Debatdeltager var far til sundhedsminister

DR overtrådte ikke egen programetik, da man lod sundhedsminister Ellen Trane Nørbys far deltage i P1 Debat under regions- og kommunalvalget i november. Men det var en fejl, at DR undlod at fortælle om slægtskabet. Klager får delvis medhold.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Sundhedsminister Ellen Trane Nørbys far, Jørgen Nørby, var deltager i programmet P1 Debat om netop sundhedspolitik i regionerne den 15. november i år. Det var han som regionsmedlem i Region Midtjylland og centralt placeret i regionens sundhedspolitik. DR undlod i programmet at fortælle, at regionsmedlemmet var far til sundhedsministeren.

Klager kendte til slægtskabet og mente det var kritisabelt af DR at lade sundhedsministerens far deltage i et program om netop emnet sundhedspolitik, og at Jørgen Nørby af samme grund ikke burde kunne deltage. Derfor klagede han til DR. Her medgav P1 redaktionschefen, at Jørgen Nørby skulle have været deklareret som sundhedsminister Ellen Trane Nørbys far, men mente derudover ikke, at programmet var kritisabelt. Klager henvendte sig derfor til Lytternes og seernes redaktør i DR, Jesper Termansen, der tog sagen op.

Jesper Termansen afviser, at Jørgen Nørby burde havde været valgt fra til programmet, men er enig i, at slægtskabet burde fremgå og udtaler: ”DR skal ikke sortere en kilde fra, alene fordi han er far til sundhedsministeren, men det kræver særlig omtanke”

Lytter- seerredaktøren giver endvidere klager ret i, at der på ét punkt i programmet især manglede omtanke. Ti minutter inde i programmet udtalte Jørgen Nørby sig om sundhedsministeren, i forbindelse med et besøg i Skive kommune omhandlede samarbejdet mellem kommune og region. Dér burde DR værten gå ind og have oplyst lytterne om slægtskabet, navnlig når Ellen Trane Nørbys far selv fremhæver sin datter.

Netop da der var tale om et valgprogram forsømte DR sin oplysningspligt, da DR i valgprogrammer stiller skærpede krav til sig selv om at udvise særlig opmærksomhed om kandidaters interesses for medieoptræden.

Derudover mente klager også, at der i programmet burde havde været en regionsmodstander med i programmet. Men emnet drejede sig ikke om for eller imod regionerne, så kritikken er i denne sammenhæng ikke relevant, vurderer Jesper Termansen.

Samlet set får klager delvis medhold.

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, har tilsluttet sig afgørelsens konklusion.

Læs hele afgørelsen her: