Danske Natasha er Tanzanias eneste kvindelige professionelle jæger: Modstanden er kommet fra andre kvinder

Natasha Illum Berg flyttede som ung til Tanzania. I dag er hun forfatter, storvildtjæger og mor.

(Foto: © Christian Korsager Mud og Mathias Klok, DR)

"Hvis du begynder at arbejde i min mands jagtfirma, sørger jeg for, at din karriere bliver smadret."

Sådan lød det i telefonen, da den unge og nyligt færdiguddannede jæger Natasha Illum Berg skulle på jagt med sin første kunde. I den forbindelse havde hun taget kontakt til et jagtfirma. Men konen til ejeren af firmaet skulle vise sig at være villig til at ødelægge Natasha Illum Bergs karriere som jæger.

Ene og alene fordi Natasha Illum Berg havde taget kontakt til hendes mand.

Og det var desværre ikke et enkeltstående tilfælde.

Natasha Illum Berg er i dag den eneste kvindelige professionelle jæger i Tanzania. Og selvom det ifølge hende mandschauvinistiske miljø har budt på meget modstand fra mænd, er det langtfra kun dem, der har prøvet at spænde ben for storvildtjægeren.

Det var nemlig kvinderne, som var den største udfordring for Natasha Illum Berg, da hun begyndte sin karriere som jæger. Hun oplevede, at andre kvinder satte hende flere år tilbage karrieremæssigt.

Det ændrer dog ikke på, at hun nu har boet i Tanzania i 28 år og er blevet en anerkendt jæger, naturbevarer, forfatter - og mor.

Natasha Illum Berg er også forfatter og har skrevet seks bøger. (Foto: © Christian Korsager Mud og Mathias Klok, DR)

Når kvinder spænder ben

Da Natasha Illum Berg som 23-årig rejste alene til Tanzania uden en returbillet, var det med en brændende passion og lyst til at blive professionel jæger.

Måske du ville tænke dig om en ekstra gang, inden du overvejede at rejse til Tanzania uden penge på lommen for at blive den første kvindelige professionelle jæger i Østafrika.

Men for Natasha Illum Berg var det ganske normalt.

Hendes familie, som selv er meget berejste, tog det nemlig som den største selvfølge, at hun som kvinde ville gøre karriere i en meget mandsdomineret branche.

Og det var én af grundene til, at Natasha Illum Berg aldrig tvivlede på sig selv.

- Min farmor gav mig en fuldstændig naturlig tilladelse til at være den, jeg ville være, uden at vi havde en samtale om det, fortæller Natasha Illum Berg om sin farmor, der jagtede menneskeædende tigre i Indien. (© DR)

Senere opdagede hun dog, at det ikke var lige så normalt i andre familier.

- Der var aldrig nogen i min familie, der satte spørgsmålstegn ved noget. Det gik først op for mig, at det ikke var normalt, når andre mennesker sagde: "Gud, det, du laver, er da sejt!", forklarer Natasha Illum Berg.

I hendes familie har kvinder nemlig altid gjort, som det har passet dem. Hendes egen farmor jagtede menneskeædende tigre i Indien, og helt ubevidst har hun på den måde været med til at inspirere Natasha Illum Berg til at stræbe efter at være professionel jæger.

Det har dog ikke altid været lige let.

Da Natasha Illum Berg drog mod den afrikanske bush for at jage bøfler og antiloper, regnede hun med modstand fra mænd, der ikke før havde set eller arbejdet med en kvindelig storvildtjæger.

- Det var klart, at der ville være modstand fra mænd, og det var der virkelig også. Jeg troede bare, at kvinder ville heppe. Men det gjorde de ikke. Det hårde var, at jeg endte med at stå helt alene, fortæller Natasha Illum Berg.

- Jeg er – ligesom alle andre kvinder – lavet af elastik, forklarer Natasha Illum Berg. Hun elsker både at sove under et træ dybt inde i den afrikanske bush og tage til København med et par stiletter og læbestift på. (© DR)

Føler du, at kvinder har spændt ben for dig?

- Helt vildt! Som i helt vildt, kommer det hurtigt fra jægeren.

Kort efter at Natasha Illum Berg var færdig i lære som jæger, fik hun sin første kunde i et jagtfirma. Det gik godt, og ejeren lovede hende en plads i sit jagtfirma i næste sæson.

- Jeg var dødlykkelig, fordi han var én af de bedste, fortæller Natasha Illum Berg.

Da sæsonen gik i gang, kontaktede jægeren fra firmaet dog Natasha Illum Berg og fortalte hende, at hun alligevel ikke kunne starte i hans firma. Hans kone havde nemlig givet ham et ultimatum.

Hvis Natasha Illum Berg startede hos ham, ville konen skride.

Og det er kun én ud af mange lignende oplevelser, hun har haft.

- Når det kommer til jagtkunder, ved jeg, at nogle falder fra, fordi deres koner siger fra. Og det er jo sindssygt, fortæller Natasha Illum Berg.

Gevær for blowjob

Det var dog heller ikke, fordi mænd gjorde drømmen om at være kvindelig professionel jæger til en dans på roser – tværtimod, fortæller Natasha Illum Berg.

Hun husker især én episode, som fandt sted, mens hun stod i lære som jæger.

Natasha Illum Berg (til venstre) lever blandt andet af at tage jagtkunder (til højre) med på bøffeljagt. (© DR)

På en jagt skulle hun finde frem til en skamskudt bøffel – ét af Afrikas farligste dyr – med sin mandlige læremester. Pludselig gik hendes gevær i stykker, og det er ikke for meget at sige, at det hurtigt kunne være endt fatalt, hvis hun bevægede sig rundt i bushen uden at være bevæbnet.

Hun spurgte derfor læremesteren, om hun måtte låne det ekstra gevær, de havde med på turen.

- Ja, selvfølgelig, lød svaret.

- Du skal bare lige give mig et blowjob først.

- I realiteten sagde han jo, at enten måtte jeg risikere at dø, eller også skulle jeg give ham et blowjob, erindrer Natasha Illum Berg.

Højrød i ansigtet gik hun tilbage til sit telt. Hun havde ingen, hun kunne bede om hjælp, men hun nægtede at give op. Eller som hun siger:

- Jeg var nødt til at sætte foden ned og vise, at jeg ikke var en pushover.

Hun gik derfor tilbage til læremesteren og sagde: "Jeg vil hellere dø end at give dig et blowjob!".

Ishmael, hedder Natasha Illum Bergs riffel, som hun har haft i over 25 år. Tidsmæssigt har hun nok sovet mere ved siden af Ishamel end med nogen mand, forklarer hun i programmet. (Foto: © Christian Korsager Mud og Mathias Klok, DR)

De endte med at gå på jagt – og overleve. Selvom Natasha Illum Berg var helt og aldeles gevær-løs.

- Han sagde aldrig noget til mig igen.

'Kvinder er gode til at holde andre kvinder tilbage'

På trods af sådanne historier føler Natasha Illum Berg alligevel ikke, at det er mændene, der har sat hende flere år tilbage karrieremæssigt.

Det er derimod, når andre kvinder har sat en stopper for, at Natasha Illum Berg må tage deres mænd med på jagtture.

- Jeg tror, at kvinder simpelthen er nødt til at komme sig over denne her usikkerhed. Vi bliver nødt til at gribe lidt i egen barm og lade være med at pege på mændene hele tiden, uddyber Natasha Illum Berg.

- Det er så ironisk. Jeg ville jo aldrig nogensinde være blevet til noget som helst i den her verden, hvis jeg på nogen måde havde flirtet det mindste med mine kunder. Men jeg er altid blevet behandlet, som om jeg gjorde det, fortæller Natasha Illum Berg (til højre). (Foto: © Christian Korsager Mud og Mathias Klok, DR)

De efterhånden mange negative oplevelser, hun har haft med kvinder, har været med til at give hende en mistro over for kvinder, og hvad de kan gøre med den magt, de i virkeligheden har, forklarer Natasha Illum Berg.

- Jeg vil ikke kun sige dårlige ting om kvinder, men jeg er nødt til at være ærlig. Kvinder er gode til at holde andre kvinder tilbage, fortæller Natasha Illum Berg.

Hun understreger dog samtidig, at hvis hun ikke havde fået sin mors, farmors og bedste veninders støtte, ville hun aldrig være nået så langt i sin karriere, som hun er i dag. For på trods af meget modstand både fra kvinder og mænd er det nemlig lykkedes hende at nå helt til tops inden for den østafrikanske jagtbranche.

Nu vil hun gerne være den, som andre kvinder ikke har været for hende.

- Andre kvinder kan altid komme til mig. Så skal jeg nok give nogle råd.