Holger K. Nielsen   Holger K. kræver svar om forbehold
25. september 2000 21:00 Indland
SF-formand Holger K. Nielsen har skrevet et brev til statsminister Poul Nyrup Rasmussen, hvori han kræver svar på, hvordan statsministeren har tænkt sig at håndtere resten af de forbehold, som de to sammen opfandt i 1993.

SF-formanden henviser bl.a. til, at udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) for nylig har sagt, at det hurtigt vil blive nødvendigt at afskaffe det danske forbehold mod at deltage i et fælles forsvar.

- Før folketingsvalget i 1998 sagde du på et debatmøde med Uffe Ellemann (V), at du ville garantere, at de danske forbehold ville stå uberørt i den næste regeringsperiode, hvis du blev genvalgt, skriver Holger K. Nielsen.

SF-lederen mener, at ØMU-afstemningen er en afvigelse fra dette løfte, og derfor er det vigtigt at få klarhed over, om også forsvarsundtagelsen bliver sendt ud til folkeafstemning.

- Befolkningen må nu have klar besked om vi er ved at ryge ud på en glidebane mod Europas Forenede Stater, siger Holger K. Nielsen til Ekstra Bladet. Også Dansk Folkeparti kræver et svar på om forbeholdene, de holder.

Poul Nyrup Rasmussen undrer sig over, at SF og Dansk Folkeparti bringer emnet ind i valgkampen nu.

- SF og Dansk Folkepart har formet en alliance i et forsøg på at afspore debatten, for det har intet med folkeafstemningen at gøre, siger han til Radioavisen.

- Vi ved ikke, hvordan de aktuelle forhandlinger i EU om forsvarssamarbejdet ender, og først da kan vi vurdere, om vi har interesse i at deltage. Vore forbehold vil hele tiden blive vurderet i lyset af om det tjener Danmarks interesser bedst, siger Nyrup Rasmussen.

Poul Nyrup Rasmussen mener ikke, at de andre forbehold skal drages ind i valgkampen (Deadline kl. 17.00) Poul Nyrup Rasmussen mener ikke, at de andre forbehold skal drages ind i valgkampen (Deadline kl. 17.00)
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen: SF og Dansk Folkeparti afsporer debatten (Radioavisen kl. 16.00) Statsminister Poul Nyrup Rasmussen: SF og Dansk Folkeparti afsporer debatten (Radioavisen kl. 16.00)
SF vil have ren besked om forbehold (TV-avisen 12:00) SF vil have ren besked om forbehold (TV-avisen 12:00)
Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti, kræver et svar om forbeholdenes fremtid (Radioavisen 12:00) Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti, kræver et svar om forbeholdenes fremtid (Radioavisen 12:00)
Holger K. Nielsen (SF): Vi må vide, om der kommer nye afstemninger om forbehold (Radioavisen 07:00) Holger K. Nielsen (SF): Vi må vide, om der kommer nye afstemninger om forbehold (Radioavisen 07:00)
De Fire Forbehold (Fra DR Nyheder Online tema om euroen) De Fire Forbehold (Fra DR Nyheder Online tema om euroen)
SF-formand Holger K. Nielsens brev til Poul Nyrup Rasmussen SF-formand Holger K. Nielsens brev til Poul Nyrup Rasmussen