Portræt af danskerne: Sådan har vi gjort

I et helt unikt Danmarkskort giver DR dig mulighed for at blive klogere på dine naboer inden vi går til valg den 18. juni. Her kan du læse hvordan kortet er lavet

Da DR’s Undersøgende Databaseredaktion satte sig for at lave et portræt af danskerne baseret op afstemningssteder, løb vi hurtigt ind i vanskeligheder.

Der findes nemlig ikke noget opdateret kort over de danske afstemningssteder. Geodatastyrelsen, som typisk vil ligge inde med kort som dette har ikke haft mulighed for at lave et opdateret kort.

Det er nemlig CPR-registret der i databasen CPR-vej, registrerer og opdaterer, hvilke adresser i Danmark, der hører til hvilket afstemningssted.

Fandt egen løsning

Afstemningsområderne på kortet tager dog udgangspunkt i en test udført af Geodatastyrelsen, der lavede en udgave i efteråret 2013 med rettelser i foråret 2014. Data blev udleveret til Open Knowledge Danmark, hvor DR har hentet data fra.

For at få opdaterede områder med har vi hentet data fra CPR-vej på afstemningsområder fra CPR.dk under Økonomi og Indenrigsministeriet. Data er sammenkørt med data fra AWS.dk under Bygnings- og Boligregistret. Endelig er hver eneste adresse med et registreret afstemningssted sammenkørt med Matrikelkortet fra Geodatastyrelsen under Miljøministeriet.

Derved opnår vi geografiske klynger af matrikler med ens afstemningssted. Disse klynger er konverteret til geografiske områder, som er illustreret på kortet på dr.dk.

I runde tal er det hhv. en kvart million poster fra CPRvej parret med 2,5 mio. poster fra AWS parret med 2,5 millioner matrikler, der ender ud i de ca. 1400 afstemningsområder.

Data fra Danmarks Statistik

Dataene fra kortet stammer fra et særtræk fra Danmarks statistik. Vi har for alle parametre bedt om at få de senest tilgængelige data, således at alle tal på udgivelsestidspunktet er så opdaterede som muligt.

Du kan læse om definitioner og om Danmarks statistiks arbejde for at trække tallene her.

Efter vi modtog rådata fra Danmarks Statistik har Databaseredaktionen udfør enkle beregninger for at opnå summeringer på afstemningssteder.