Sidste gang tog det hende et år at blive normal igen – denne gang lavede Sanne stor ændring i vildmarken

Først tog Sanne 25 dage i 'Alene i vildmarken'. Så tog hun 25 dage mere.

(Foto: © United Production, DR)

25 dage.

Så lang tid holdt Sanne Flade Larsen ud i 'Alene i vildmarken' i sæson to tilbage i 2017.

I år var hun så tilbage igen i sæson syv. Og hun holdt præcis ud i - ja, gæt selv - igen 25 dage, inden hun bad om at blive hentet og sejlet væk fra sit hjemmebyggede shelter.

Men i modsætning til sæson to, hvor hun var knust over at skulle hjem, virkede hun helt anderledes afklaret og i overskud, da vi så hende blive sendt hjem i det seneste afsnit.

Vi har taget en snak med den 56-årige pædagog og friluftselsker fra Sorø og spurgt hende, hvorfor hun bad om at blive sendt hjem - og så lige på dag 25 som første gang.

Alene i vildmarken

Sanne, du virkede jo egentlig til at have det ganske glimrende i 'Alene i vildmarken', omstændighederne taget i betragtning. Eller er der noget, vi har misforstået?

- Nej, det er helt rigtigt. Jeg havde bygget et godt shelter, og jeg fangede så store fisk derude og havde så meget mad, at jeg måtte smide fisk ud i bålet, fordi jeg ikke kunne spise mere.

Men hvorfor i alverden valgte du så at trykke på stop-knappen?

- Jeg stoppede på dag 25, fordi jeg havde besluttet ikke længere at konkurrere i naturen og prøve at overgå mig selv i forhold til min første sæson. Hvis jeg var blevet længere, ville jeg ikke have været tro mod min beslutning, så jeg valgte at tage hjem efter præcis samme antal dage, som jeg var i vildmarken første gang.

- Jeg plejer at sige, at 'Alene i vildmarken' er det bedste selvudviklingskursus, jeg nogensinde har været på. At deltage har lært mig, at det er okay at vise mine følelser, og jeg er blevet bedre til at vise, hvem jeg er. (Foto: © PRIVATFOTO)

Kan du uddybe det?

- Jeg har dyrket konkurrencesport hele mit liv. Så da jeg i sæson 2 kom hjem efter 25 dage, havde jeg en djævel, der kunne vække mig midt om natten og råbe ad mig for ikke at gå hele vejen. Det tog et år, før jeg følte mig helt normal igen.

- I år har jeg ikke haft den der djævel, der bebrejder mig for ikke at tage ti dage mere. Så det har virket at sætte mig selv fri fra at konkurrere mod mig selv og andre. Naturen er mit frirum, og sådan skal det blive ved med at være.

I sæson 2 var Sanne 51 år og havde lige mistet sin far, da hun meldte sig til programmet. Farens død fik hende overbevist om, at det er med at gøre det, man har lyst til, mens man kan. (Foto: © Screenshot fra sæson 2 i 'Alene i vildmarken', DR)

Men hånden på hjertet - du kunne vel godt have taget ti dage mere?

- Jeg kunne nok godt have taget nogle dage mere derude, men det er ikke pointen. Jeg kom, jeg så, og jeg sejrede ved at bevise overfor mig selv, at naturen er alt andet end konkurrence.

Var det din plan fra starten at stoppe efter dag 25?

- Nej, da jeg blev ringet op og spurgt, om jeg ville være med i den her nye sæson 7, kom det gamle konkurrence-mindset op i mig igen. Jeg ville vinde, og det lagde jeg ikke skjul på og sagde det højt.

- Men da jeg så sad derude alene med mine tanker, indså jeg, at jeg ikke var med for at vinde - men for at afslutte min tur i 'Alene i vildmarken' på en god måde uden selvbebrejdelser. Det var et klarsyn jeg fik, da jeg havde tænkt det igennem i 14 dage derude.

- Alle deltagerne i år har jo været i vildmarken før, og vi har alle vores egne mål og vores egne kampe. Det synes jeg er fedt, og det håber jeg, seerne fanger. (Foto: © PRIVATFOTO)

Savnede kæresten i vildmarken

Da Sanne tog afsted i 2017 på sin første 'Alene i vildmarken'-tur, var hun et helt andet sted end i dag. Hun havde en kæreste gennem 19 år, men deres forhold var noget rod, da hun drog afsted, og det sluttede, så snart hun kom hjem fra vildmarken.

I denne sæson rejste hun under nogle helt andre forudsætninger - nemlig et sundt og godt parforhold med en mand, der var meget begejstret for hendes tur, da han deler hendes store passion for udelivet.

For tre år siden mødte Sanne nemlig sin nye kæreste Niels på en skovtur, arrangeret af en friluftsgruppe på Facebook.

Sanne skal med egne ord have en kæreste, der også elsker udelivet. Det har hun i den grad fundet i Niels, som hun mødte for tre år siden på en tur i naturen. (Foto: © PRIVATFOTO)

Parret har sammen taget en uddannelse hos Bushcraft Danmark (undervisning i at overleve i vildmarken), som de til sommer afslutter med tre uger i Canada i "bjørneland", hvor de skal sejle på Yukonfloden og bruge alle deres outdoor-skills.

Og ja, det er måske vand imod at være helt alene uden mad og drikke i den barske nordnorske natur i knap en måned. Men Sanne glæder sig til at opleve det sammen med kæresten, da savnet undervejs i 'Alene i vildmarken' var stort og påvirkede hendes tur.

- Det ville sgu nok fungere bedst, hvis jeg var single, for jeg blev jo overmandet af følelser derude. Første gang jeg var afsted, gik min daværende kæreste fra mig - jeg vil ikke pege fingre, vi var to om at få forholdet til at fungere. Men det gjorde, at jeg derude fik de her dumme tanker om, at jeg måske kunne blive skiftet ud igen, mens jeg var i vildmarken.

- Der var flest gode tanker, for jeg vidste jo godt, at tingene var helt i orden, men det der kaos fra min første sæson sad stadig i mig.

Naturen og udelivet er Sannes fristed, og hun og kæresten Niels elsker at sove i det fri: - Vi har altid køjer med, og hvis der er et shelter, bruger vi det til at opbevare vores ting, fortæller hun. (Foto: © PRIVATFOTO)

Kunne du ikke bare tænke på noget andet?

- Jo, men jeg ville heller ikke skubbe mine følelser væk, da det ikke harmonerer med den, jeg er i dag. Og i øvrigt er det heller ikke nemt at lukke ned for sine tanker, når man sidder derude helt alene.

- Selvfølgelig kræver det nogle skills at vinde 'Alene i vildmarken', men det vigtigste er den mentale kamp. Det føles som en evighed derude. Det er noget andet at være to, og jeg tror faktisk, min kæreste og jeg kunne gå hele vejen sammen, haha.

Men den "nye" Sanne vil jo ikke vinde?

- Nej, hov, det var den gamle Sanne, der talte, haha. Den gamle Sanne er måske også lidt glad for, at jeg ikke var den allerførste, der tog hjem, hvilket jeg faktisk troede, da jeg bad om at blive hentet.

- Men denne sæson betyder så meget mere for mig end trofæet. Det er store ord, når det kommer fra et konkurrence-menneske som mig, men jeg føler mig virkelig som en vinder på min egen måde.

- Nu har jeg fået afsluttet mit vildmarks-kapitel og kan komme videre og hvile i min præstation. Jeg er stolt af mig selv, og det er mere værd for mig end guld om halsen.

Sannes næste store naturoplevelse er Canada til juli med kæresten Niels og holdet på Bushcraft Danmark-uddannelsen. Det er en drøm, der går i opfyldelse, fortæller hun. (Foto: © PRIVATFOTO)