Tourettes, bodyshaming og crush på Bieber: Her er 5 ting, du (måske) ikke vidste om Billie Eilish

Billie Eilish var én af de kunstnere, som deltagerne i 'Stjerneklar' havde valgt at imitere fredag aften.

I 'Stjerneklar' dystede flere deltagere om at være den bedste version af Billie Eilish. Her ses den 21-årige artist til Met Gala, der i år blev afholdt den 1. maj. (Foto: © ANDREW KELLY, Ritzau Scanpix)

Tætsiddende tøj, muligvis et sexet eller sødt glimt i øjet – og et smil.

Sådan et look bærer mange berømte sangerinder, når de står på scenen eller i en musikvideo – tænk alle fra Beyoncé til Taylor Swift og Ariana Grande samt vores egen Medina.

Men så er der Billie Eilish.

Som 13-årig uploadede hun sangen 'Ocean Eyes' til musikdelingssiden Soundcloud, som gik viralt, og to år senere, da hun var 15 år, udkom hendes første single 'Don't Smile at Me' – og en stjerne så dagens lys.

Hun blev kendt for altid at være iført baggy bukser, store trøjer og t-shirts, sort-neongrønt hår og et "I don't give a fuck"-ansigtsudtryk, mens hun indtog musikverdenen med storm.

Se programmet 'Stjerneklar', hvor et hold deltagere blev stylet og optrådte som Billie Eilish:

Stjerneklar

Hendes første koncert i Danmark fandt sted i Store Vega i februar 2019, hvor hun netop var fyldt 17 år. Dengang var hun mest et idol blandt teenagerne, fortæller P3-radiovært Fie Neergaard, som havde hende i studiet samme dag.

- Da jeg interviewede hende, havde hun ikke udgivet sit debutalbum endnu. Vi voksne vidste ikke rigtig, hvem hun var, men teenagerne, de var der – og de var der virkelig! Jeg tog til koncerten med hende i Store Vega, og de skreg og skreg og skreg. Det var ret tydeligt for mig, at den her unge generation havde fundet én, de kunne spejle sig i.

- Hun var den her skæve outsider og lignede og lød ikke som nogen af de andre på musikscenen. Hun var meget sårbar i sin musik og sit udtryk, siger Fie Neergaard, der er vært på 'Neonlys' på P3.

Men hun forblev dog ikke "kun" teenageidol. De voksne begyndte nemlig også at lytte til hendes musik, der tæller hits som 'Bad Guy' og 'Happier Than Ever'.

- Det er popmusik, men med dystre temaer på spil, hvor hun taler om sine mentale problemer. Hun har sin egen signaturlyd, er den fulde pakke og totalt sin egen, siger Fie Neergaard, hvis interview du kan se her.

Men hvad ellers gemmer hun ellers på af kontroverser og overraskelser?

Læs fem ting herunder, som du (måske) ikke vidste om den nu 21-årige verdensstjerne, der har 109 millioner følgere på Instagram.

1

Baggy tøj og bodyshaming

Her ses Billie Eilish under en optræden til Lollapalooza Festival i marts 2023. (Foto: © SEBASTIAO MOREIRA)

I dokumentaren 'Billie Eilish: The World's a Little Blurry' fortæller hun, at hun selv fik en spiseforstyrrelse, da hun var 12 år og har kæmpet med selvskade, angst og andre mentale problemer.

Derfor går hun ofte med løstsiddende tøj for, at ingen kan dømme eller seksualisere hende.

- Ingen kan have en holdning, fordi de ikke har set, hvad der er nedenunder. Ingen kan være sådan "hun er tyndfed", "hun er ikke tyndfed", "hun har en flad røv", "hun har en fed røv". Ingen kan sige noget som helst, fordi de ikke ved det, har hun sagt ifølge Teen Vogue.

På sociale medier er hun blevet hyldet for sit mod til at sige fra overfor bodyshaming, og det bliver også kommenteret, at det er sørgeligt, at helt unge piger føler, de er nødt til at gemme kroppen væk for at slippe for hadefulde kommentarer.

2

Storebror spiller en stor rolle

Storebror Finneas er 25 år og fire år ældre end sin lillesøster. Hans fulde navn er Finneas O'Connell, da familien er af skotsk og irsk afstamning. (Foto: © Kevin Mazur, Ritzau Scanpix)

Det kan godt være, Billie Eilish er artisten, men hun kan takke sin bror, Finneas, som hun kalder for sin "partner in crime", for en stor del af hendes succes. Storebror hjælper nemlig med at skrive og producere alt hendes musik, og de to har altid haft et tæt samarbejde, lige siden han gav sangen 'Ocean Eyes' til sin 13-årige lillesøster.

Soundvenue kalder ham et "producergeni", og i 2020 vandt han en Grammy for 'Årets producer', og sammen har de to søskende vundet i alt 12 Grammy-priser.

Billie Eilish er født ind i en velstående familie i den kreative klasse i Los Angeles. Mor Maggie er skuespiller og manuskriptforfatter, og far Patrick er også skuespiller.

Familien er meget tæt og har rejst rundt med deres datter på turneer og koncerter. I et interview har Billie Eilish fortalt, at hun er meget tæt med sin far og kalder ham for en af sine bedste venner.

3

Chokerer med ny stil

Siden hun i 2021 sprang ud på forsiden af britisk Vogue med en ny stil, har Billie Eilish efterfølgende haft kjole på ved flere lejligheder. Her ses hun i 2022 til Met Gala. (Foto: © DPRF/STAR MAX/IPx, Ritzau Scanpix)

I juni 2021, kort før sit andet album, chokerede Billie Eilish, så verdens medier debatterede det.

Ikke fordi hun havde stoppet sin karriere eller var gået ned med flaget; hun havde simpelthen skiftet stil.

På forsiden af britisk Vogue tonede den nu 19-årige verdensstjerne frem iklædt stramt korset, blondeundertøj og kropsnær nederdel i rosa og douche farver. De neonfarvede striber i håret var skiftet ud med lyst, krøllet hår. Inde i magasinet var en hel billedserie i samme stil, hvor man for første gang kunne se sangerindens kropsform.

Hvad i alverden skete der?

Der skete det, at Billie Eilish havde en plan. Nemlig at vise, at man kan gøre, hvad man har lyst til – og at man fortjener den samme respekt, uanset hvordan man er klædt. Det udtalte hun i interviewet med Vogue i forbindelse med billedserien.

- Min ting er, at jeg kan gøre, hvad jeg vil (…) Det handler om, hvad der får dig til at have det godt. Hvis du vil opereres, bliv opereret. Hvis du har lyst til at iføre dig en kjole, som nogle synes, du er for stor til at passe, så fuck det. Hvis du føler, du ser godt ud, så gør du det.

- Jeg elsker de her billeder, og jeg elskede at lave det her fotoshoot. Gør, hvad du har lyst til. Fuck alt andet.

4

Lever med Tourettes

Billie Eilish fortæller selv, at hun blev diagnosticeret med Tourettes, da hun var 11 år. Tourettes syndrom er defineret som tics, altså ufrivillige, motoriske bevægelser, og nogle har også ufrivillige lyde. (Foto: © Jordan Strauss, Ritzau Scanpix)

Angst, depression og selvmordstanker. Billie Eilish er kendt for at være ærlig og tale åbent om de ting, der er svære. Men noget, hun aldrig var gået i detaljer med, var hendes Tourettes-diagnose, før hun i 2022 blev interviewet af David Letterman i hans Netflix-talkshow 'My Next Guest Needs No Introduction'.

Her fortalte hun, hvordan det er at leve med Tourettes syndrom og de tics, hun "altid har".

- Jeg har aldrig ikke tics, fordi de fleste tics, som jeg gør konstant, hele dagen lang, er at rykke mit øre frem og tilbage, løfte mit øjenbryn, få min kæbe til at sige klik... og bøje min arm, spænde musklerne. Det er de ting, du aldrig vil bemærke, hvis du har en samtale med mig, men for mig er det meget opslidende, siger hun.

Kun når hun fokuserer på en opgave, som at synge eller ride på heste, har hun mindre tics.

Hun fortæller, at de fleste mennesker reagerer ved at grine, fordi de tror, hun prøver på at lave sjov, hvilket hun bliver såret over.

5

Billie og Biebers forhold

Billie Eilish på sit børneværelse med væggen fyldt med plakater af sit store idol, Justin Bieber. Hun har selv brugt dette foto til sin musikvideo til 'Bad Guy (with Justin Bieber)'. (Foto: © Screenshot fra Billie Eilish' Youtube-video)

Alle, der kender lidt til Billie Eilish, ved, at hun forgudede Justin Bieber, da hun var yngre. Som 12-årig var hun nærmest besat af ham og fantaserede om, at de var kærester. Hun græd, fordi hun frygtede, at hun aldrig kunne elske andre så højt, og i dokumentaren 'Billie Eilish: The World's a Little Blurry' fortæller moren, at de overvejede at sende hende til psykolog.

Nu er hun blevet en superstjerne selv og har mødt sit store idol og har taget ham med på sit remix af 'Bad Guy'. Og det er meget rørende at se, da hendes historie også minder Bieber om sin egen tid som barnestjerne. Det fortalte han i et interview om deres forhold, hvor han kaldte hende for "en superstjerne".

- Ja, jeg føler mig bestemt beskyttende over for hende. Det var hårdt for mig at være så ung i den branche uden at vide, hvor man skal hen, og alle fortæller mig, at de elsker mig, hvorefter de vender deres ryg til en på et sekund.

- Så hvis hun nogensinde behøver mig, vil jeg være der for hende. Jeg vil bare beskytte hende, jeg vil ikke have, hun skal gå igennem alt det, jeg gik igennem. Det ønsker jeg ikke for nogen. Hvis hun nogensinde behøver mig, er jeg bare et opkald væk.