I 2007 samlede danskerne ind til bekæmpelse af hiv: Sådan er det gået

Den første Danmarks Indsamling var i 2007. Her kan du se, hvordan det er gået med tre af de projekter, der blev samlet ind til dengang.

Zinash Bahaga, der her er 10 år, fik i 2007 hjælp fra Danmark til at finansiere sin skolegang i Etiopien. (© DR / STV)

For ni år siden havde det afrikanske kontinent hårdt brug for hjælp til bekæmpelse af hiv og aids.

Derfor samlede Danmark godt 55 millioner kroner ind til projekter fra syv store nødhjælpsorganisationer.

1. Unge i Togo har organiseret sig mod sexsygdomme

I Togo ville Børnefonden styrke unges kommunikation om hiv og aids, aftabuisere sygdommen og ændre unges adfærd omkring sex samt styrke de lokale sundhedsklinikker.

Et af de mest markante resultater er, at de unge nu er organiseret i interesseorganisationer for at informere om sund seksuel praksis, og de unge respekteres i langt højere grad blandt de ældre i lokalsamfundet.

- Før blev de unge slet ikke hørt. Nu har de organiseret sig i officielle organisationer, og pludselig fik de en stemme og anerkendelse fra lokalsamfundet. De ældre har ændret holdning til de unge, det har været ret fantastisk at opleve, siger Jeanette Kørner, der er programrådgiver i Børnefonden.

De unges arbejde har også ført til, at mange unge i projektets områder har ændret deres sexvaner. Eksempelvis var brugen af kondom ifølge en undersøgelse fra 2011 steget kraftigt, og cirka 86 procent af de unge havde kun én seksuel partner.

2. Ungdomscenter i Etiopien har givet håb og tryghed for udsatte børn

Mange børn i det sydlige Etiopien levede i 2007 enten selv med hiv eller havde forældre, der var smittet eller døde af sygdommen.

En del af Red Barnets projekt var rettet mod 450 sårbare børn, som fik adgang til skolegang og fik skolematerialer, lægehjælp, medicin og rådgivning.

50 af børnene fik også hjælp til uddannelse i håndværksfag, og alle kom efterfølgende i arbejde. Et af de største resultater var dog opførslen af et ungdomscenter, hvor børnene blandt andet kunne lege og få psykologisk rådgivning.

- En pige kom og sagde, at det (ungdomscenteret, red.) var det eneste sted, hun kunne tale om hiv og aids. Hendes mor var ved at dø, og hendes far var død. Hun kunne ikke engang tale med dem om, hvad de var ved at dø af, fortæller Sita Michael Bormann, rådgiver om børns beskyttelse hos Red Barnet.

Hiv og aids var enormt tabubelagt i Etiopien i 2007, og er det stadig i en hvis grad, oplever Sita Michael Bormann.

Projektet lykkedes også med at involvere lokale frivillige – flere af dem meget indflydelsesrige personer – som kørte projektet videre og talte børnenes sag.

3. Færre gravide i Tanzania smitter deres børn med hiv

(Foto: © UNICEF/Schermbrucke)

Unicefs projekt i 2007 ville forebygge, at gravide smittede deres børn med hiv. Det var især sundhedsklinikkerne, der var i fokus, hvor de gravide kunne blive testet, få rådgivning eller behandling.

De mest markante resultater er, at 86 procent af projektområdets klinikker i 2010 tilbød forebyggende hiv-behandling til gravide.

I 2008 var det kun 55 procent af klinikkerne. Derudover arbejdede Unicef sammen med Tanzanias regering om en national plan. Og det virker til at have haft en effekt.

Ifølge Unicef var der 72 procent færre børn mellem 0 og 14 år, der fra 2009 til 2014 blev smittet med hiv. Og ni ud af 10 gravide hiv-smittede tanzaniere kommer i behandling, viser seneste tal fra 2014.