Klager mente, at DR-omtale af udstilling i Polen med blandt andre afdøde kunstner Lars Vilks var ’karaktermord’: DR får ikke kritik

DR omtalte udstilling i Polen som med til at ’fremme højreekstremisme', mente en dansk mand og medarrangør af udstillingen. Han klagede over DR’s omtale, men får ikke medhold.

Lytternes og seernes redaktør har behandlet en klage over en artikel på dr.dk om den svenske kunstner Lars Vilks. Klager får ikke medhold i kritikken. (© DR)

En artikel på dr.dk om kunstneren Lars Vilks fik en bruger til at klage til DR.

Klageren mente, at DR ikke var fair og ikke benyttede kilder korrekt. Blandt andet mente klageren, at et citat i artiklen, der omtalte en udstilling i Polen med Lars Vilks værker, var i strid med DR’s etik. Den svenske kunstner døde i et trafikuheld i efteråret, og han har i årevis levet under politibeskyttelse, efter at Lars Vilks tegnede profeten Muhamed som en hund.

- I øjeblikket kan værker af Lars Vilks opleves i Polens hovedstad Warszawa på en udstilling, der både er blevet kritiseret for at være statskontrolleret og for at fremme højreekstremisme, skrev DR blandt andet i artiklen. Den beskrivelse mente klageren var et ’karaktermord’ på alle, der er med i udstillingen. Også den nu afdøde svenske kunstner Lars Vilks.

Efter at redaktionen afviste kritikken, har klageren bedt Jesper Termansen, der er lytternes og seernes redaktør i DR, tage stilling til klagen og DR’s svar.

Lytternes og seernes redaktør giver ikke klageren medhold i, at DR’s etik skulle være overtrådt.

DR betegnede ikke udstilling som ’statskontrolleret’

Lytternes og seernes redaktør skriver, at DR ikke har betegnet udstillingen som 'statskontrolleret' og medvirkende til at 'fremme højreekstremisme', sådan som klageren påstår. DR refererer derimod andre kilder i forhold til den beskrivelse.

- Alle nævnte kilder i artiklen leverer dokumentation for sætningen om, at udstillingen er blevet kritiseret for disse ting. Blandt andet af det jødiske samfund i Polen, som har demonstreret mod udstillingen, fremgår det.

Jesper Termansen påpeger tillige, at DR har redigeringsretten til at vælge kilder, og at DR godt kunne referere troværdige og kendte medier som Associated Press og Politiken i forbindelse med artiklen om Lars Vilks.

Besvarelse i strid med retningslinjerne

Ifølge DR’s etiske retningslinjer er det den ansvarlige chef, der besvarer klager i DR. I denne sag er klagen i første omgang besvaret af den medarbejder, der selv har skrevet artiklen. Dette er i strid med retningslinjerne og kritiseres af lytternes og seernes redaktør.

- Når en medarbejder besvarer en klage på vegne af en chef, bør det fremgå, og det er ikke sket i denne sag, påpeger Jesper Termansen.

Du kan læse hele sagen her.

Ankesagsbeskrivelse