Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
EU nyheder
EU debat
EU tema
EU guiden
Vejret
Baggrund
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg

Hvem har sagt hvad om euroen?
Test din hukommelse på citater.

 

Ulf Pilgaard er ikke helt afklaret om, hvad han stemmer: 

- Det tegner til at blive et ja, men jeg argumenterer fortsat med mig selv.

Vi har stillet en række kendte mennesker tre spørgsmål om euroen. 

Læs flere svar

 

Se hvad kronen er værd med vores euro-omregner

 

Hør radioprogrammet  Debat om EU  og tag selv del i OnlineDebat om EU.

 

Læs om DRs mange udsendelser på tv og i radioen op til folkeafstemningen om euroen. 

 

Hvad betyder inflation?

Få svaret i vores ordbog

 


Hvornår trådte Rom-Traktaten i kraft?

1. januar 1922
1. januar 1937
1. januar 1950
1. januar 1958   
Folkeafstemning i computerskabt studie
DR bruger som den første tv-station i Danmark et tre-dimensionelt virtuelt studie, når afstemningen om euroen bliver dækket den 28. september.  Læs mere

Folkeafstemning i computerskabt studie

DR bruger som den første tv-station i Danmark et tre-dimensionelt virtuelt studie, når afstemningen om euroen dækkes på DR1 den 28. september. 

Værterne Morten Løkkegaard og Henning Olsson kommer til at gå rundt i et fuldstændigt blåt rum, men det er ikke, hvad seerne oplever foran tv-apparatet. En computer laver nemlig både søjler, diagrammer samt for- og baggrund i studiet.

- Du skal forestille dig, at man placerer nogle mennesker inde i en computer. Det er lidt ligesom vejrudsigten med Voldborg, men her kan studiet opleves i tre dimensioner, siger Ulrik Secher, som er chefproducer på udsendelsen.

DRs værter skal dække afstemningen sammen med to eksperter: Forsker i EUs udvidelse, Lykke Fris, fra Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI) og valgforsker Lars Bille. Men det eneste virkelige, som de fire mennesker vil opleve på afstemningsaftenen er stolene, som de skal sidde på. Resten af rummet "dekorerer" computeren. På afstemningsaftenen kommer seerne derfor til at se de forskellige amter hæve sig fra gulvet, og tre-dimensionelle diagrammer svæve hen foran værterne.

- Et virtuelt studie giver nogle helt unikke muligheder for at videreformidle tal og statistikker, så seerne får en god visuel oplevelse. Desuden kan vi meget hurtig ændre farver, baggrund og effekter, når det hele foregår i en computer, fortæller Ulrik Secher.

Selvom de forskellige effektmuligheder kan få landsdele og diagrammer til at svæve rundt i studiet, kræver den avancerede teknik øvelse og præcision. Det kan Henning Olsson tale med om:

- Man skal trænes op til at kunne gå rundt og agere naturlig i et rum, hvor der ikke er noget, siger værten.

Derfor har DR forberedt sig i flere måneder på den 28. september. Kravene er store til et virtuelt studie.

- Mulighederne er enorme i et virtuelt studie, men det kræver meget af værterne. De må kun gå nogle helt specielle steder i studiet. Hvis de træder uden for de afmærkede stier, risikerer de at gå ind i diagrammer og søjler, som computeren har lavet, fortæller Ulrik Secher.

DR har blandt andet hentet inspiration fra den norske tv-station NRK, som benyttede sig af et virtuelt studie til Stortingsvalget i september 1997. 
 
 
 Til toppen    Du er her: Forside / Baggrund