Abdel kom til Danmark som barn: Grand Prix gav mig nationalfølelse

For det kendte DR-ansigt Abdel Aziz Mahmoud har vejen til Danmark budt på både flugt og et ophold i en flygtningelejr. Grand Prix'et er et af de første minder, han har om sit nye hjemland.

(Foto: Michael Søndergaard © DR)

Normalt kender man Abdel Aziz Mahmoud som den altid smilende, men dybt professionelle vært på programmer som Aftenshowet, DR Update og Basta.

Men fra på mandag skal han, sammen med DR Sportens Ulla Essendrop, lede de mere end 80 pressekonferencer, der skal afholdes, når Det Internationale Melodi Grand Prix kommer til København.

- Grand Prix er det første minde, jeg kan huske, hvor vi som familie fulgte med i et dansk program og heppede på Danmark. Det er mit første minde om det her med at have en nationalfølelse. Det var en konkurrence, men hvor alle var glade, fordi man stemte på hinanden og ikke på sig selv, forklarer Abdel Aziz Mahmoud.

Kom til Danmark som 2-årigBag det velpolerede ydre og det imponerende CV gemmer sig en voldsom livshistorie.

- Min far kom til at sige og gøre nogle ting i Libanon, som styret ikke var så glad for, og så skulle mine forældre flygte, afslører han til dr.dk/grandprix.

Abdel kom til Danmark med sin familie, da han var blot 2 år, og én af de første gange, han fik vækket patriotiske følelser for sit nye hjemland, var faktisk i forbindelse med Grand Prix'et:

- Vi var flygtet fra et land, og man havde det ligesom sådan, at der var de gode og de onde, og der var krig… Så kommer man til et nyt land, hvor den eneste konflikt er, om Østrig skal have 8 point eller Sverige skal have 12. Det tror jeg har virket utrolig homogent og fredeligt på mine forældre, uddyber Abdel Aziz Mahmoud.

En ung Abdel i barndomshjemmet, ved siden af familiens Commodore 64. (© Privatfoto fra Facebook)

Vigtigt at være neutralAbdel har tidligere ikke været meget for at tale om sin baggrund, og har altid bestræbt sig på at være neutral i sit professionelle virke - og det kommer han også til at være, når han skal moderere de mange pressekonferencer under Eurovision:

- Det har været vigtigt for mig, at man ikke har kunnet sætte en finger på noget, og kun har kunnet bedømme mig på mit arbejde, siger Abdel Aziz Mahmoud.

Men efterhånden tør den charmerende vært og redaktionsleder alligevel godt at åbne lidt op for detaljer om sit liv udenfor DR Byen.

Abdel i DR Byen sammen med Ane Cortzen, marts 2014. Hun er vært på DR2-programmet Søndag Live, som Abdel er redaktionsleder på. (© Privatfoto fra Facebook)

- Nu har jeg snart været på DR i 10 år, så nu gør det ikke noget, at man lærer mig lidt bedre at kende, mener Abdel Aziz Mahmoud.

Boede i flygtningelejr - og på hotelAbdel afslører for eksempel, at familiens vej til Danmark gik via en dansk mand, som Abdels far havde studeret med på universitet i Beirut, hovedstaden i Libanon. Og at familien den første tid her i landet boede i Røde Kors' flygtningelejr i Holte.

Efter noget tid blev de dog sluset ud i samfundet:

- Vi kendte ikke nogen, og mine forældre havde de penge, de nu engang havde på lommen, og så deres bryllupspenge - man får jo guld til arabiske bryllupper, fortæller Abdel Aziz Mahmoud.

- Dem brugte de så på at bo på hotel, for de vidste ikke rigtig, hvordan man fik en lejlighed. Man blev ikke rigtig hjulpet på vej, så vi startede helt forfra. Jeg håber det er blevet bedre nu.

'Hallo hallo' i Middelfart

Efter opholdet i flygtningelejren fik Abdels far arbejde på Fyn, og snart rykkede familien teltpælene op og flyttede til Middelfart, hvor Abdel boede og voksede op, indtil han var 13-14 år.

Og her sneg Grand Prix'et sig igen ind på den nu 30-årige redaktionsleder og tv-vært:

- Jeg kan huske, da Lonnie Devantier stillede op med 'Hallo hallo'. Hun kom fra Middelfart, hvor vi boede, så det år (1990, red.) var det ekstra spændende. Dér skulle man se det, og dér holdt man sig vågen.

Abdel med sine søskende, på én af de årlige søskendeture. Billedet er fra 2013, hvor turen gik til Amsterdam. (© Privatfoto fra Facebook)

Har aldrig fået historien

I dag bor Abdel Aziz Mahmoud i København, hvorfra Det Internationale Melodi Grand Prix snart brager løs.

Den helt konkrete grund til, hvorfor hans familie var nødt til at flygte over hals og hoved fra Libanon til Danmark, for siden at ende i Middelfart, kender Abdel dog stadig ikke:

- Faktisk har vi aldrig måttet få historien. Jeg kan bare høre, at jeg skal lade være med at spørge. En dag skal jeg nok få den, men jeg regner med, at min far selv fortæller det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk