Tinus bliver mere maskulin af at klæde sig ud som kvinde: 'Jeg aldrig har prøvet noget lignende'

Fra stuepige til 'Stjerneklar' – Tinus har gjort forvandlingens kunst til sin levevej.

(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Bliver man mere maskulin af at klæde sig ud som kvinde?

Ja!

Det mener i hvert fald Tinus.

- Det har altid ligget i min natur at være sådan lidt frankofil og lidt boheme og sådan. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Han er en af Danmarks mest kendte dragartister – og så er han dommer i talentshowet 'Stjerneklar', som lige nu sendes på DR1 hver fredag klokken 20.00.

I programmet klæder deltagerne sig ud som deres store idoler og imiterer dem på scenen, mens flere hundrede tusinde danskere ser på.

Stjerneklar

Tinus de Schunard håber, at programmet vil inspirere flere danskere til selv at klæde sig ud, for alle har gavn af at eksperimentere med udklædning og rollespil, mener dommeren.

- Jeg hører i min øresnegl, at der er nogle ældre ægtepar, der går med små fantasier derhjemme. Pludselig var det noget med at være en stewardesse og en pilot, smiler Tinus.

- Alle synes jo, det er sjovt at lege.

Tinus fotograferet i sin stuelejlighed i Valby. En lejlighed med en markant indretning. - Når folk går forbi, tror de som regel, det er et bordel, eller at en gammel dame bor her, siger han. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Faktisk bliver vi klogere på os selv, når vi tager en fremmed rolle på - og eksempelvis kan mænd blive klogere på deres maskulinitet ved at klæde sig ud som kvinder, mener han.

- Hvis man som mand giver sig selv lov til at udforske sin feminine side, sker der en masse spændende ting. Ved at udforske det feminine, tror jeg også, man kan blive klogere på det maskuline i en selv- og omvendt. Der opstår en form for yin yang-symbiose, siger han.

Faktisk var det, da han klædte sig ud som kvinde, at han for alvor kom i kontakt med en maskulin energi i ham selv.

Brovtne Tante T

Tinus lever af showbiz.

Dels syer han påklædning til sig selv og andre dragqueens, og dels optræder han selv som drag til alverdens arrangementer.

Tinus de Schunard i sin systue. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Han har flere forskellige karakterer, han klæder sig ud som, og en af dem hedder Tante T.

- Hun er sådan en rigtig brovten, overvægtig matrone med forlorne tænder og et alt for tykt lag blå øjenskygge, fortæller Tinus.

Og når Tinus træder ind i rollen som Tante T, bliver han forvandlet.

- Jeg bliver simpelthen så bramfri og maskulin, at jeg aldrig har prøvet noget lignende.

Pludselig var han uforsigtig og talte lige ud af posen. Det var en åbenbaring for ham, at det overhovedet kunne lade sig gøre at være i verden på dén måde.

Og selv når han tager Tante T-tøjet af, lever karakteren videre inden i ham.

- Der skulle Tante T til, før jeg begyndte at finde ud af, hvordan det føles, når man får lov at give slip som mand. Når man bare kan være brovten og lige til - og sådan lidt "her kommer jeg"-agtig. Jeg har lært meget af den karakter.

- Tante T gav mig en styrke til ikke at lade folk vade ind over mig. Det kan være svært, især hvis man er lidt introvert eller ydmyg. Men fordi jeg har fået lov at være hård som den karakter, har jeg kunnet trække det med ind i mit privatliv, siger Tinus.

Æblet falder sjældent langt fra stammen - eller gør det? Tinus de Schunards begejstring for indretning og påklædning kommer ikke fra hans forældre. De var flintrende ligeglade med den slags, fortæller han. Til gengæld havde han en oldefar, der var bugtaler og tryllekunstner, og som var del af et omrejsende cirkus. Og måske, der alligevel kan trækkes nogle tråde fra oldefarens livsstil og til Tinus' dagligstue. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Stuepigen fra blå stue

For Tinus er der intet nyt over at eksperimentere med sin persona og påklædning.

Han var ni år gammel, da han fik sit første skræddersyede kostume: Der var fastelavn i fritteren, og Tinus ville være stuepige.

- Jeg tiggede og bad min mormor om at sy mig et stuepigekostume. Det ville hun heldigvis gerne, og hun gav mig også make-up og paryk på, mens min mor lå og rullede øjne af mig omme i baggrunden, fortæller Tinus.

Tinus er også kendt fra programmet 'Danmarks yngste Dragqueen':

Danmarks yngste Dragqueen

Ja, Tinus' øjenrullende mor var aldrig vildt begejstret for Tinus' valg i livet, fortæller han:

- Jeg kom som et kanonslag i min stakkels mors liv. Hun hverken kunne eller gad forstå mig.

Så da hun døde i 2009, var det forbundet med både lettelse og sorg for Tinus.

Tinus har overtaget den lejlighed, hans mor plejede at bo i - og som han selv voksede op i. Faktisk var det i dette rum, hvor Tinus i dag har walk-in closet, at moderen begik selvmord. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

- Da hun døde, sank mine skuldre ti centimeter, fordi jeg ikke længere behøvede gå og føle mig som en klovn i hendes nærvær.

- Men det var også en skuffelse, at vores relation aldrig kom til at fungere, siger han.

Splattergevær og spytklatter

Tinus' udtryksfulde stil har været kilde til en del modgang i livet.

Ikke bare fra hans mor, men også fra fremmede.

For Tinus har alle dage elsket at stadse sig ud, og han har en særlig hang til det ekstravagante. Store pelse og den slags. Og så kan man nemt tilrane sig en del opmærksomhed, når man går på gaden – på godt og ondt.

Et ældgammelt mundheld siger, at hvis man stikker næsen frem, skal man være forberedt på at få et hak over tuden. Tinus har da også fået sin del.

- Jeg har været vant til at blive råbt ad og spyttet efter. Jeg er også blevet skudt efter med et splattergevær engang. Folk har kastet mad på mig, revet mit tøj i stykker og taget billeder af mig, når jeg kommer gående på gaden.

Tinus de Schunard elsker ekstravagant påklædning og maksimalistisk indretning. - Jeg har aldrig været bange for, at man skulle lægge mærke til mig. Jeg synes, at ekstravagant tøj viser, at man respekterer sig selv og er stolt af sig selv, siger han. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Den slags forulempelser var ligefrem hverdag for Tinus, men pludselig skete der en forandring. Med et trylleslag var det, som om han ikke var lige så eksotisk længere.

- Det har altid været min drøm at kunne gå i det tøj, jeg føler, der er det rareste og det pæneste, uden at det nødvendigvis stikker sig så meget ud, at alle folk forholder sig til det hele tiden. Der kan jeg mærke, at vi er på vej hen nu.

- Før i tiden var der steder i København, jeg ikke turde komme, men sådan er det ikke længere. Folk er blevet mere rummelige, siger Tinus.

'Stjerneklar' stuepige

Tinus trækker på sin livslange passion for forvandling og udklædning, når han hver fredag sidder klar i 'Stjerneklar'-dommerstolen.

Og det er bestemt ikke tilfældigt, hvad Tinus selv har på, når han toner frem på skærmen.

Nej, samtlige outfits er nøje planlagt, og flere er ligefrem syet til formålet. Faktisk havde Tinus en plan for samtlige outfits allerede inden, programmet blev sendt for første gang.

A4-arkene viser de outfits, Tinus har på i 'Stjerneklar' - fra første til sidste afsnit. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Og der er da også god grund til at lægge omtanke i påklædningen, for dommertjansen i bedste sendetid er en foreløbig kulmination på Tinus' karriere.

En historie, der startede, da han som niårig slog katten af tønden iført stuepige-kostume, make-up og paryk.

Og historien får et ekstra kapitel, når han i aften toner frem på skærmen med et udtryk, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)