Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
efp 1. Marianne sidder ved lys
 

Mangel på lys giver depression

 

Solens lys er vores ene, store lyskilde her på jorden. Det er vores dagslys. Dagslyset ændrer sig med solens gang hen over dagen og over årstiderne. Mængden af dagslys har indflydelse på, hvordan vi oplever dagen, på vores humør.

Vi kan blive opstemte af at blive badet i lys en dejlig solskinsdag, og vi kan blive nedtrykte og uoplagte på en våd, mørk og kold januardag. Mange mennesker kan udvikle en depression af mangel på lys.

Mindre lyd ødelægger døgnrytmen
Klaus Martiny er ph.d. på psykiatrisk hospital i Hillerød. "En vinterdepression forårsages af, at der er mindre lys om vinteren, man kommer under den grænse, der er for at opretholde en normal døgnrytme. Hos nogen udløser det simpelthen en depression, når vi kommer ned på de lysmængder," fortæller han.

En lampe med kunstigt dagslys kan bruges i behandling af depressioner. Lyset skal være meget kraftigt. Man skal sidde tæt på lampen og se ind i lyset i mindst en halv time hver morgen.

Kig ind i lampen
Marianne Andersen har haft stor glæde af lysterapi i behandlingen af hendes depression. "Jeg fik kontakt med en psykiater, hvor jeg dels fik noget medicin, og så fik jeg tilbud om noget lysbehandling," fortæller Marianne Andersen. "Det tog jeg gennem trekvart år, vil jeg tro, og i hvert fald de første tre måneder tog jeg det hver morgen til morgenmaden, og det var fantastisk, hvordan det virkede."

"Der er mange, der føler, at det har sådan en akut virkning. Lige efter, de har taget lys, kan de føle, de er vågnet op, og i modsætning til andre behandlinger mod depression, så virker det ret hurtigt," fortæller Klaus Martiny.

Aktiverende virkning på hjernen
Lys virker på depressioner - det virker formentligt på depressioner af alle grader, men derudover har lys også en direkte aktiverende virkning på hjernen og virker på nogle af de signalstoffer, som man også påvirker, når man giver medicin mod depression. "Så det er en kombineret virkning af lys, og derudover er jeg også sikker på, at lys har en psykologisk virkning; at selve tanken om lys er med til at give en bedring også," forklarer Klaus Martiny.

Marianne Andersen: "Lyset gav mig så noget energi om morgenen til at kunne komme i gang med dagen, og så var det ret vigtigt at komme afsted og ud af døren, fordi jeg kunne mærke, at hvis jeg blev hjemme, så ville jeg bare få det værre, så det kunne jeg slet ikke holde ud at tænke på, så jeg var ude rigtig meget hver dag."

Virker som lykkepiller
Jo mere man studerer lys, desto større anvendelsesområde finder man. "Det har også vist sig, at lys alene virker af størrelsesorden til det, lykkepiller giver, så i den forstand kan man godt forestille sig, at nogen i stedet for at tage lykkepiller kan tage lysbehandling," siger Klaus Martiny.

Marianne Andersen fik det efter tre måneder gradvist bedre, og så klingede virkningen så småt af. "Men jeg kan stadigvæk huske de første gange, hvor fantastisk, det var, at noget så simpelt som lys kunne virke sådan," fortæller hun.

 

CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Programmer > 2005 > 11 > 22

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.