ANALYSE Er Eurovision på vej til at blive global?

Australiens Eurovision-deltagelse kan potentielt bane vejen for, at konkurrencen bliver global. Det mener Grand Prix-ekspert Johann Sørensen.

Kylie Minogue
Grand Prix-ekspert Johann Sørensen er spændt på at se, hvem den australske tv-station SBS vælger som sin Eurovision-repræsentant. Måske Kylie Minogue er frisk på en tur i Grand Prix-manegen? (Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN © SCANPIX)

Australiens indtog i Eurovision Song Contest kan åbne for, at verdens største musikkonkurrence er på vej til at blive en global affære med mulighed for deltagelse af flere nye ”eksotiske” lande i fremtiden.

Havde det været den 1. april og ikke 10. februar, så havde jeg været overbevist om, at det var en aprilsnar. Men den er god nok. Australien deltager i den 60. udgave af Eurovision Song Contest, og er direkte kvalificeret til finalen 23. maj.

Tilhænger af fornyelse

Personligt er jeg tilhænger af, at Eurovision hele tiden udvikler og fornyer sig indenfor konkurrencens rammer. Men med kun måned til deadline for deltagerlandende til at finde sang og deltager til Eurovision 2015, så virker det som en forhastet beslutning, at give Australien en plads direkte i finalen 23. maj i Wien, samt mulighed for at stemme i begge semifinaler.

En så stor og vigtig beslutning kræver mange grundige overvejelser, og bør tages i et forum hvor alle EBUs medlemmer har mulighed for at give deres mening til kende, eventuelt ved en afstemning. Den skal ikke kun tages af EBUs referencegruppe og EBUs Television Committee.

Hvis Australien vinder i Wien må de være med igen til næste år, men værtsskabet skal foregå i samarbejde med et land som er medlem af EBU og i det pågældende medlemsland. Jeg håber virkelig, at EBU har en god slagplan klar i skrivebordsskuffen, såfremt dette scenarie skulle blive til virkelighed.

Deltagelsen er en engangsforestilling

Officielt er Australiens deltagelse i Eurovision Song Contest 2015 en engangsforestilling. Men efter min mening, åbner det op for, at Eurovision i fremtiden kan blive en mere global konkurrence med deltagelse af lande som eksempelvis USA, Canada, Japan, Kina og hvem ved måske endda Qatar - de har i hvert fald pengene til det!

Nu skal den australske tv-station SBS i gang med at finde landets første deltager nogensinde til Eurovision Song Contest, og det bliver spændende at se om Kylie Minogue, Natalie Imbruglia eller selveste Johnny Logan, som er født i Australien, kommer til at repræsentere Kronprinsesse Marys hjemland.

For mig er det væsentligste, at det bliver musikken, som er det centrale omdrejningspunkt i 60 års jubilæumsudgaven af Eurovision Song Contest, og at afstemningen i finalen ikke bliver en afstemning for eller imod australsk deltagelse i verdens største musikkonkurrence.