Venstre fik fair behandling i dokumentar om skoler i Afghanistan

DR var ikke unfair i forhold til Venstre i dokumentaren ”Skoler i skudlinjen”.

Billedet er fra DR1 Dokumentaren "Skoler i skudlinjen" (© DR Dokumentar)

DR var ikke unfair i forhold til Venstre – eller den borgerlige fløj i det hele taget – i dokumentaren ”Skoler i skudlinjen”, som blev vist på DR1 den 22. juni 2016. Programmet tegner et billede af byggesjusk, svindel og elever, som kun findes på papiret på de skoler, som danske bistandsmidler er gået til. Udsendelsen viser, at på flere skoler er det den fjende, som danske soldater har bekæmpet, Taliban, der nu sidder på skoler bygget for danske penge.

En seer klagede, da han mente, at programmet var ensidig i sin kritik af politikere, og at det kun var Venstre-politikere, som blev direkte nævn i programmet. Klageren mente, at programmet burde nævne det ansvar, som også Socialdemokraterne og De Radikale har haft for skoleprojekterne.

Jesper Termansen, lytternes og seernes redaktør i DR, har gennemgået klagen, og konkluderer, at DR gav en fair fremstilling – herunder af Venstres rolle. Dokumentaren har valgt at konfrontere den i øjeblikket siddende Venstre-regering med problemerne, da den har ansvaret. Det er helt i overensstemmelse med DR´s programetiske regler, skriver lytternes og seernes redaktør. At udenrigsminister Kristian Jensen har valgt ikke at stille op til interview, er – ifølge Jesper Termansen – ministerens eget valg og ikke DR´s problem. Jesper Termansen konkluderer: ”Hele Afghanistan-indsatsen tilbage fra 2001 og til nu hviler på en bred enighed i Folketinget, og der er ikke belæg for at påstå, at DR Dokumentar i valg af kilder, klip eller fremstilling skulle have udvist særlig tendentiøs og negativ holdning til den borgerlige fløj i forhold til de socialdemokratisk ledede regeringer.”

Hele ankesagen kan læses her: