Fejl i indslag og artikel om Europol

Ved en fejl fremgik det af DR's dækning, at politiet kunne søge i Europol ved hjælp af en mobiltelefon.

D. 2. november 2017 bragte TV-AVISEN et indslag om de danske grænsebetjentes adgang til Europol. Historien blev produceret på baggrund af optagelser med danske grænsebetjente på arbejde d. 1. november 2017, hvor betjentene scannede kørekort og andre id-kort for dem, som passerede grænsen. Til at scanne brugte betjentene en mobiltelefon og en app, som kunne tjekke førerens status i diverse kriminalregistre. Samtidig interviewede vi ved grænsen politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, som blandt andet sagde følgende i vores interview:

"I har lige set en af mine medarbejdere vise, hvordan vi kan søge ned i en række forskellige databaser. Det er både Europol-databasen, det er Interpols database, det er Schengen, og det er de danske systemer. Den nye aftale med Europol – fordi vi ikke længere er medlemsland – gør at vi har ikke længere den direkte adgang til at søge ned i Europols databaser.”

Siden hen har Justitsministeriet slået fast, at betjentene ikke havde denne adgang. DR har derfor rettet henvendelse til Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi for at få opklaret sagen, og vi har fået dette svar fra politiinspektør Kim Kliver:

"Mine udtalelser den 1. november 2017 i TV Avisen kan udlægges som om Sydsjælland og Lolland-Falsters politi anvendte den mobile APP til at søge direkte i Europols systemer. Lad mig i den anledning berigtige min udtalelse således :

Vi havde på daværende tidspunkt adgang til at søge direkte i Europols database ved vores grænseindsats i Rødby Havn. Det foregik dog via en computer i vores lokaler i Rødby - og således ikke via den mobile APP”.

På baggrund af dette skal DR præcisere, at politiet altså ikke kunne søge direkte i Europol på telefonen, men kun via en computer i lokalerne ved grænsen.

Fejlen fremgik også tidligere af denne artikel på DR.DK: https://www.dr.dk/nyheder/politik/nu-klapper-europols-registre-i-dansk-politi.

DR beklager fejlen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk