Kritik af DR-program om børnevaccination afvist

Foreningen Vaccinationsforum klagede over DR1-programmet ”Sundhedsmagasinet”, fordi klageren mente, at udsendelsen brød med DRs pressetik og ukritisk bragte tal fra Statens Serum Institut om børnevaccinationer som eneste kilde. Klager får ikke medhold

Et stillbillede fra Sundhedsmagasinets udsendelse 30. maj 2017 (Foto: Marlene Zøllner © (c) DR)

DR brugte ukritisk tal fra Statens Serum Institut i programmet ”Sundhedsmagasinet”, og dermed kom programmet til at fremstå ensidigt, ukritisk og dårlig researchet. Det mente foreningen Vaccinationsforum, som havde klaget til DR over programmet. Det pågældende afsnit af ”Sundhedsmagasinet” blev sendt den 30. maj 2017 og havde børnevaccinationer som tema. Foreningen var ligeledes utilfreds med, at DR ikke havde gjort brug af de analyser og tal, som Vaccinationsforum havde fremlagt for DR under produktionen af programmet.

DRs lytter og seerredaktør, Jesper Termansen har gennemgået klagesagen, og Vaccinationsforum får ikke medhold.

Hensigten med programmet var at skildre det vaccinationsprogram, som efterhånden dækker alle børn i Danmark og at afspejle de argumenter og holdninger, der findes hos den minoritet, der ikke ønsker at få deres børn vaccineret. Det var ikke en kritisk gennemgang af WHOs data og Statens Serum Instituts statistikker, som staten og de offentlige sundhedsmyndigheder baserer sig på, konkluderer lytternes og seernes redaktør.

Han skriver: ”Bedømt ud fra sine egne præmisser levede programmet helt op til DRs programetiske standarder ved at bruge Seruminstituttets officielle statistik.”

Lytter og seerredaktøren skriver i afgørelsen, at hensigten med programmet var at vise, at børnevaccinationsprogrammerne har ført til et drastisk fald i dødeligheden af mæslinger og andre følgesygdomme og til det benyttes statistik fra Seruminstituttet.

I øvrigt kommer Vaccinationsforum i programmet til orde i betydelig grad. En væsentlig del af udsendelsen går med, at et bestyrelsesmedlem fra Vaccinationsforum optræder som case og fortæller om sin bekymring, påpeger lytternes og seernes redaktør.

Endelig har "Sundhedsmagasinet" selv rettet en statistikfejl på dr.dks side, Fejl og fakta, som var blevet påpeget af Vaccinationsforum, i deres oprindelige klage.

Klagen får ikke medhold. DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn har tilsluttet sig konklusionen.