Danskere udvandrede i hobetal: Se to af dem der søgte lykken i Australien

Flemming og Lis Hansen er to af de danskere i verden, der tog den lange tur fra Danmark til Australien i jagten på et bedre liv.

Jørgen Jürgensen.

Det er navnet på en af de første danskere, der ankom til Australien. En lovløs charlatan, der blev ført dertil af englænderne i 1825 som straffefange.

Den oprindelige befolkning, aboriginerne, havde ellers i årevis levet relativt isoleret, afskåret fra resten af verden. Men fra 1788 indledte briterne deres kolonisering, hvor de sendte straffefanger til det afsides land.

Fra midten af det næste århundrede valfartede mange igen til Australien. Denne gang frivilligt efter flere havde fundet guld i landet.

I 1970'erne hærgede den økonomiske krise herhjemme. Og landet nedenunder blev igen målet for mange danskeres udlængsel, da de så det som en mulighed for at kaste den gamle verdens snærende bånd af sig.

Motiverne for de danske udvandrere var mange. Nogle flygtede fra skattegæld. Andre af politiske grunde som en protest mod et Danmark, de synes virkede træt og uden fremtidshåb for deres børn.

Krisen kom dog også til Australien, hvilket betød, de blev mere strikse, i forhold til hvem de lukkede ind. Man måtte ikke være for afhængig af sociale ydelser, og folk fik foretaget helbredstjek inden, så de var sikre på, at man var sund og rask.

Blandt de mange tilflyttere var Flemming og Lis Hansen, der øverst fortæller om grunden til, at de tog den lange tur hele vejen om på den anden side af jordkloden.

Vil du se flere danskere, der har taget turen til Oceanien og sat deres aftryk på kontinentet, kan du se første afsnit af 'Danskere i Verden' herunder.

Danskere i verden