BBC fejrer Grand Prix-jubilæum med stort gallashow

Eurovision Song Contest fylder 60 år i år, og det bliver fejret med en hyldestkoncert for de mest elskede Grand Prix-sange gennem tiden – og Danmark er stærkt repræsenteret.

Conchita Eurovision 2014
Eurovision Song Contest fylder 60 år, og det skal fejres med et brag af et jubilæumsshow. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, DR (type 1))

I mere end et halvt århundrede har Eurovision Song Contest samlet Europa på tværs af landegrænser, og i år er det 60 år siden, at verdens største sangkonkurrence første gang rullede over de europæiske tv-skærme.

Det skal naturligvis fejres, og det skal ske med det stort anlagte gallashow Eurovision’s Greatest Hits, hvor nogle af de mest elskede sange i konkurrencens historie vil blive hyldet.

Britiske BBC One vil producere jubilæumsshowet, som vil tage form af en koncert, hvor de optrædende er kendte og elskede Eurovision-navne.

Danmark får central plads i showet

Pernille Gaardbo har i kraft af sin rolle som executive producer på Eurovision 2014 i København været med i den første udviklingsfase på Eurovision's Greatest Hits, og hun løfter nu sløret for lidt af det, showet kommer til at indeholde.

- Eurovision giver jo et billede på, hvordan vi som europæere har udviklet os de sidste 60 år - både stilmæssigt og musikalsk - og det er det, som showet kommer til at afspejle, fortæller Pernille Gaardbo til dr.dk/grandprix og fortsætter:

- Det er jo BBC der producerer, og når man kender deres sans for kvalitet, så ved man, at det bliver et storslået show. Der kommer masser af grin og overraskelser – og så får Danmark en prominent rolle på scenen.

Hvad den rolle mere præcist drejer sig om, vil Pernille Gaardbo ikke ud med; men hun understreger, at det er værd at se frem til.

Velkendte værter og navne

Det er bekræftet, at sidste års østrigske Eurovision-vinder Conchita Wurst vil optræde til Eurovision’s Greatest hits, og det samme vil svenske Herreys, som vandt i 1984 med sangen Diggi-Loo Diggi-Ley, samt canadiske Natasha St-Pier. Flere navne vil blive offentliggjort i nær fremtid.

Tovholderne for showet er to garvede værter i Grand Prix-sammenhæng:

Graham Norton, som er fast Eurovision-kommentator på BBC og vært på Your Country Needs You, den britiske ækvivalent til Melodi Grand Prix, udgør den ene halvdel af værtsparret. Hans kvindelige modstykke er svenske Petra Mede, som vandt stor ros for sin præstation som vært ved Eurovision Song Contest 2013 i Malmö.

Hyldestkoncerten finder sted 31. marts i London, og den vil blive vist på DR1 og mere end 20 europæiske tv-kanaler over påsken.