'Langt fra Borgen'-udsendelse om bredbånd var i orden

DR førte ikke seerne bag lyset med valget af cases, som blev benyttet i programmet ”Langt fra Borgen” om bredbåndsdækning i dårligt dækkede områder. Men klager fik ret i, at DR burde have oplyst mere fyldestgørende om Bredbåndspuljen, der er et centralt emne for programmet.

(© (c) DR)

En klager mente, at de to udvalgte cases til programmet ”langt fra Borgen” var misvisende, og at DR tilbageholdte væsentlige oplysninger, der havde betydning for hvordan casene fremstod for seerne og de medvirkende politikere. Programmet, der blev sendt den 17. august, havde til formål at undersøge, hvordan danske politikere mener, vi skal få hurtig internetdækning ud til alle i Danmark.

Lytternes og seernes redaktør, Jesper Termansen, vurderer, at ud fra programmets præmis, der var at tage en politisk diskussion om, hvorvidt Bredbåndspuljen fungerer efter hensigten, så var begge de udvalgte cases relevante. Desuden var de to medvirkende politikere teleordførere, og derfor var det også i orden af DR at formode, at politikerne havde tilstrækkelige forudsætninger for at bedømme de valgte cases. Klager får derfor ikke medhold i dette punkt.

I den første case mente klager, at DR ikke undersøgte, om det omtalte firma ville kunne have fået en mobil- eller trådløs forbindelse i stedet for en fastnet-forbindelse. Dette er en fejl, fordi en trådløs forbindelse havde været mulig at få med det samme, selvom prisen havde været dyrere for firmaet. Resultatet blev, at programmet ikke oplyste, at Bredbåndspuljen også kan søges til trådløse og mobile løsninger, og dette, mente klager, var at mislede seeren. Redaktøren af ”Langt fra Borgen”, Søren Moon Vestergaard, har allerede givet klager ret i, at det burde havde fremgået af programmet, at Bredbåndspuljen ikke kun dækker fastnet-løsninger, hvilket nu også står skrevet på DRs fejl og fakta-side på dr.dk.

Samlet set får klager delvist medhold.

DRs Generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, tilslutter sig konklusionen.

Læs hele afgørelsen her: