Danmarks Indsamling: 750 millioner piger bliver gift inden de bliver 18

Årets Danmarks Indsamling har fokus på piger, som mange steder i verden er udsat for misbrug og vold.

Verdens udsatte piger er temaet i årets Danmarks Indsamling. Verden over bliver helt unge piger giftet væk for at skaffe familien mad, ligesom alt for mange piger får et barn, mens de fortsat selv er et barn. (Foto: Preben Hjorth © (c) STV)

Styrk verdens piger.

Sådan lyder temaet i dette års Danmarks Indsamling.

I udviklingslande rundt om i verden er piger nemlig en meget udsat gruppe. Det fortæller Anna Rørbæk, der er pressetalsmand for Danmarks Indsamling.

- Piger bliver diskriminerede og sat bagerst i køen. De er i højere grad ofre for seksuelt misbrug og for vold. Vi ser mange steder, at piger bliver mødre, mens de selv er børn, og andre steder bliver de gift med mænd, der kunne være deres fædre.

Piger er en udsat gruppe

Mange steder i verden er virkeligheden ikke for børn. Og slet ikke for piger. For mange piger lever stadig under dårligere forhold end drengebørnene.

På verdensplan er gennemsnitslevealderen for kvinder 73 år, men når det gælder de såkaldte lavindkomstlande er den forventede levetid for piger eller kvinder næsten 20 år kortere.

Og op mod 750 millioner af alle verdens piger og kvinder er gift, før de fylder 18 år. Og hvert år bliver 16 millioner piger mellem 15 og 19 år gravide.

 • På verdensplan bruger piger 40 procent mere tid på ulønnet arbejde i hjemmet end drenge. (Foto: Preben Hjorth © (c) STV)
 • Hvert år bliver flere end 2 millioner piger under 15 år gravide. (Foto: Preben Hjorth © (c) STV)
 • Komplikationer under graviditeten eller fødslen er den hyppigste dødsårsag blandt alle 15-19-årige piger. (Foto: Preben Hjorth © (c) STV)
 • I lavindkomstlande er det kun en ud af tre piger, som færdiggør, hvad der svarer til folkeskolen. (Foto: Preben Hjorth © (c) STV)
 • Alle piger burde have ret til at bestemme over deres egen krop, men sådan er det langt fra i en lang række lavindkomstlande. (Foto: Preben Hjorth © (c) STV)
 • I 49 lande verden over mangler der love, der beskytter piger og kvinder mod vold i hjemmet. (Foto: Preben Hjorth © (c) STV)
 • I 39 lande har døtre og sønner ikke lige arverettigheder. (Foto: Preben Hjorth © (c) STV)
 • Børn skal have ret til at være børn - over hele verden. (Foto: Preben Hjorth © (c) STV)
1 / 8

Fastlåses i ekstrem fattigdom

Danmarks Indsamling 2019 har i år fokus på at styrke verdens piger i 12 lande fordelt på tre kontinenter. Det gælder piger op til 18 års alderen.

De fleste steder er mishandling og overgreb for mange piger en del af hverdagen.

Anna Rørbæk har selv netop været i Colombia, hvor hun har set et af årets projekter helt tæt på. I den allernordligste del af det sydamerikanske land lever wayúu-indianerne i ekstrem fattigdom.

- De er så fattige, at de må bruge urimelige måder at komme igennem dagen og vejen på, fortæller hun.

- Familierne er i værste fald nødt til at sælge deres unge piger, og de bliver så brugt som husslaver eller bliver misbrugt seksuelt. Derfor kommer pigerne ikke i skole, og når der ikke bliver afsat tid til skolegang, bliver pigerne og deres familier fastlåst i fattigdom, og de får aldrig hævet sig rent samfundsmæssigt, fortæller Anna Rørbæk.

Hver anden pige under 18 har født

I Sierra Leone har næsten hver anden pige født et barn, når de er 18 år, fordi de unge ikke ved ret meget om seksualitet.

Ifølge Red Barnet sælger mange piger i det vestafrikanske land sex for at komme ud af den ekstreme fattigdom, de lever under. Og det fører i alt for mange tilfælde til uønskede graviditeter.

Når pigerne bliver gravide, bliver de ovenikøbet smidt ud af skolen, og dermed mister de muligheden for at komme tilbage i samfundet.

Piger på 10 år bliver gift

I Malawi, som er et af verdens fattigste lande, er tæt på hver anden pige gift, før hun fylder 18 år.

Ifølge Folkekirkens Nødhjælp er det manglen på mad, der ofte tvinger de unge piger til at indgå ægteskab med ældre og mere velhavende mænd for at sikre familiens økonomi.

Det kan være piger helt ned til 10-års alderen, der bliver gift med mænd på 25 - 40 år.

I de ægteskaber er kærligheden ofte ikke-eksisterende, og i stedet er det vold og misbrug, der præger hverdagen for de unge piger.

Pigesoldater misbruges og gruppevoldtages

I Sydsudan anslår FN, at der er mere end 19.000 børnesoldater, og at 40 procent - eller 7.600 - af dem er piger.

Pigerne bliver ofte udsat for gruppevoldtægter, og det gør dem ekstra udsatte, når de vender hjem og skal forsøge at vende tilbage til et normalt liv.

Ifølge Læger uden Grænser lever disse piger i skjul af frygt for at blive mishandlet igen. Og udover den store skyldfølelse bærer nogle af pigerne ovenikøbet også på deres overgrebsmænds børn.

Dine penge hjælper

 • Ved de 12 foregående indsamlinger har danskerne bidraget med mere end en milliard kroner.

 • Det har været med til at give mere end syv millioner mennesker en bedre tilværelse.

 • En støtte på 150 kroner giver:

 • Penge til et helt semesters skolegang til en pige, der er kommet ud af et tvangsægteskab i Malawi

 • 55 skolehæfter til skoleklasse på Madagascar

 • Et tæppe til en gravid kvinde i Etiopien

 • Et 'dignity kit' med sæbe, hygiejnebind, tøj samt en lygte til en pige i Bangladesh

 • Adgang til et sikkert værested for to piger i Nigeria og Benin

FacebookTwitter