Bliv klar til Historiedysten 2022 på DR Skole

Nu kan du og dine elever i 3.-9. klasse gå i fodsporene på tre af videnskabens helt store helte, nemlig Tycho Brahe, H.C. Ørsted og Niels Bohr, i nye undervisningsforløb på DR Skole.

De danske videnskabsfolk Tycho Brahe, H.C. Ørsted og Niels Bohr er blandt nogle af de danske superstjerner, der har bidraget til at sætte Danmark på verdenskortet med deres forskning. Men hvem var de? Hvilke opdagelser gjorde de? Og hvordan forsker man egentlig som dem?

I år handler Historiedysten om danske videnskabsfolk og den naturvidenskabelige revolutions betydning i historien. Historiedysten er en konkurrence på viden om Danmarkshistorien, som hvert andet år afvikles af Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

DR Skole finder du supplerende undervisningsmateriale til henholdsvis natur/teknologi og fysik/kemi, der støtter op om konkurrencen. Undervisningsmaterialet kan dog sagtens afvikles uden deltagelse i konkurrencen.

Lær at forske som Tycho, Ørsted og Bohr på DR Skole

Med undervisningsmaterialet på DR Skole får eleverne en forståelse for, at alle kan lære at forske. Det kræver blot at man er nysgerrig og kreativ, at man stiller spørgsmål, og at man grundigt og systematisk undersøger sine spørgsmål.

DR Skoles materiale består af videoexplainers om de danske videnskabsfolk, elevtekster samt kreative opgaver og forsøg, der tager udgangspunkt i den naturvidenskabelige metode og elevernes egen nysgerrighed.

Tycho Brahe og astronomien (3.-4. klasse)

Lær om Tycho Brahe, og hvordan hans opdagelse ændrede ved vores opfattelse af universet. Eleverne skal også forske som Tycho Brahe ved at være nysgerrige. De skal arbejde naturvidenskabeligt med ’Mikroforskermetoden’ og gøre sig egne erfaringer gennem undersøgelser af jordens vigtigste stjerne: solen.

H.C. Ørsted og elektromagnetismen (5.-6. klasse)

Undersøg, hvem H.C Ørsted var, og hvordan hans opdagelse forandrede verden. Eleverne skal eksperimentere med elektromagnetisme, når de skal bygge en helt simpel elmotor og dyste mod hinanden med elektromagnetiske både, som de selv designer ud fra en designprocesmodel.

Niels Bohr og atommodellen (7.-9. klasse)

For omkring 100 år siden udviklede Niels Bohr en atommodel, der ændrede vores forståelse af atomet. Undersøg, hvem Niels Bohr var som videnskabsperson, og giv dine elever en basal forståelse for teorien om kvantespring ved hjælpe at et simpelt sandkasseforsøg. Eleverne får også mulighed for at arbejde både videnskabeligt og kreativt, når de skal eksperimentere med kvantespring ved at designe fyrværkeri.

Læs mere og deltag i Historiedysten 2022

Skal I være med? Så kan du læse mere om konkurrencen og tilmelde din klasse helt gratis på Historiedystens hjemmeside. Sidste frist for tilmelding er den 1. september 2022.

Det Nationalhistoriske Museums materiale er både til historie og naturfagene, og det udkommer på Historiedystens hjemmeside i juni.