Dom afsagt mod mand, der tidligere har medvirket i DR-program

DR er blevet gjort opmærksom på, at der er faldet dom i en sag, hvor den dømte tidligere har deltaget i et program på DR. Dommen har intet med DR’s program at gøre.

(Foto: Colourbox)

Af Morten Skov Hansen, chef for Minisjang, Ramasjang og Ultra, DR Medier

Der er efter DR’s oplysninger afsagt dom mod en 41-årig mand, som sidste år medvirkede i én episode af ’Ultra smider tøjet sæson 2 – køn og krop’. Efter DR’s oplysninger er den 41-årig mand kendt skyldig i overgreb mod et barn og besiddelse af børneporno. Det er dog vigtigt at understrege, at den pågældende person er dømt i en sag, som ikke har noget med DR’s programserie at gøre. ’Ultra smider tøjet’ er en vigtig programserie, som DR fortsat ønsker at have på DR Ultra, og DR tager derfor den aktuelle situation alvorligt.

Retningslinjer og børneattest på plads

DR har omfattende retningslinjer for at sikre et trygt miljø for medvirkende børn, så der er taget adskillige forholdsregler i produktionen til programmet.

Under alle optagelser til ’Ultra smider tøjet’ har medvirkende børn og medvirkende voksne været adskilt, der har været en børneansvarlige på produktionen samt børnenes klasselærer til stede hele tiden.

DR kan derfor bekræfte, at vedkommende ikke har været i nærheden af børn under hele produktionen. Der er indhentet børneattester for alle voksne i programmet, inklusiv for den pågældende medvirkende.

Programafsnittet fjernet

Sidste år, efter programmet var blevet sendt, blev DR gjort opmærksom på en mistanke, som politiet på daværende tidspunkt ikke kunne be- eller afkræfte, men DR besluttede ud fra et forsigtighedsprincip, at det pågældende afsnit af ’Ultra smider tøjet sæson 2’ ikke skulle være tilgængelig på DR’s platforme.

Afsnittet blev derfor fjernet samme dag, som DR blev gjort opmærksom på mistanken, og den pågældende person er altså ikke en af de medvirkende, man kan se i programserien på DRTV.

DR er altid på børnenes side, så selvom der på daværende tidspunkt ikke var nogen dømt, blev beslutningen om at fjerne programafsnittet truffet ud fra et forsigtighedsprincip og med rådgivning fra blandt andre Børns Vilkår og fagpersoner på området, som DR er i løbende dialog med.

Dialog med eksperter på børneområdet

DR har rådført sig hos Børns Vilkår i forhold til produktionen og håndteringen af denne sag – og sagen understreger vigtigheden af de omfattende retningslinjer DR har, men også at man skal blive ved med at revurderer og udbygge retningslinjerne og forholdsreglerne for at sikre et trygt miljø for børn, der medvirker i produktioner hos DR.

Derfor er DR nu også i dialog med blandt andre Børnerådet, om at få set på reglerne for børneattester og samtidig lave en evaluering af retningslinjerne for børnemedvirkende, som blev lavet for nogle år tilbage.

DR gør i forvejen rigtigt meget, men man vil se på, om man med nogle justeringer kan gøre det endnu bedre. Det arbejde skal ikke kun skabe værdi for DR, men for alle brancher – for DR og alle andre, der arbejder med børn, har et enormt ansvar, og det tager DR meget alvorligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk