En fejlcastet sofavælger

TV-Avisen beklagede et forkert indslag - men hvorfor blev fejlen nedtonet, spørger lytternes og seernes redaktør

I TV-Avisen den 14. september, blev kunstneren Rasmus Juul fremstillet som et eksempel på en sofavælger, der på grund af manglende engagement, ikke ville stemme ved folketingsvalget. Dette var forkert. Rasmus' fravalg var bevidst og del af en protestaktion.

En lille historie om den svære kunst at rette sig selv. Tirsdag den 27. september viderebragte TV-Avisens vært en kort rettelse:

"Fejl kan man som bekendt ikke forsikre sig imod, så jeg skal lige rette en fejl, vi kom til at begå. Det var i et indslag om sofavælgere, som vi bragte i 21-TV Avisen den 14. september. Her medvirkede kunstneren Rasmus Juul som et eksempel på en sofavælger, der undlader at stemme på grund af manglende interesse og engagement i samfundet, men sådan forholder det sig ikke, siger Rasmus Juul: Han havde truffet et bevidst valg om ikke at stemme som en protest, ikke på grund af manglende engagement. Vi beklager selvfølgelig fejlen."

Det er jo skønt, når nogen erkender fejl og prøver at få ryddet misforståelser af vejen. Så tak så langt.

Men det skønneste er nu, hvis tingene siges lige ud.  Man taler i rettelsen om ".. en fejl vi kom til at begå".  Og man lader forstå, at man bringer rettelsen, fordi kunstneren Rasmus Juul nu siger, at han ikke er en typisk uengageret sofavælger.

Problemet er bare, at det var Rasmus Juul selv, der på eget initiativ henvendte sig til DR for at gøre opmærksom på sin protest mod valget. Han fremsendte således sin engagerede valgtale, som også ligger på You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=90KernHisxU&feature=mfu_in_order&list=UL

Mit ærinde er ikke at anbefale den 15 minutter lange tale. Men uanset hvad man måtte mene om den, så afspejler den ildhu og mange meninger. Rasmus Juul har i det hele taget politiske holdninger og projekter. I flere af dem optræder han under kunstnernavnet Francis Bowie. Rasmus Juul er med andre ord meget forskellig fra den gruppe af uengagerede sofavælgere, som det oprindelige indslag i TV-Avisen den 14. september angiveligt handlede om. Alligevel blev han beskrevet som en typisk sofavælger. 

Det var misvisende og er nu rettet. Men TV-Avisen fortav - også i den oplæste rettelse - at Juul selv aktivt havde henvendt sig med sin valgtale. Det er dog ikke normen for sofavælgere!

Den enkle pointe er, at det er bedre at lave klare rettelser og ikke nedtone sine fejl. Og heldigvis kan en dækkende rettelse nu også læses på www.dr.dk/nyheder/risogros.

En lille komplikation var, at den fejl-castede sofavælger selv insisterede på en rettelse, der var alt for indforstået. Men at han - trods DR's endelige rettelser - stadig er noget utilfreds, er lidt svært at fortænke ham i.

Jacob Mollerup

Facebook
Twitter