Pensionister i Kirgisistan jubler over ældrecenter: Jeg tager mit festtøj på

Livet er ikke let for mange af de ældste den i tidligere Sovjetrepublik. Men takket være Danmarks Indsamling er livet blevet lidt sjovere for en del af pensionisterne i Kirgisistan.

- Jeg er glad for, at jeg kan tage mit festtøj på, som I mine unge dage, når vi mødes på ældrecenteret. Jeg er sammen med mine jævnaldrende, og jeg føler, at jeg ikke er alene.

Sådan siger Evgeniya Kolesnikova. Hun er en af de pensionister i det østlige Kirgisistan, der kommer på et ældrecenter, som blandt andet Folkekirkens Nødhjælp står bag.

I 2015 sikrede penge fra Danmarks Indsamling, at endnu flere pensionister i Kirgisistan kan få hjælp og en lidt mere munter hverdag. Blandt andet på Evgeniya Kolesnikovas ældrecenter.

- Vi taler sammen, vi synger, vi kan blandt andet også blive undersøgt af en læge, og så er det hele gratis, siger hun.

De ældre har en dobbelt byrde

Pengene er meget få for mange pensionister i Kirgisistan. Mange af dem mistede deres pensioner, da Sovjetunionen gik i opløsning, og mange er ensomme og ekstra pressede, fordi deres børn har forladt landet for at arbejde i Rusland.

Om Kirgisistan
  • Ligger i det centrale Asien og grænser op til blandt andet Kina og Kasakhstan.
  • Har cirka 5,7 millioner indbyggere.
  • Ifølge Folkekirkens Nødhjælp er op imod en million indbyggere emigreret for at arbejde i udlandet.
  • Omkring 9 procent af befolkningen er russisk.

- Kirgisistan har ikke en velfærdsstat, der samler de ældre op. Mange ældre er alene, fordi deres børn er emigreret, og det betyder samtidig, at mange ældre passer deres børnebørn, så de har en dobbelt byrde, siger Thomas Skov-Hanseng, der er leder for Folkekirkens Nødhjælp i Kirgisistan.

Den danske hjælpeorganisation forsøger blandt at hjælpe pensionisterne med at få en eller anden form for indkomst, og derfor få de ældre blandt at hjælp til lave kunsthåndværk og dyre grøntsager og frugter, som de kan sælge.

Nu er der vitaminer til familien

I det vestlige Kirgisistan ligger landsbyen Kara-Cholok. Her bor 65-årige Chonoeva Batma.

Hun er leder af en gruppe af pensionister, der får hjælp til at dyrke og sælge blandt andet jordbær.

- Vi har fået håb og muligheden for at hjælpe vores børn. Nu får vores familie vitaminer fra de jordbær og grøntsager, vi dyrker, siger Chonoeva Batma.

Folkekirkens Nødhjælp forsøger blandt andet også at undervise de ældre i Kirgisistan i deres rettigheder, fordi mange ældre marginaliserede i samfundet.

Lokale organisationer skal fortsætte arbejdet

Men der går ikke lang tid før den danske organisation lukker stopper arbejdet i landet.

Projektet stopper i 2017, og det sker blandt andet, fordi Folkekirkens Nødhjælp i fremtiden vil bruge organisationens kræfter på projekter, der er større, end det er tilfældet i Kirgisistan.

Det er dog målet, at hjælpen til de ældre i landet også fortsætter, når Folkekirkens Nødhjælp rejser.

- Planen er, at de lokale organisationer, vi arbejder sammen med, kan fortsætte arbejdet med økonomisk støtte fra andre steder, siger Thomas Skov-Hansen .

  • Print
  • Del artiklen: