Klage over bland-selv-slik program afvist

En seer mente, at DR var for unuanceret og overtrådte egen programetik, da Kontant gennemgik bland-selv-slik branchen. Det var ikke tilfældet, men dog kunne Kontant godt have refereret Fødevarestyrelsens oplysninger bedre.

Kontant sendte den 21. januar udsendelsen "Gammelt slik solgt som nyt". Arkivfoto (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2014) (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

DR´s vært på Kontant, Jacob Illeborg, gik ikke for langt, da han sluttede et program om bland-selv-slik i januar med at konstatere, at han i fremtiden ville holde sig mere til poseslik. Det konkluderer DR´s lytter – og seerredaktør, som fik en klage blandt andet over, at værten fældede en dom over bland-selv-slik, og at hele programmet var for unuanceret.

DR satte fokus på både på ulovlig og uhumsk ompakning af gammelt slik og på den generelle hygiejne, når vi køber bland-selv-slik i butikker. Klager mente, at fremstillingen havde været for unuanceret, og at Kontant havde undladt at beskæftige sig med de gode eksempler i branchen.

Der er problemer i branchen. Det viser tal fra Miljø- og Fødevareministeriet. Derfor var Kontant i sin ret til at rette lyset med problemerne, konkluderer lytternes og seernes redaktør. Der var ikke tale om en overtrædelse af DR´s etik hverken i forhold til klagen over værten eller selve programmet. Men samtidig påpeger han, at Kontant godt kunne have oplyst bedre om den information, som Fødevarestyrelsen ligger inde med. I konklusionen står der: ”Seerne havde muligvis været bedre informeret, hvis programmet havde indeholdt oplysninger om, at Fødevarestyrelsen ikke anser bland-selv-slikket for et risikoprodukt, samt at man selv fra myndighedernes side anbefaler slikskeer og handsker, men undladelsen var et redaktionelt valg og ikke i strid med DR´s etik.”

Du kan læse afgørelsen her: