Medhold til TV-Avisen i sag om rigeste familiers skattesnyd

TV-Avisen brød ikke egne etiske regler i et nyhedsindslag om, at de 320 rigeste familier skjulte 60 milliarder i skattely.

Foto: Lars Helsinghof Bæk/Scanpix 2012) (Foto: Lars Helsinghof Bæk © Scanpix)

En seer klagede over et indslag i TV-Avisen på DR1 den 29. maj 2017. Efter at havde fået afvist sin kritik af redaktionen, klagede han videre til lytternes og seernes redaktør, der derefter gennemgik sagen. TV-Avisen bragte et indslag hvoraf det fremgik, at de 320 rigeste familier i Danmark skjuler 60 milliarder kroner i skattely.

Ifølge klager havde TV-Avisen ”oversat” et udenlandsk forskningsstudie til danske forhold på en sådan måde, at de præsenterede skøn blev til uigendrivelig fakta og identificerbare personer. Forskningsprojektet omhandler skattesnyd og er skabt ud fra data, der stammer fra en række lander, herunder Danmark.

Klager får ikke ret i sin kritik.

Ifølge lytternes og seernes redaktør, Jesper Termansen, refererede TV-Avisen klart og tydeligt til forskerne bag undersøgelsen samt lektor Niels Johannesen, Københavns Universitet. Dermed fremgik det, at resultatet er forskernes skøn. Derfor handlede DR ikke i strid med deres etiske retningslinjer og klager får ikke medhold.

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn har tilsluttet sig konklusionen.

Hele afgørelsen kan læses her: