Sanger måtte godt synge at ”jøder bestemmer”

DR overtrådte ikke de etiske retningslinjer i DR2-programmet ’Ugen plus det løse’ ved at lade en sanger synge satirisk om jøder. Sådan lyder afgørelsen fra lytternes og seernes redaktør i en klagesag, hvor en seer opfattede indslaget som antisemitisk.

En seer har bedt lytternes og seernes redaktør Jesper Termansen behandle en klagesag over DR2 programmet 'Ugen plus det løse'. (Foto fra programmet) (Foto: (DR) © (c) DR)

En seer mente, at DR bidrog til antisemitisme, da man i det ugentlige program på DR2 ’Ugen plus det løse’ havde en sang, der blandt andet handlede om jøder.

Kontakt

Du kan kontakte lytternes og seernes redaktør på lsrred@dr.dk eller ringe på 35203040.

Klageren opfattede indholdet i sangteksten som antisemitisk og mente, at den kunne give næring til stereotype forestillinger om en jødisk elite, der kontrollerer verden. Det var sangens to linjer ”Og jøderne har haft det svært, det ved de fleste, Det er derfor de i dag får lov at bestemme det meste”, som klagen gik på.

Lytternes og seernes redaktør giver ikke klager medhold.

Tydeligt deklareret som satire

De etiske retningslinjer i DR har et kapitel om satire. Der er ifølge disse retningslinjer en udstrakt frihed til at lave satire, dog under visse hensyn. Blandt andet skal konteksten være klar og tydelig, og det må ikke være unødigt ondskabsfuldt eller ydmygende over for en person eller en gruppe. Det fremgår også, at visse grupper kræver ekstra overvejelser.

Lytternes og seernes redaktør lægger i sin afgørelse vægt på, at programmet tydeligt blev deklareret. Både i programomtalen og med valget af komikeren Huxi Bach som vært, fremgår det tydeligt at programmet er satire.

Sangstrofe om jøder var ikke for grov

Strofen i sangen havde ikke sådan en grovhed, at den burde have ført til særlige overvejelser om, hvorvidt den kunne synges. Teksten har ifølge afgørelsen heller ikke en karakteristik af jøder, som gør, at den overtræder lovgivningen eller DR’s retningslinjer. Lytternes og seernes redaktør skriver i sin afgørelse, at indslaget dermed var inden for DR’s egne etiske retningslinjer for satire.

I programmet 'Ugen plus det løse' optræder Annika Aakjær med sang om blandt andet jøder. Indslaget fik en seer til at klage til lytternes og seernes redaktør. (Foto fra udsendelsen) (© (c) DR)

"At nogen bliver krænket over satiren var forventeligt, men det er ikke sig selv nok til, at DR bør afstå fra at bringe satiren”, fremgår det blandt andet af afgørelsen.

Samfundsrelevant kritik

Programmet drejede sig den pågældende søndag om religiøs krænkelse. Sangen gav et underholdende og satirisk samfundsperspektiv på grænserne for religiøs krænkelse. Ifølge afgørelsen er en af satirens funktioner at være samfundsrelevant.

’Ugen plus det løse’ behandlede også andre emner satirisk. Blandt andet folkekirken, dæmonuddrivelse og evolutionslære. Lytternes og seernes redaktør slår fast, at det ikke er sådan at forstå, at DR dermed er forpligtet til at lave satire med mange religioner ud fra et ønske om en form for balance, hvis man vælger at lave religionssatire.

Klager får ikke medhold

Du kan læse hele afgørelsen her.

Ankesagsafgørelse