Australien er langt fra det første "utraditionelle" Eurovision-land

Det er ikke første gang, at et ikke-europæisk land er med i Eurovision - men Australiens deltagelse er nok den mest kontroversielle nogensinde, mener DRs Grand Prix-ekspert Ole Tøpholm.

Dana International Eurovision 1998
Israel, der egentlig ligger på det asiatiske kontinent, har været med i Eurovision siden 1973. De har vundet tre gange, senest i 1998 med den transseksuelle Dana International (billedet). (Foto: DYLAN MARTINEZ © REUTERS)

​Tirsdag blev det offentliggjort, at den Eurovision-glade nation Australien for første gang nogensinde får lov til at stille op i Eurovision Song Contest i anledning af 60-året for den store konkurrence.

Og selvom det umiddelbart virker aparte, at et land, der ligger 14.000 km væk fra Europa skal konkurrere i verdens største sangkonkurrence, så er det langt fra første gang, at noget sådan sker i Eurovision. Alligevel blev nyheden modtaget med blandede følelser hos fansene.

- Jeg forstår godt folks frustrationer, for der er ingen logisk forklaring på, at Australien er med. Lande som Aserbajdsjan, Armenien og Georgien er på vej til at blive en del af det nye Europa, og det samme kan siges om Israel, som også konkurrerer i EM i fodbold, forklarer DR's Grand Prix-ekspert Ole Tøpholm til dr.dk/grandprix, og fortsætter:

- Men Australien ligger geografisk alt for langt væk til, at det giver mening.

Se hele listen over de andre lidt "utraditionelle" lande, der har været med i Eurovision, nederst her på siden

Marokko var første afrikanske land

Mange har måske glemt det, men Marokko var rent faktisk det første – og hidtil eneste – land fra det afrikanske kontinent til at deltage i Eurovision Song Contest. Det skete i 1980, hvor landet stillede op med sangen ’Bitaqat Hob’.

Den fik dog en så dårlig placering, at den nationale tv-station udmeldte, at de ikke ville stille op igen.

I 1977 var der et andet nordafrikansk land, som skulle have stillet op. Det var Tunesien, som endte med at trække sig før konkurrencens begyndelse.

- Men de her lande ligger alligevel langt tættere på Europa, end Australien gør, så det er mere logisk, siger Ole Tøpholm.

Et grænsefelt mellem Europa og Asien

Libanon annoncerede i 2005, at landet ville få sin debut i Eurovision Song Contest med sangen ’Quand tout s'enfuit’. Landet måtte dog trække sig fra konkurrencen, fordi de nægtede at vise Israels bidrag på nationalt fjernsyn.

Som bekendt er der også flere lande, som efterhånden kan kaldes faste deltagere i Eurovision på trods af, at de ret beset ligger på det asiatiske kontinent. Israel har været med siden 1973 og Armenien siden 2006. Geografisk ligger de alle i det vestlige Asien.

Og så må vi ikke glemme de transkontinentale lande Rusland, Tyrkiet, Georgien og Aserbajdsjan, som teknisk set både ligger i Europa og Asien.

Verdens-Grand Prix under opsejling?

For Ole Tøpholm er Australiens deltagelse ikke et decideret problem for Eurovision Song Contest - endnu:

- Det er svært at sige, hvad det her kommer til at betyde for konkurrencen. Eurovision skal nok overleve, men hvis Australien viser sig at være mere end en engangsforestilling, så må man jo genoverveje, om vi skal have et verdens-Grand Prix - for hvorfor så ikke også invitere for eksempel USA?

- Det er i hvert fald et eksperiment, jeg ikke havde set komme. Og så må vi jo se, hvordan det ender, siger han.

De har også været med i Eurovision

  • Israel: Har været med siden 1973

  • Tunesien: Skulle have været med i 1977

  • Marokko: Var med i 1980. Har ikke deltaget siden

  • Libanon: Skulle have været med i 2005

  • Armenien: Har deltaget siden 2006

  • Australien: debuterer i 2015 – og er foreløbigt kun med i år

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk