Stjal sit navn og lavede kæmpe vampyr-flop: Her er fire ting, du måske ikke vidste om Elton John

Har Elton John overhovedet brug for briller, og hvorfor er hans mellemnavn Hercules? I DR1's 'Stjerneklar' var der flere Elton-performere på scenen, og derfor kigger vi nærmere på legenden.

I DR's nye musikprogram 'Stjerneklar' forvandles flere deltagere til Elton John. (Foto: © LOIC VENANCE, AFP/Ritzau Scanpix)

Ekstravagant og farverigt tøj, bemærkelsesværdige briller og et turbulent liv med afhængighed af både stoffer og alkohol.

Elton John er kendt for mange ting, men mest af alt det kæmpe talent og de imponerende mange hits, der er fordelt på over 30 albums.

I løbet af de over 60 år, han har lavet musik, har han formået at få én af de bedst sælgende singler i verden - nemlig 'Candle in the Wind'. Ifølge flere opgørelser er singlen kun overgået af Bing Crosbys 'White Christmas'.

Og selv i en alder af 76 år formår han at have udsolgte koncerter.

- Når han tager på verdensturné, kan han stadig fylde de største scener overalt i verden. Han er langtfra blevet usynlig, fortæller Klaus Lynggaard, der er vært på podcasten 'Rockhistorier'.

Her er fire ting, du måske ikke vidste om Elton John.

Stjerneklar

Hans første sang var 'forfærdelig'

Bluesology lavede musik fra 1962 en håndfuld år frem, før de gik hver til sit. (Foto: © TOPFOTO, Ritzau Scanpix)

Et af de første bands, Elton John var med i, var gruppen Bluesology. Som kun 15-årig startede han bandet, der eksisterede i en håndfuld år, før de gik hver til sit.

- Selvom vi ikke blev betalt særlig meget – faktisk blev vi næsten ikke betalt overhovedet – og vi lavede tre til fire shows hver aften, var det en super måde at starte ens professionelle karriere. Det kunne ikke have været bedre for mig, fortalte den flamboyante stjerne til Billboard i 1997.

Selvom Bluesology hovedsageligt sang covernumre af andres sange, udgav de i 1965 fire sange. Deres første nummer, 'Come Back Baby', var sangen, der gjorde, at man pludselig kunne høre Elton Johns stemme i radioen.

Han beskriver dog selv sangen som 'beyond dreadful' (yderst forfærdelig, red.)

Navngav sig efter en hest

Til venstre har vi en af stjernerne fra serien 'Steptoe and Son' nemlig hesten Hercules. (Foto: © Mary Evans, Ritzau Scanpix)

To af de senere medlemmer fra Bluesology hed Elton Dean og Long John Baldry, og hvis du – ligesom mig også studser over den pudsige og næsten usandsynlige tilfældighed, at Elton Johns tidligere bandmedlemmer både hed 'Elton' og 'John', så giver det faktisk meget god mening - det er nemlig slet ikke en tilfældighed.

Reginald Kenneth Dwight er nemlig det navn, Elton John blev givet af sine forældre, og som han brugte i 23 år.

I 1970 ændrede han sit navn til det, som mange i dag nok forbinder med en skarp brille og imponerende klaverspil: Elton John.

Han fusionerede nemlig navnene fra Bluesology-teamet, Elton Dean og Long John Baldry, og bruger det ikke kun som sit kunstnernavn, men han ændrede faktisk også sit navn formelt.

Hvis man vil bruge hans fulde titel, er den dog nu Sir Elton Hercules John.

Han blev nemlig slået til ridder i 1998 af dronning Elizabeth på grund af sin musik og velgørende arbejde.

Det forklarer dog ikke valget af hans mellemmavn.

Når man læser navnet 'Hercules', er vi nok mange, der tænker på den meget stærke sagnhelt, der kæmper mod kyklopen i Disney-klassikeren fra 1997. Men denne heroiske fortælling har dog intet at gøre med hans valg af navn.

Det skulle efter sigende stamme fra en hest, der medvirkede i den britiske 1960’er sitcom 'Steptoe and Son', som Elton Hercules John var fan af som ung.

Det største broadway-flop

Selvom Elton John sjældent bliver set uden en smart brille, forklarede han i forbindelse med en tour til BBC, at han har fået øjenoperation og ser perfekt. Han bruger dem derimod som en del af sit outfit. (Foto: © Matt Sayles, Ritzau Scanpix)

Sanger, pianist, sangskriver, komponist og producer.

Elton John kan skrive mange ting på cv'et, men én ting, der ofte går i glemmebogen, er, at han faktisk har skrevet og komponeret flere musicals.

Udover at komponere til selve filmen 'Løvernes Konge' var Elton Johns musik også med i musicalen, der blev skamrost af både anmeldere og seere. Det er en must-see musical, der er pakket med engangsoplevelser og teater-magi, lød det blandt adet Chicago Sun-Times ved premieren.

Anderledes lunkent var det med 'Billy Elliot the Musical', der delte vandene blandt anmeldelserne. The New York Times gav musicalen hele ti ud af ti stjerner, hvorimod the Wall Street Journal gav den sølle to stjerner, men den er i dag en af de mest succesfulde musicals og opsættes stadig over hele verden.

Til gengæld var hans vampyr-musical en fiasko.

'Lestat: The Musical' blev høvlet ned af kritikere, og flere kaldte den det største musikalske flop på Broadway. Efter kun 39 forestillinger blev den lukket.

Kun slået af Elvis og The Beatles

Elton John og Bernie Taupin vandt en Oscar for bedste originale sang. '(I'm Gonna) Love Me Again' fra filmen 'Rocketman', der blandt andet fokuserer på Elton Johns vej til succes. (Foto: © LUCAS JACKSON, Ritzau Scanpix)

Det er vist ikke for meget at konkludere, at Elton John er en af tidens største veteran-musikere.

Han lavede for to år siden en sammensmeltning af nogle af sine største hit, som blev til den populære sang 'Cold Heart' med pop-hitmageren Dua Lipa.

Sangen blev et globalt hit og vandt også flere priser.

Imens han lavede hittet med Dua Lipa, var han i gang med sin fem år lange 'Farewell'-tour, der står til at slutte 8. juli 2023 i Sverige. 'Rocketman'-sangeren har dermed lavet en ny rekord for at have den mest indbringende turné nogensinde.

- Hans fans er meget trofaste, og de følger ham rigtig længe. Han er jo en kunstner, som i den grad har fat i sin egen tid. Hans musik er en del af deres opvækst og identitet, fortæller Klaus Lynggaard.

Elton John har dog ikke lavet al sin musik alene.

Han har faktisk igennem det meste af sin karriere samarbejdet med ven og sangskriver Bernie Taupin.

De mødte hinanden helt tilbage i 1967, da de begge søgte et arbejde som sangskrivere hos Liberty Records. Der blev duoen sat sammen, og nu har de skrevet hits som 'Rocket Man', 'Candle in the wind' og 'Goodbye Yellow Brick Road'.

Og en af grundene til, at han stadig er så successfuld, er ifølge Klaus Lynggaard blandt andet på grund af sit talent for at skabe sange.

- Grunden til, at vi stadig snakker om ham, er, fordi han har lavet nogle knaldgode sange. Alt det andet er jo bare fikumdik.