ANALYSE Ekspertens 3 bud på årets Grand Prix-vinder

Eurovision Song Contest-eksperten Rasmus Petersen giver sin analyse af de ti sange i årets Melodi Grand Prix.

- Årets Melodi Grand Prix bliver et regulært popbrag!

Sådan lyder det fra Eurovision-eksperten og en af bagmændene bag Eurovision-siden eurovisionworld.com, Rasmus Petersen.

Vi har bedt ham vurdere de ti danske sange og give sit bud på sangenes potentiale i Eurovision-sammenhæng.

Rasmus Petersen lægger ikke skjul på, at han er begejstret for årets felt.

- DR, musikeksperter og danske Grand Prix-fans har udvalgt et solidt felt af sange til dette års Melodi Grand Prix. De fleste af de ti sange er rigtig god pop med potentiale til at blive radiohits. Selvfølgelig er der undtagelser, men overordnet set er det et stærkt felt af sange, vi skal se og høre på lørdag, siger Rasmus Petersen og tilføjer:

- Der er en god mulighed for, at vi kvalificerer os til finalen ved Eurovision i år, og måske endda gør comeback i top 5.

Stærkt omkvæd er vigtigt

Det, Eurovision-eksperten særligt har lyttet efter, er de ti sanges omkvæd. Der er dog også andre faktorer, der spiller ind, understreger han.

- Først of fremmest er et catchy "syng-med-omkvæd" vigtigt. Seerne rundt omkring ved Europas kakkelborde skal igennem 26 sange i en Eurovision-finale, og de hører kun sangene én gang. Og her er det altså vigtigt, at sangen skiller sig ud og kan huskes. Både selve sangen men i stigende grad også sangens performance og sceneshow. Det er en samlet pakke, der skal sidde lige i skabet.

Lyt til et uddrag af sangene i videoen øverst og lyt til sangene i deres helhed ved at klikke på deltagerens navn.

Her følger Rasmus Petersens analyse af de ti sange og hans bud på, hvem der går i finalen. Men intet er som bekendt afgjort, før alle ti solister har været på scenen lørdag aften, og den sidste sms-stemme er talt op.

1: Ida Una 'One'

Første indtryk: Catchy

- 'One' har en god stille start, der bygges op til en rytmisk eksplosion af et omkvæd. Der er god variation i sangen, der veksler mellem vers og omkvæd, så det ikke bliver en monoton rytmeboks. Omkvædet giver lidt minder om svenske Måns' vindersang fra 2015, 'Heroes', når Ida Una fraserer omkvædets one: "O-oh-oh-oh-oh-oh-one…".

En allround god sang med Eurovision-potentiale. Man kan ikke sidde stille til omkvædet, og man har lyst til at høre sangen igen. Men man føler dog også, at man har hørt sangen før.

Finale: Ja

2: Thomas Ring 'Vesterbro'

Første indtryk: Dansk - 'Vesterbro' er den eneste danske sang blandt de ti, og den er ret genkendelig. Musikken gør meget for sangen, men omkvædet er ret svært at synge med på, da det næsten udelukkende består af musik med kun lidt vokal. Starten er ret identisk med Bulgariens 'If Love Was a Crime' fra sidste år, som endte på en virkelig flot fjerdeplads, men den havde også et genkendeligt catchy omkvæd.

Finale: Nej

3. Rikke Skytte 'Color My World'

Første indtryk: Trommer

- Så kom vi til trommerne. Sangen er en enkel popsang med internationale toner krydret godt med tromme og indie. Men er det en Eurovision-sang? Starten på 'Color My World' leder tankerne hen mod 'Only Teardrops', der møder Løvernes Konge. Sangen er indie/afro-inspireret, og den har et omkvæd, man kan huske, og som er let at lære: "I'm gonna color my world, color my world".

Finale: Nej

4. Anja 'Where I Am'

Første indtryk: Stærkt omkvæd

- 'Where I Am' har en god, fængende melodi med stor variation. Specielt omkvædet er stærkt og har bestemt Eurovision-potentiale. Men er sangen for kompliceret? Vil sangen for meget? Sangen vokser, når man hører den flere gange. Og det har man lyst til. 'Where I Am' er en sang, der kræver en talentfuld sanger, og Anjas varme stemme passer perfekt til sangen. Hun har måske feltets stærkeste vokal.

Finale: Ja

5. Calling Mercury 'Big Little Lies'

Første indtryk: Stille og fin

- 'Big Little Lies' er en melodisk, fin og lidt sart sang med en gennemgående rytmeboks og et glad feel-good omkvæd. Der er næsten lidt vuggevise over den med Jeppe og Joels fine harmoniske stemmer, og den er et rart afbræk fra Grand Prix'et ni andre uptempo-popsange. Sangen kunne bruge mere kant og flere kontraster. Er den i virkeligheden for fin til Eurovision?

Finale: Nej

6. Anthony 'Smoke In My Eyes'

Første indtryk: Happy

- 'Smoke In My Eyes' har den der "Anthony-Jasmin-sound" – på den rigtig fede måde! Det er et brag af en sang, fyldt godt op med blæsere. Den svinger og har god energi og stil. Man kunne næsten ønske, at liveorkestret i Eurovision blev genoplivet til Anthonys sang. Sangens fordel er klart, at den svinger, og at man bliver revet med og glad af at høre den. En sang man ikke kan hade. Omkvædet drukner måske lidt i blæsere og fyld, men den vil helt sikkert sætte skub i salen. Helt sikkert Eurovision-potentiale.

Finale: Ja

7. René Machon 'Warriors'

Første indtryk: Mads Langer - 'Warriors'' styrke er versene, der er flotte og melodiske, og som er lidt en blanding af Coldplay og Mads Langer. Sangen starter helt stille og bygger fint op til et omkvæd, der næsten kun består af musik. Man savner lidt et fængende, catchy omkvæd, man kan synge med på, og det kan betyde, at sangen ikke sidder fast længe nok efterfølgende.

Finale: Nej

8. Sada Vidoo 'Northern Lights'

Første indtryk: Spændende univers

- 'Northern Lights' bringer én ind i et mystisk og spændende univers, som den levende dukke Sada Vidoos lyse stemme passer perfekt til (hun er i sig selv også mystisk og spændende). Sangen kunne være en del af soundtracket til en film og minder om Australiens 'Sound of Silence' fra sidste år. Sangen har en god energi, men man savner lidt et slagfast omkvæd.

Finale: Måske

9. Jeanette Bonde 'Hurricane'

Første indtryk: Love Me

- Sangen er en solid, elektronisk Grand Prix-popsang med et udmærket omkvæd. "Gotta find a way to love me" går igen og igen. Og igen. Love Me. 28 gange. Men sangen hedder nu engang 'Hurricane'. Mellemstykkerne er styrken i en sang med mange gentagelser, der ikke varierer meget. Den kommer først rigtigt i gang halvvejs inde. Jeanette Bonde løfter sangen. Hendes stemme er lækker, skarp og sprød.

Finale: Måske

10. Johanna Beijbom 'A.S.A.P.'

Første indtryk: Kylie Minogue

- 'A.S.A.P.' er en klassisk, glad popsang, som kommer til at runde showet godt af. Den har en meget international sound, og med et fedt sceneshow og performance har den bestemt Eurovision-potentiale. Det gennemgående beat i sangen minder rigtig meget om Kylie Minogues 'Can't Get You Out Of My Head' med en snert af Madonna. Det er måske ikke tilfældigt, da flere af sangskriverne tidligere har skrevet sange for netop Kylie.

Finale: Måske