Louise er ny 'løvinde' i hulen: 'Jeg synes, det er sjovt, når folk skriver, at jeg er 90 millioner værd'

Louise Herping Ellegaard fortæller blandt andet om sine investeringer og 'usynlige ven', der får hende til at svinge dankortet.

(Foto: © Flemming Leitorp/Grafik: Oliver Seppo, DR)

Kløerne er spidset, tænderne er skarpe, og millionerne er gjort klar til investering.

Yes – 'Løvens Hule' er tilbage med en helt ny sæson. Og denne gang er det med to nye "løvinder", der battler om de lukrative investeringer mod de tre faste "hanløver", Jesper Buch, Jacob Risgaard og Christian Arnstedt.

De to nye i panelet er forretningskvinderne Louise Herping Ellegaard og Anne Stampe Olesen, som erstatter Jan Lehrmann og Mia Wagner.

Og som du måske allerede har set i første afsnit giver de nyankomne "hunløver" de etablerede "hanløver" kamp til stregen og får begge to sæsonens første investeringer hevet i land.

Løvens Hule

For at lære en af de nye "løvinder", Louise Herping Ellegaard, bedre at kende har vi stillet hende nogle personlige spørgsmål om livet som succesfuld iværksætter – og om fejlslagne investeringer.

Vi har også spurgt, hvad hun bruger penge på af ekstravagante ting (og ja, de er ekstravagante), hvilke betænkeligheder hun har haft ved at deltage i 'Løvens Hule' – og hvad hun mener er det sværeste ved hendes job.

- Vi er fem mødre fra min søns klasse, som plejede at se 'Løvens Hule’ med masser af vin og slik. Det skal vi igen i år – nu er jeg bare med selv. To af mødrene var også inde i studiet og se med under optagelserne. (Foto: © Simon Jacobsen, Simon Jacobsen)

Louise, du er ny "løvinde". Har du sat et vist beløb for, hvor mange penge du vil investere for i 'Løvens Hule'?

- Hvis det er en god idé, slår jeg til, men alt med måde. Engang havde jeg en regel, der hed, at 10 procent af min formue skulle være "funny money", hvilket er lidt svært lige nu med aktiekurserne. Men jeg vil ikke brænde det hele af.

Hvad er en stor investering for dig?

- To millioner.

Hvad er en lille investering?

- 100.000. Jeg vil hellere drysse pengene ud på flere startups. Det er mit motto. Og jeg er nok også konservativ, for krisen kradser jo, og jeg investerer for mine egne penge. Når jeg skal have penge ud til investeringer i 'Løvens Hule', skal jeg sælge nogle aktier, og det er ikke sjovt i øjeblikket.

- Jeg synes til gengæld, det er sjovt, når folk skriver, at jeg er 90 millioner værd. Har de tjekket aktiekurserne?

Er du så halvdelen værd?

- Det ved jeg sgu ikke – i hvert fald ikke 90.

Hvad er det mest ekstravagante, du har købt til dig selv?

- En swimmingpool. Jeg har også købt en motorbåd, en hurtig satan, som jeg selvfølgelig har navngivet Clio (hendes første virksomhed), en cabriolet og diamanter. Jeg har en usynlig ven, der hedder Forbruger-Jenny. Hende har jeg haft, siden jeg var på SU, og hun overtaler mig tit til at svinge kreditkortet på fryns.

Er det da fedt at bruge penge?

- Det er det da. Jeg tror, det har noget at gøre med, at mine forældre døde tidligt, da de selv var omkring 40. Det er ikke til at vide, hvor længe man er her, så jeg vil bare nyde livet, mens jeg kan.

Beskriv følelsen af at tjene gode penge på dine investeringer?

- Jeg er et konkurrencemenneske, så det giver mig en følelse af at vinde – som i et spil eller en sportskamp. Omvendt føler jeg også, at jeg taber, når en virksomhed ikke performer.

Hvordan fejrer du en sejr?

- Med masser af champagne; jeg elsker champagne! I min tidligere startup havde jeg et lille vinkøleskab stående på mit kontor, så der altid var flasker på køl.

Hvorfor champagne – og ikke den billige fra et supermarked?

- Det smager jo ikke godt. Det skal være ordentlig champagne, ellers gider jeg ikke.

- Nogle gange har jeg været i en situation, hvor jeg har tænkt: "Hvad fanden laver jeg her, hvorfor sagde jeg ikke nej?". Men jeg er blevet bedre; med alderen bliver man dejligt rolig, ikke så usikker længere og lidt mere "pyt". (Foto: © Per Arnesen, DR)

Har du nogensinde begået investerings-fejl?

- Ja, det har jeg. Jeg investerede i CanopyLab (som blev sendt til tvangsopløsning og efterfølgende har søgt om genoprettelse, red.) Behøver jeg sige mere? På baggrund af det har jeg lært: Læg et mindre beløb, lær iværksætterne at kende først – og læg så et større beløb, når der kommer nye investeringsrunder. Jeg slår ikke mig selv i hovedet på grund af mine investeringsfejl, for det er det, man kalder dyre lærepenge. Jeg kigger fremad – og ikke tilbage.

Hvad er dit bedste råd til en ny iværksætter, der vil have succes?

- Pas på dig selv. At være iværksætter er et psykisk maraton, hvor op- og nedturene kan være virkelig hårde. Det kræver, at du er konkurrencemenneske og har udholdenhed. Det er godt at finde nogle i dit netværk, du kan læsse af hos, for almindelige lønjobbere har svært ved at sætte sig ind i, hvad du går igennem.

Sætte sig ind i hvad?

- Det kæmpe ansvar og pres, der følger med, fordi man har mange penge ude at svømme. Har man fat i det rigtige? Er der kunder? Der er ikke noget værre, end hvis du ikke ved, om du kan betale løn til dine ansatte. Det er forfærdeligt. Du kan ikke forstå det, før du har prøvet det.

Har du da prøvet det?

- Ja, de første år. I starten kørte vi med røven i vandskorpen i Clio. Vi var unge, naive og anede ikke, hvor mange bump, der lå forude. Men der skete altid noget heldigt, vi fik en god deal med en kunde, og så gik det fremad igen.

- Men jeg har også prøvet at starte en app op, MYiNNERME, der tilbyder psykologhjælp til børn og unge, og det var så hårdt, at jeg valgte at træde ud af det efter fire år. Siden da har jeg ikke startet noget op selv, men investerer i startups i stedet.

Kan du have et almindeligt 8-16-job, hvor du har en chef?

- Nej, for jeg kan bedst lide at bestemme. Nu har jeg en speedbåd, så om sommeren vil jeg helst arbejde fra den. Vandet giver en følelse af frihed, og frihed er vigtig for mig. Det er så smukt at sejle. Ved du, at vi har marsvin syd for Hven?

Nej, det vidste jeg faktisk ikke. Får du gode forretningsidéer på båden?

- Mere når jeg bevæger mig. Jeg elsker at cykle til byen, og der får jeg tit en løsning på et problem. Jeg får ingen idéer ved at sidde på et kontor.

Er du ung og drømmer om at blive succesfuld iværksætter? Så har Louise Herping Ellegaard to konkrete råd: få et studierelevant job og et kollegieværelse. - Her får du et netværk, du skal bruge senere i livet og kommer til at møde alle mulige typer. Jeg gjorde det selv, og de er nogle af mine bedste venner i dag, lyder det. Her ses hun med "løve"-konkurrent Jacob Risgaard. (Foto: © Per Arnesen, DR)

Hvis nu jeg er 20 år og broke – men drømmer om at få succes. Hvad skal jeg så gøre nu?

- Jeg havde ingen plan, men gik bare igang. Der er kun én vej. Du kan ikke vente på, tingene sker, så hvad har du selv tænkt dig at gøre ved det? At have en passiv holdning til tingene tænder mig helt af. Der er kun én, der kan ændre situationen, og det er dig selv.

Er det sådan, du selv har fået succes?

- Helt sikkert. Jeg er opvokset i fattigfirserne i Vestjylland. Vi havde ingen penge, og jeg fik mit første job som opvasker som 13-årig. Jeg hadede det, men så kunne jeg købe øl og cigaretter.

Du taler ellers ikke jysk?

- Min mor var vestjyde, men min far var fra Bagsværd, så jeg har altid haft en mærkelig dialekt – det blev jeg også drillet lidt med i skolen.

Har det at være vestjyde haft indflydelse på din karriere?

- Jeg synes, det er slående, at så mange af os "løver" kommer fra Jylland. Måske er man mere entreprenant, når man er derfra? Mine forældre var ikke selvstændige, men min bedstefar var bonde med en lille gård.

- Ellers tror jeg også, andre ting spiller ind. Min far døde, da jeg var 13, og min mor døde, da jeg var 18, så jeg har altid klaret mig selv og kigger meget fremad – ikke bagud. Kender du til enneagramtyper? (Enneagrammet er en persontypetest, hvor man kan blive inddelt i ni personlighedstyper, red.) Der er jeg en 8'er – jeg kan godt lide at bestemme.

