Det klagede DR’s brugere over i 2016

Partiske radioværter og teknik, der ikke fungerer. Det er noget, der kan få brugerne af DR til at trykke på klageknappen. Det fremgår af lytternes og seernes redaktørs seneste halvårsrapport.

I halvårsrapporten kan man blandt andet læse om de emner og temaer som DR’s brugere har klaget mest over. (foto: Agnete Schlichtkrull) (© (c) DR)

Det affødte en del klager, da en vært på P7 MIX dagen efter det amerikanske præsidentvalg afholdt musikalsk ”sørgedag” over valgresultatet. Det fremgår af den seneste halvårsrapport til DR’s bestyrelse fra DR’s lytter- og seerredaktør. De etiske klagetemaer omfatter i andet halvår af 2016 blandt andet partiskhed, og en del kritiske henvendelser over partisk valgdækning relaterer sig til det amerikanske præsidentvalg. DR modtog desuden i efteråret en del kritiske henvendelser efter et indslag i radioprogrammet Go' morgen P3 om Den Korte Avis. Kritikken gik på at en DR-vært hverken skal udtrykke egne politiske holdninger eller opfordre til boykot af specifikke medier.

Klager over ukorrekt sprog er jævnt fordelt henover perioden og optræder på alle DR’s platforme. Særligt i et stort underholdningsprogram som DR’s Store Juleshow var klagerne opmærksomme på, at DRs værter skal tale korrekt. Især sætningen ”mig og Jacob” gav en del henvendelser fra brugerne.

DR’s dækning af store sportsbegivenheder er et tilbagevendende tema. I sommeren 2016 dækkede DR OL fra Rio. En del klager gik på, at dækningen var for massiv og at faste programmer blev rykket eller udgik på grund af OL. Det fremgår af halvårsrapporten, at DR desuden modtog en del klager over kommentatorerne under OL-dækningen. Klagerne gik blandt andet på, at kommentatorerne talte for meget og for højt og dermed ødelagde sportsoplevelsen. I særdeleshed værternes bemærkninger under åbningsceremonien gav en del klager.

Om halvårsrapporten

I den halvårlige rapport ser lytter- og seerredaktøren kritisk på DR's etik og gennemgår klagetendenser og hvordan større sager er blevet behandlet.

I oktober måned viste DR Den store bagedyst, hvor en homoseksuel mandlig deltager i et af afsnittene måtte forlade konkurrencen. Konkurrencens dommere syntes, at han havde misforstået ”mandehørm”-temaet og opgaven. En begrundelse der efterfølgende affødte en hel del klager fra seerne.

Ifølge halvårsrapporten er underlægningsmusik i TV-Avisen et tilbagevendende klagetema, hvor brugerne finder musikken forstyrrende.

De tekniske klager i andet halvår af 2016 drejede sig især om problemer med at uploade TV-programmer, og også problemer med at afspille dem fylder meget. En del af de tekniske klager til DR går på at programmerne ligger alt for kort tid på DR TV, så brugerne ikke kan nå at se det afsnit, de gik glip af eller den film, de gerne ville se. Ifølge halvårsrapporten kom der desuden over 100 kritiske henvendelser omhandlende problemer med Bonanza.

Da DR meldte ud, at man fra årsskiftet nedlagde DR2 Morgen og P1-programmerne Eksistens og Religionsrapport, medførte det ifølge halvårsrapporten en del klager.

Du kan læse meget mere om klagetendenserne i halvårsrapporten.

Hele halvårsrapporten fra Lytternes og seernes redaktør kan læses her.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve