Ankesag: Klage over P1 Morgen-indslag om Ruslands våbenbrug får ikke medhold

En lytter får ikke ret i, at DR-værter kaldte Ruslands brug af særlige våbentyper ulovlig.

Lytternes og seernes redaktør giver ikke en lytter ret i kritikken af et indslag i P1 Morgen.

Sagsresumé: Lytternes og seernes redaktør afviser en lytters påstand om, at P1 Morgen har brudt DR’s etiske retningslinjer. Lytteren havde klaget over et indslag i P1 Morgen den 13. juni 2022 om krigen i Ukraine. Lytteren hævdede, at de to værter i indslaget kaldte Ruslands brug af klyngebomber og antipersonel-miner i Ukraine for ulovlig.

Lytteren mente, at der ikke er tale om en ulovlighed, idet Rusland ikke har ratificeret de to traktater, der forbyder brugen af de to våbentyper og at Rusland ikke overtræder de internationale konventioner ved at bruge disse våben.

Efter at redaktionen afviste lytterens kritik, har klageren anket sagen til lytternes og seernes redaktør Jesper Termansen.

Værter kaldte ikke våbenbrug ”ulovligt”

Også Jesper Termansen afviser klagerens påstande.

- For det første kaldte DR’s værter ikke brugen af disse våben for ulovligt. DR henviste til en rapport fra Amnesty International, der omtaler brugen af disse våben i forhold til civile som krigsforbrydelser og ulovligt i henhold til krigens love, skriver Jesper Termansen.

Lytternes og seernes redaktør påpeger også, at indslagets fokus er et andet, end det lytteren hævder.

- Indslaget handlede om, at Rusland godt kan have overtrådt krigens love med angreb på civile, selv om Rusland ikke har tilsluttet sig et forbud mod brug af klyngebomber og antipersonel-miner, fremgår det af ankesagens konklusion.

- DR kunne for fuldstændighedens skyld have nævnt, at Rusland ikke har underskrevet traktaterne om disse våben, men det fjerner ikke fokus fra hovedvinklen i indslaget, sådan som Klager mener, påpeger Jesper Termansen.

Du kan høre indslaget her.

Du kan læse sagen her.

Ankesagsbeskrivelse