Patientklager over DR-program om lavt stofskifte afvist

Over tusind patienter med lavt stofskifte får ikke ret i klage over DR´s behandling af emnet i programmet ”Sundhedsmagasinet”.

DR overtrådte ingen etiske bestemmelser, da programmet ”Sundhedsmagasinet” om emnet lavt stofskifte blev sendt den 14. februar 2017. En meget stor gruppe patienter havde klaget – blandt andet i form af en underskriftsindsamling. Hovedkritikken gik på, at DR ikke tog andre opfattelser af behandling af sygdommen ind i selve udsendelsen, og dermed kom den til at fremstå som et forsvar for myndighederne og den etablerede sundhedsvidenskabs opfattelse herhjemme. Og den afviser disse patienters gavn af at indtage det naturlige hormon, Thyroid, som udvindes fra grise. Patienterne havde i deres klage til DR forlangt, at DR lavede et nyt program, der medtog disse patienters oplevelser og interviewede de læger herhjemme, som ordinerer det naturlige hormon, Thyroid.

Klagerne betvivlede de to eksperters uafhængighed af den medicinalindustri, som fremstiller de præparater, som Lægemiddelstyrelsen har godkendt og anbefaler.

Jeg har ikke fundet støtte for klagernes påstande. For det første er det et redaktionelt valg, om DR vil oplyse om de gængse former for behandling af lavt stofskifte, eller man ønsker at fokusere på kritikerne af den traditionelle og anerkendte behandling. Det er ikke en overtrædelse af DR´s etik, at Sundhedsmagasinet valgte det første. Dermed har denne patientgruppe heller ikke krav på at komme til orde.

Jeg finder heller ikke støtte for kritikken af det to eksperter, som blev anvendt. De er begge i faglige og videnskabelige sammenhænge anerkendt for stor ekspertviden inden for deres forskningsfelt, og de har ingen særlig tilknytning til medicinalindustrien, som gør dem uegnede som kilder i DR´s udsendelse.

DR valgte at bringe en sidevinkel om de naturlige hormon, Thyroid, hvor man refererede Lægemiddelstyrelsen og eksperternes holdning til produktet, hvilket ikke er kritisabelt.

Jeg må afvise kravet om et nyt program, der lader patienterne og de læger, der ordinerer naturligt Thyroid, komme til orde.

DR´s generaldirektør Maria Rørbye Rønn har tilsluttet sig konklusionen.

Begge afgørelser kan læses her:

Afgørelse om stofskifte

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve