5 Grand Prix-fans har samme magt som 5,5 mio. danskere: Intet pres på vores skuldre

De skal sikre Danmark en top-placering til Eurovision Song Contest.

Årets Grand Prix-show bliver afholdt i Aalborg, hvor juryen også sidder. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Fem udvalgte danskere har i aften lige så meget magt, som de resterende 5,5 millioner personer i landet.

Vinderen af Dansk Melodi Grand Prix bliver nemlig fundet i en kombination af en ekspertjury bestående af fem Eurovision-fans og seerne, der kan stemme via sms og med DR Grand Prix-appen.

Stemmerne fra ekspertjuryen og seerne vejer 50-50, og magtforholdet er gældende ikke bare i den indledende runde, hvor der kan stemmes på alle ti sange, men også i finalerunden, hvor tre sange deltager.

- Det føles særligt og specielt at være en del af juryen, siger Jens Erik Møller, en af de fem udvalgte fans, kort før showet går i gang.

- Vi sidder selvfølgelig i juryen, fordi vi har indsigt i den internationale Grand Prix-verden, og det betyder, at vi ser sangene på den anden måde.

Jens Erik Møller er blogger på fansitet Eurovisionary.com samt redaktør på magasinet 'Douze Points'

Danmark skal i Top 10

Det er andet år med jury-seer-modellen for pointgivningen.

- Vi holder fast i den model, vi fandt frem til sidste år, og som fungerede virkelig godt, siger DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme.

For næsten et år siden blev den banebrydende pointmodel afprøvet for første gang, og ifølge Jan Lagermand Lundme giver modellen det bedste grundlag for en høj placering til Eurovision Song Contest, som afholdes til maj.

Vinderen af sidste års Melodi Grand Prix, Anja Nissen, der optrådte med sangen 'Where I Am', fik en placering som nummer 20 ud af 26 til Eurovision i Ukraine.

I år satser Jan Lagermand Lundme på, at Danmark ender i Top 10.

Trods underholdningschefens ambitioner føler jurymedlemmet Jens Erik Møller sig ikke presset.

- Alt kan ske til showet. Vi kan i princippet sidde og tænkte, at en sang i aften vil klare sig godt, og så ser verden helt anderledes ud til maj, siger han med henvisning til Eurovision i Lissabon i år.

Mød årets ekspertjury

De fem helt almindelige danskere, der skal være med til at finde Danmarks bidrag til Eurovision 2018 i Lissabon, Portugal, er valgt af blandt andet Jan Lagermand Lundme.

- De er valgt, fordi de er eksperter i Eurovision og ikke blot Dansk Melodi Grand Prix. De har interesseret sig for Eurovision i mange, mange år og dyrker det, som om det snarere er en livsstil frem for bare en hobby. De ved utroligt meget om Eurovision, og gennem årene har de analyseret i detaljer, hvad der virker og ikke virker, siger han.

Ekspertjuryen sidder i Gigantium i Aalborg, hvor aftenens Grand Prix-show bliver afholdt, og i år består den af:

  • Julie Lund Mikkelsen, 31 år

  • Jens Erik Møller, 37 år

  • Morten Madsen, 36 år

  • Christian Kaad, 42 år

  • Anna Bennike, 19 år

Facebook
Twitter