Seksuelle overgreb er en del af hverdagen: To historier der viser, at pigeliv ikke er meget værd

Danmarks Indsamling har fokus på at 'styrke verdens piger', som mange steder må leve med vold og misbrug.

Piger i en lang række udviklingslande når aldrig rigtig at få lov til at være børn.

De risikerer at blive mor til et barn, mens de stadig selv er børn, og de risikerer at blive tvunget væk fra deres familie og ind i en verden af vold som børnesoldater.

På grund af ekstrem fattigdom i mange lande er pigerne ekstra udsatte i de mandsdominerede samfund. Pigerne bliver anset for underlegne. Og grænserne for, hvad der er normalt, bliver rykket.

I Sydsudan er det nærmest en del af hverdagen, at piger bliver udsat for voldtægt, og i Sierra Leone bruges sex som betalingsmiddel.

Det er den virkelighed, der møder udsendte i danske humanitære organisationer, når de rejser rundt i verden for at hjælpe særligt udsatte grupper.

Temaet for årets Danmarks Indsamling er 'Styrk verdens piger'. Og det er der behov for, fortæller to danskere, der begge har været helt tæt på udsatte piger i to afrikanske lande.

Sex for fisk

I Sierra Leone er tæt på 30 procent af alle piger mellem 15 og 19 år gravide - eller har fået deres første barn. Det gør det vestafrikanske land til et af de lande i verden med den højeste andel af teenagemødre.

Thomas Skov-Hansen er programmedarbejder hos Red Barnet. Han var i Sierra Leone i november måned. Her mødte han den i dag 17-årige Marie, som kunne fortælle sin historie, der desværre er helt typisk for en ung pige i et af verdens mest fattige lande:

Marie blev gravid som 15-årig, da hun blev nødsaget til at bruge sex som betalingsmiddel for at forsørge sin familie. Den unge pige stod for den primære indkomst til familien, da hendes far havde mistet alle fingre på sin ene hånd under en arbejdsulykke i sit job som havnearbejder.

- Marie gik hver dag på stranden for at købe fisk af fiskerne, som hun efterfølgende solgte på det lokale marked. En dag tvang en af de unge fiskere Marie til at have sex med ham, for at hun kunne få fisk. Det resulterede i, at den blot 15-årige pige blev gravid, fortæller Thomas Skov-Hansen.

Manglende viden om seksualitet gør, at mange unge piger under 18 år bliver gravide i Sierra Leone. Marie fik datteren Amigreths som 15-årig. (Foto: Red Barnet)

Marie fik datteren Amigreths, som i dag er to år gammel. Ofte udstøder familierne de unge gravide piger på grund af skam, og fordi pigerne bliver stemplet af lokalsamfundet.

- Der bliver råbt af dem på gaden, ligesom omgivelserne er fordømmende. Det gælder også læger og sundhedspersonale, der ellers skulle hjælpe de unge gravide piger, lyder det fra Thomas Skov-Hansen.

Maries familie valgte dog at lade hende blive boende hjemme. Den unge fisker, der gjorde hende gravid, flygtede ud af landet, da han hørte om graviditeten, og Marie er derfor - som langt de fleste unge mødre - alene om sin datter.

- Allerede tidligt havde Marie ønsker og ambitioner om at opnå noget i livet, men graviditeten tvang hende væk fra skolen. Reglerne siger nemlig, at synligt gravide piger i Sierra Leone ikke må gå i skole. Men takket være Red Barnets indsats i landet er Marie netop startet i skole igen, fortæller Thomas Skov-Hansen.

I Maries tilfælde solgte hun sex for at få fisk. Der er også eksempler på, at piger må sælge sig selv for at få vand ved de få vandposter, der er i de små lokalsamfund. De bliver nemlig ofte kontrolleret af mænd. (Foto: Red Barnet)

- Det, der gjorde størst indtryk på mig, var den ild, jeg så i hendes øjne, da hun fortalte mig om sine ønsker for sit videre liv. Hun var på et tidspunkt til et politisk møde med en kvindelig toppolitiker, som fortalte, hvor vigtigt det var at få en uddannelse. Marie satte sig som mål, at hun ville lære at tale som den politiker. Og for at kunne det, var hun klar over, at hun måtte tage en uddannelse, siger Red Barnet-medarbejderen.

Nu vil Marie være politibetjent, så hun kan hjælpe andre unge piger. Hendes håb er også, at hendes egen datter vil tage en uddannelse og måske en dag blive advokat.

Misbrug giver militsbørn

I Sydsudan findes der ifølge FN omkring 19.000 børnesoldater. Op mod 40 procent af dem er piger.

- Piger er ekstra sårbare og udsatte som børnesoldater, siger Mozhdeh Ghasemiyani. Hun er psykolog hos Læger uden Grænser og har mødt flere unge piger, der har levet som børnesoldater.

Mozhdeh Ghasemiyani er psykolog hos Læger uden Grænser. Hun har oplevet mange unge piger, der er blevet mødre, fordi de er blevet seksuelt misbrugt som børnesoldater. Og de piger har ekstra svært ved at blive integreret, når de vender tilbage fra fangeskabet, fordi deres familier og det øvrige samfund ikke vil have noget med dem at gøre. (Foto: Læger uden Grænser)

Ud over at børnene er dybt traumatiserede efter at være tvunget til at udøve vold det meste af deres unge liv, er pigerne blevet seksuelt misbrugt gennem hele den periode, de har været taget til fange som børnesoldater.

- For pigesoldaterne resulterer de gentagne overgreb og gruppevoldtægter ofte i, at pigerne bliver gravide, og de kommer derfor hjem med et eller flere børn fra deres fangenskab. Børn, som ingen vil have noget at gøre med, fordi det er børn af militser, fortæller Mozhdeh Ghasemiyani.

Pigerne opfordrer selv til voldtægt

Hun kan ikke fortælle detaljeret om de historier, hun hører i sit arbejde som psykolog, men hun må gerne fortælle om sine oplevelser.

Læger uden Grænser-medarbejderen har mødt en 15-årig pige, som selv flygtede fra militserne som 14-årig. Hun blev bortført som seksårig, da hun var med sin familie i marken.

- Da hun efter otte års fangenskab slap væk, havde hun to børn med sig. Hendes mor ville ikke vide af hende eller sine to børnebørn, så pigen boede i et år hjemme hos sin bedstemor. I det år turde hun ikke gå uden for en dør af frygt for sit liv, beretter Mozhdeh Ghasemiyani.

- I Sydsudan er der en tendens til, at voldtægt af piger nærmest er normalt. Og mange piger bliver opfattet som billige, og at de selv har opfordret til at blive voldtaget. Derfor bliver pigerne kaldt navne, folk råber ad dem og kommer med trusler mod dem, uddyber psykologen.

Ung pige ønskede ikke at overleve

En anden ung pige, Mozhdeh har snakket med, var en af de mest traumatiserede piger, den danske psykolog har mødt. Pigen kunne ikke sove om natten og havde svært ved at fungere.

- Den unge pige var gravid og havde en del sygdomme, da hun slap fri, men hun ville ikke have behandling for dem, fordi hun ganske enkelt ikke ønskede at overleve, fortæller Mozhdeh Ghasemiyani.

Under samtalerne kom det frem, at den unge pige, som var blevet bortført som tiårig, var blevet tvunget til at slå en anden kvinde ihjel. Derfor bar hun rundt på en enorm skyldfølelse, hun ikke kunne leve med.

Er blevet tvunget til grusomheder

- Piger og i det hele taget børn, der bliver kidnappet, mister deres barndom på et splitsekund. De oplever ikke, at de faktisk er børn, og at de ikke har ansvaret for det, som voksne har tvunget dem til at gøre. Det skal vi lære de piger, slår Mozhdeh fast.

En af hendes største opgaver som psykolog er derfor at få de unge piger til at leve med det, de har gjort, og tilgive sig selv. Og få dem til at forstå, at det ikke er deres egen vilje, der har fået dem til at gøre grusomheder.

- Det er ekstra vigtigt for de unge piger, der kommer tilbage til samfundet enten med børn eller som gravide, for at de kan tage vare på deres børn og knytte sig til dem. Ellers vil de såkaldte militsbørn vokse op som en hel generation, der føler sig enormt uønskede, lyder det fra Mozhdeh Ghasemiyani.

Psykologsamtaler er meget vigtig for de unge piger, der vender tilbage fra livet som børnesoldat. De har været udsat for grusomheder og er selv blevet tvunget til at gøre forfærdelige handlinger. De skal have hjælp til at forstå, at det ikke er deres ansvar, når de er blevet tvunget til at gøre noget. (Foto: Læger uden Grænser)
FacebookTwitter