OK at TV Avisen filmede til indslag om nøgenbilleder

DR var berettiget til at filme og bringe billeder af studerende i forbindelse med TV-indslag om deling af nøgenbilleder. Det havde dog været god etikette at spørge om lov.

Nogle studerende fra Københavns Universitet på Amager havde klaget, da de følte sig krænket over, at være blevet brugt som objekter i TV Avisen-indslag om deling af nøgenbilleder uden de vidste det.

De studerende befandt sig på et offentligt sted, hvor DR havde ret til at filme. Da der samtidig var tale om optagelser af konkrete personer, som blev brugt i et indslag om intime og private forhold, havde det været hensynsfuldt at spørge de studerende om lov til brug af billederne. Det konkluderer lytternes og seernes redaktør, Jesper Termansen, i seneste ankesag.

TV Avisen bragte den 29. august flere indslag om deling af nøgenbilleder på nettet. Indslagene havde ikke noget med Københavns Universitet at gøre, men på dækbillederne optrådte studerende, der foran deres institut legede lege i forbindelse med et introduktionsarrangement. I speaken til indslagene blev det sagt, at flirt og forhold fylder meget for de studerende ved Københavns Universitet. Dækbillederne viste både grupper af studerende og i korte klip fremhævedes enkeltpersoner, med lyd og bevægelser.

DR’s etiske regler lægger op til at udvise hensyn, specielt i indslag med følsomt indhold. TV Avisen har dog haft juridisk ret til at lave optagelserne, også selvom der ikke er givet samtykke fra de studerende.

Hele ankesagen kan læses her