Giver din baggrund uden penge dig følelsen af "I made it"?

- Ja, helt sikkert. Men mine to co-founders i Clio kommer fra Whiskybæltet (nord for København), og de føler da også, at "they made it".

Den anden nye "løvinde", Anne Stampe Olesen, vil primært støtte kvinder i 'Løvens Hule'. Har du det også sådan?

- Jeg vil gerne være 50-50, så nej. Til gengæld støtter jeg primært unge. Men en ting er, hvad jeg vil, noget andet er, hvad jeg i realiteten er endt med. Det må du så se i sæson otte.

- I 'Løvens Hule' støtter jeg primært unge iværksættere, og generelt har jeg noget med at hjælpe sårbare børn. Derfor støtter jeg også både børn i SOS-børnebyerne og PLAN-børnefonden. Det er jo ikke børnenes skyld, at de er endt i en miserabel situation. (Foto: © Kasper Løjtved, Kasper Løjtved)

Nu er du jo med i 'Løvens Hule' for første gang. Hvordan er det?

- Det er eddermame surrealistisk at se det i tv og pludselig selv sidde i studiet. Og jeg siger dig, de der gulve er ikke gode til høje hæle, så jeg rejser mig ikke så meget og kigger på produkterne. Jeg tager sneakers på næste gang. Generelt er jeg nok mere stille og rolig og observerende i 'Løvens Hule' end i virkelighedens verden, hvor jeg er mere spraglende.

Hvordan "spraglende"?

- I et lokale med primært mænd tager jeg noget farverigt på for at skille mig ud. Men hvis jeg sidder i et rum med mange kvinder, hvor jeg tror, de er iført farverigt tøj, vælger jeg sort. Jeg vil gerne skille mig ud, og jeg vil gerne ses. Det er også derfor, jeg nogle gange tager stiletter på, fordi jeg kun er 164 centimeter høj.

- Desuden taler jeg som regel, før jeg tænker, og jeg elsker et godt grin. Men i de afsnit, jeg har set indtil nu, opfører jeg mig kontrolleret og ordentligt.

Hvordan er det at sidde sammen med de rutinerede "hanløver" Jesper Buch, Jacob Risgaard og Christian Arnstedt?

- De er flinke alle tre, men jeg var flad af grin over, at der på Jespers Buchs skilt til hans garderobe stod "Veteranen" under hans navn. "Hanløvernes" store egoer provokerer mig og giver mig lyst til at vinde over dem i 'Løvens Hule'. Det er så rart at have Anne (Stampe Olesen, ny "løvinde") ved min side. Hun er mega sjov, og vi har det så skægt. Du kommer ikke til at se en klassisk catfight – du får kvinde-kammerateri og masser af love.

- Som menneske kan du ikke rumme det hele. For eksempel er jeg ikke så nazi med tal som Jesper Buch. Jeg synes, det er kedeligt at kigge på tal og skal bare vide, om der er omsætning. Plus-minus, bum, siger Louise Herping Ellegaard (til højre). Hun ses her med den anden nye "løvinde" Anne Stampe Olesen og Jesper Buch. (Foto: © Per Arnesen, DR)

Er der noget i 'Løvens Hule's forrige sæsoner, du ville ønske, du havde investeret i?

- Jesper Buchs tøjmærke 'Shaping New Tomorrow' fra sæson tre. Vidste du godt, at han kun investerede i dem og så i én anden virksomhed i sæson tre? I alt investerede han kun for 400.000 kroner i den sæson. Det var sgu godt spottet!

Har du haft betænkeligheder ved at sige ja til 'Løvens Hule'?

- Ja, min største bekymring har været at miste min frihed. Kan jeg tage i LegoHouse med mine børn, uden at folk vil tage selfies? Det vil jeg godt have mig frabedt, når min familie er med, for de gider slet ikke den eksponering.

Så det bliver ikke din familie, der står med dig på den røde løber?

- Nej, det bliver nok én af mine veninder. Jeg gider jo godt sådan noget, derfor har jeg sagt ja, for efter to års corona trænger jeg til lidt fis og ballade.

Apropos fis og ballade – har du egentlig nogen guilty pleasures?

- Ja! Nu har jeg jo nævnt champagnen. Jeg elsker også at se serier og abonnerer på alle streamingtjenester, og jeg er især vild med 'Sex/Life', 'Peaky Blinders' og 'Game of Thrones'. Og så elsker jeg bland-selv-slik, gerne surt og saltet slik – og gerne ugentligt.

Løvens Hule