P1 Dokumentar beklager

Operation Bøllebank den 29. april 1994 var ikke baseret på nogen fempunktsplan, men på en mundtlig ordre

Logo - DR P1 (Foto: Design © Type 1)

P1 Dokumentar har i et program tidligere i år bragt en forkert anklage og har desuden ikke forelagt denne anklage, som de burde.

I udsendelse om Operation Bøllebank, sendt 5. januar i år, beskrives det om den begivenhed, der den 29. april 1994 under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien ændrede dansk militærhistorie og forsvarspolitik, om daværende eskadronchef Carsten Rasmussen, at:

”…der var flere ændringer i forhold til planen. P1 Dokumentar er kommet i besiddelse af Carsten Rasmussens fempunktsbefaling, der ligger til grund for Operation Bøllebank. Ifølge planen er det meningen, at 2. deling skal køre forrest og gå i stilling inden fremrykningen mod Kalesia. Men Rasmussen laver om på rækkefølgen undervejs, hvilket betyder, at 1. deling kommer til at spærre for 2. delings muligheder for at gå i stilling….”.

En anklage, der både har vist sig forkert og ikke har været forelagt eskadronchefen. Operationen den 29. april var således ikke baseret på nogen fempunktsplan, men på en mundtlig ordre, som Carsten Rasmussen afgav i eskadronens operationsrum umiddelbart forud for operationen.

DR beklager fejlen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk