Voldsom ulykke sendte Bodil Jørgensen på hospitalet i ugevis: Nu har hun brugt sin erfaring i ny 'Riget'

Bodil Jørgensen er lige nu aktuel i 'Riget: Exodus', der kan ses på DRTV.

(Foto: © Henrik Ohsten, Zentropa)

De gullige, grumsede og håndholdte optagelser fra Rigshospitalet står for mange danskere som et helt særligt tv-minde.

Optagelserne kendetegnede nemlig det, der i midten af 1990'erne kom til at indvarsle et nyt kapitel i dansk tv-historie med Lars von Triers 'Riget'.

På listen over medvirkende fandt man både folkekære navne som Ghita Nørby, Kirsten Rolffes, Holger Juul Hansen og Jens Okking krydret med yngre, aspirerende talenter som Peter Mygind og Laura Christensen.

Og nu er endnu et folkekært navn at finde på rollelisten til 'Riget'.

Riget: Exodus

Nemlig Bodil Jørgensen, der har en af de bærende roller som den spirituelle Karen, der vil opklare mysterier i den nye, tredje og sidste sæson af kultserien, der har fået titlen 'Riget: Exodus'.

Men helt ny synes hun alligevel ikke, at rollen som Karen er.

Hun har nemlig tidligere spillet den lidt introverte og godtroende kvinde Karen i Lars von Triers spillefilm 'Idioterne' fra 1998. Bodil Jørgensen ser derfor en lige linje mellem de to Karen-karakterer.

- Det er den samme Karen, der er blevet gammel. I 'Idioterne' forestillede vi os, at hun mistede sin lille baby til en vuggedød, og derfor er Karen i 'Riget' nu blevet en søvngænger, der leder efter meningen med det hele, siger Bodil Jørgensen.

Hun har – som en del af arbejdet med 'Riget: Exodus' – selv skabt fortællingen om den "gamle" Karen, der altid er iført en morgenkåbe, som hun har syet af det elefantstof, der oprindelig var tiltænkt gardinerne på babyens værelse.

- For mig hænger det måske mere sammen end for Lars. Men han husker jo godt. Det er jo fordelen ved et menneske, der står bag alting. Og at samle en tråd op, der er 25 år gammel, det er ikke særlig moderne mere, siger hun.

Riget er en god ramme

'Riget: Exodus' fortsætter på mange måder, hvor de to første sæsoner slap.

Vi befinder os i en verden fuld af uhygge, overnaturlighed og ikke mindst humoristiske og gakkede indslag, der udspiller sig blandt personalet på neurologisk afdeling på Rigshospitalet midt i København.

Bodil Jørgensens karakter Karen er dog ikke ansat, men en menig borger, der – ligesom fru Drusse i de to første sæsoner – lader sig selv indlægge på hospitalet i håb om at kunne opklare de mysterier, hun mener, udspiller sig på stedet.

Bodil Jørgensen, Nicolas Bro (i midten) og Søren Pilmark i 'Riget: Exodus'. (Foto: © Henrik Ohsten, Henrik Ohsten)

Imens Karen forsøger at få bugt med de overnaturlige kræfter, døjer personalet med drama omkring MeToo, kønsneutralitet, og hvordan danskere og svenskere opfører sig.

- Riget er en god ramme til at fortælle om samfundet. Det er et sted, hvor vi kommer til verden, og hvor vi måske skal dø en dag, siger Bodil Jørgensen.

Det var da også en helt særlig oplevelse, der mødte skuespilleren, da hun første gang besøgte hospitalet, siden optagelserne til 'Riget: Exodus' sluttede.

- Jeg var lige ved at græde. Hospitaler er et vildt sted, hvor man ser små børn i kørestol med slanger i næsen, hospitalsklovne, og et kæmpe univers af overlevelse. Regulær overlevelse. Som jeg synes er fantastisk. Men jeg var glad, da jeg kom ud af svingdøren igen. At jeg kom ud i de levendes land.

Bodil Jørgensens karakter Karen sætter målrettet kursen mod Rigshospitalets hovedindgang i første afsnit af 'Riget: Exodus'. (Foto: © Christian Geisnæs)

Så det var med blandede følelser, at du gik ind og ud af Rigshospitalet?

- Ja, det var det faktisk. Pludselig er du rask, så er du syg. Så bliver verden pludselig en anden. Vi går på en knivsæg herude i de raskes verden.

Brugte egen erfaring fra hospitalsverdenen

Og Bodil Jørgensen ved, hvad hun taler om.

I 2014 svævede hun selv mellem liv og død efter en ulykke, der skete i forbindelse med optagelserne til 'Far til fires vilde ferie', hvor hun blev kørt over af en traktor.

Hun har derfor stor erfaring med hospitaler, læger, undersøgelser, medicin og så videre, som hun benyttede under optagelserne til 'Riget: Exodus'.

- Jeg skulle for eksempel skrige ret højt og ligge i en scanner. Det har jeg prøvet i forbindelse med min ulykke, hvor jeg havde lyst til at skrige. Jeg har også været meget medicineret. Så der var mange ting, jeg kunne bruge.

- Jeg er meget taknemmelig over den behandling, jeg fik. Der var en læge, der reddede mit liv, fordi han kunne gøre nogle ting, jeg havde brug for ude på stedet, siger hun.

Bodil Jørgensen er godt tilfreds med, hvordan 'Riget: Exodus' er endt og synes også, at serien kan leve op til de to første – og for mange højt elskede – sæsoner.

Det kunne hun mærke, da hun så afsnittene i Imperial-biografen med de øvrige medvirkende forud for premieren:

- Da jeg så serien i Imperial, så jeg, at det fungerede. Pludselig kunne jeg bare se, at det var fuldendt og fuldbragt, siger hun og slutter:

- Jeg havde en stolt fornemmelse – også på Lars' vegne.