Velkommen til DR Lær

Lær om trafikken med 'Sikker og Søn' eller om ultra:bit med 'Nørd'. Dyk ned i Danmarkshistorien med Lars Mikkelsen, eller bliv klogere på musikken bag naturserien 'Vilde Vidunderlige Danmark'.

Du kender måske nok DR for TV, nyheder og radio. Men vidste du, at DR faktisk udgiver undervisningsforløb, som er gratis og frit tilgængelige for alle landets børnehaver, skoler og gymnasiale uddannelser?

På DR Lær udvælger vi noget af det bedste indhold fra DR og folder det ud i digitale undervisnings- og aktivitetsforløb. Forløbene kan tage udgangspunkt i større eller mindre DR-produktioner som ’Historien om Danmark’ og ’Ultra smider tøjet’, men også aktuelle emner som biodiversitet eller covid-19, der understøttes af nyhedsindslag og artikler fra dr.dk.

Én indgang - tre målgrupper

DR Lær er den samlede indgang til DR's læringstilbud. På DR Lærs hjemmeside kan du læse mere om undervisningsindsatsen i DR, følge med i de nyeste temaer og finde inspiration til, hvordan du inddrager DR-produktioner i din undervisning. Via DR Lær kommer du desuden ind på vores tre målrettede platforme: DR Spire til daginstitutionerne, DR Skole til grundskolen og DR Studie til de gymnasiale uddannelser. DR Lær er derfor en fast sidemakker igennem børnenes lærings- og dannelsesrejse, fra de træder ind i børnehaven, til de får første hak i skyggen på studenterhuen.

DR Spire smelter leg og læring sammen i et spændende univers for de 3-6-årige og deres pædagoger. Her finder du leg- og læringsmaterialer om alt fra følelser og sprog til natur og bevægelse. På DR Spire møder børnene både Motor Mille, Hr. Skæg og MikroMakkerne. Ved hjælp af børnenes yndlingsværter fra DR Ramasjang inspirerer DR Spire til mange timers leg, undersøgelse og kreativitet med udgangspunkt i 'Den styrkede pædagogiske læreplan'.

DR Skole er et sjovt, inkluderende supplement til den traditionelle undervisning i grundskolen. Vi har fokus på aktualitet og de store temaer i børns og unges liv. Du finder forløb om digital dannelse, krop og identitet, og du møder værter, karakterer og produktioner ikke kun fra DR Ultra, men fra hele DR-universet. Med mere end 20 temaer om året favner DR Skole de fleste fag i grundskolen, men vi lægger særlig vægt på dansk, historie, natur/teknologi og samfundsfag.

DR Studie trækker relevant DR-indhold om emner som Brexit, kommunalvalg og coronakrisen direkte ind i undervisningen på de gymnasiale uddannelser. Det kan både være i form af klip fra Deadline eller Debatten, explainers eller interaktive features fra dr.dk. DR Studie hed tidligere DR Undervisning, og faste brugere vil også føle sig hjemme på den nye platform, hvor fokus fortsat er på fagene samfundsfag, historie, religion, mediefag og dansk.

Meget mere end tv!

På DR Lær-platformene kan du altså finde mange tusinder timers programindhold fra DR. Men DR Lær er meget mere end det! Leg- og læringsmaterialer på DR Lær er nemlig ofte krydret med interaktive læringselementer som features, digitale quizzer, debatter og dilemmaspil. I børnehaven kan børnene eksempelvis lege dyredetektiver med Dyregeneratoren, mens skoleeleverne kan løse mordgåder i naturen med læringsspillet Vilde mordmysterier eller tage med på flugtforsøg i dilemmaspillet Vil du flygte fra DDR? Forløbene understøttes af fagligt relevante elevopgaver og aktiviteter, som udvikles i tæt samarbejde med undervisere, pædagoger og andre fagkonsulenter.

Vi tager den digitale dannelse alvorligt

Selvom DR Lær er en digital læringsportal, anerkender vi, at læring også kan foregå gennem læsning, tegning, dialog, bevægelse eller med hænderne i jorden. Derfor søger vi altid at integrere den digitale oplevelse med den analoge udførsel. Vi arbejder dog også ud fra en erkendelse af, at digitale platforme såvel som sociale medier er dybt forankrede i børn og unges virkelighed.

Vi bruger derfor digitale virkemidler til at opnå læring, og vi ønsker at klæde børn og unge på til at forstå teknologien, at skabe med den og forholde sig kritisk til de motiver, der driver teknologiudviklingen. Det gør vi både gennem målrettede satsninger som ultra:bit og ved at integrere begreber som kritisk tænkning, dannelse og media literacy i alle relevante forløb.

DR Lær er 'plug and play'

Tid er en mangelvare, hvad end det er tid til forberedelse eller tid til det enkelte barn. Det ved vi godt på DR Lær. Derfor finder du som pædagog, lærer eller underviser altid udførlige og overskuelige vejledninger til forløbene. Vi klæder brugerne godt på, uanset om de skal på tur i trafikken med Rød Stue eller undervise 8.b om genforeningen med Sønderjylland.

Alle forløb er desuden tilpasset henholdsvis 'Den styrkede pædagogiske læreplan', 'Fælles Mål' eller de faglige mål på STX. Som fagperson behøver du derfor ikke bekymre dig om, hvorvidt forløbet lever op til kravene for dit fag, det er blot at sætte i gang.

4 hurtige om DR Lær

  • DR Lær er public service og en del af DR. Derfor har alle daginstitutioner og undervisere i undervisningssektoren gratis adgang til DR Lærs indhold og mediearkiv med UNI-Login.

  • DR Lær er medborgerskab og identitetsdannelse. DR Lær sætter fokus på det svære og det nære. Med aktuelt indhold om alt fra kropsidealer til kommunalvalg understøtter vi børnenes evner til at tænke kritisk, tage medansvar og indgå i fællesskaber.

  • DR Lær er et sjovt supplement. Kerneindholdet er altid visuelt formidlet gennem videoklip, interaktive formater og digitale fortællinger med tydeligt DR-dna. Vi supplerer undervisningen, men er ikke et forlag, som kategorisk dækker alle fag.

  • DR Lær er for alle. Med flere indgange til læring har vi på DR Lær en ambition om at imødekomme alle børn uanset niveau og læringsstil. På DR Lær udvikler og tester vi forløb i tæt samarbejde med børn, pædagoger og lærere, og vi elsker at få nye idéer, ros eller ris i postkassen.

Få nye forløb direkte i indbakken

Er du blevet nysgerrig på, hvad DR Lær kan tilbyde dig? Har du lyst til at få inspiration til næste forløb, temadag eller årshjul, så hold dig opdateret om de nyeste forløb her på DR Lær. Det gør du ved at klikke dig ind på netop din målgruppe og tilmelde dig nyhedsbrevet (du kan godt abonnere på flere end ét). Du kan også følge DR Spire, DR Skole og DR Studie på Facebook.