Klage over "Kontant: Farlig kolismitte i kylling" d. 18. februar 2014 på DR1. Afgjort d. 19. maj 2014. Delvist medhold.

Overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut klagede over, at en Kontant-udsendelse om multiresistente bakterier i kyllingekød overdrev risikoen for smitte.

Kontant på DR1 bragte den 18. februar en udsendelse om forekomsten af såkaldte ESBL-bakterier i kyllingekød. Forud for udsendelsen havde Kontant-redaktionen og overlæge Robert Skov fra SSI været i løbende kontakt i forbindelse med researchen. Robert Skov medvirkede ikke i udsendelsen.

Efter udsendelsen klagede Robert Skov, da han fandt udsendelsen overdrev sammenhængen mellem smitte i kylling og mennesker. Lytternes og seernes redaktør konkluderede i sin indstilling:

"Kontants dækning af den væsentlige problematik omkring ESBL-producerende bakterier hos kyllinger og mennesker, har efterfølgende ført til en klage fra Statens Serum Institut (SSI). Der er uenighed omkring forløbet op til udsendelsen, som SSI ikke medvirkede i. Denne uenighed har ikke kunnet afklares i denne klagehandling. Tilbage står imidlertid, at det er relevant at informere om SSI's vurdering af de store problemer omkring ESBL - herunder især at Robert Skov som den ansvarlige overlæge på området mener, at udsendelsen gav et overdrevent billede af risikoen ved at spise kyllingekød. Robert Skov henviser her til, at der kun i meget få tilfælde kan ses en direkte sammenhæng mellem den type ESBL-producerende bakterier, der findes i kyllingekød og dem, der findes hos mennesker.

Jeg vil derfor anbefale, at denne vurdering fra Robert Skov gengives således i Kontants opsamlingsudsendelse inden sommerferien."

Hele afgørelsen kan læses her.