Birthe Wilke svarer på brugernes spørgsmål

Birte Wilke er den kunstner, der har deltaget flest gange i Dansk Melodi Grand Prix. Læs hvad hun mener om årets sange - og hvad det berømt kys i 'Skibet skal sejle' har betydet for hende.

Hun forargede Europas katolikker med sit lange kys med Gustav Winkler i 'Skibet skal sejle i nat' og hun er den kunstner, der har deltaget flest gange i Dansk Melodi Grand Prix.

Brugerne på Esconnet.dk og dr.dk/grandprix har stillet spørgsmål til sangerinden Birthe Wilke, og her har du svarene:

Hvad har din bedste og værste oplevelse med Melodi Grand Prix været?

- Den værste var, da vi skulle rejse til den internationale finale i 1957, pressen var så ubehagelige. Der var en klikke af kulturelle mennesker, som kritiserede os, der var i branchen, de var grimme over for os, så vi endte med at tage af sted med følelsen af håbløshed, vi var nærmest på forhånd udråbt til taberne.

- Den bedste var at få lov til at deltage i det internationale Melodi Grand Prix i Cannes i 1959, fordi det var et meget meget fornemt sted, der var nok ikke et mere festligt og fornemt sted, det var jo en anderledes tid. Kong Christian X blev gift med Dronning Alexandrine i Cannes, det var et meget adeligt og kongeligt sted, så det var en stor oplevelse, publikum var i galla, som man ellers ikke brugte den gang. Damerne i store kjoler og dyre smykker. Det var få år efter 2. verdenskrig, som bød på fattigdom, derfor var det en stor oplevelse.

Hvor meget tror du kysset i 'Skibet skal sejle i nat' har hjulpet dig positivt gennem din karriere?

- I min karriere betød det ikke noget, men senere - så sent som nu - er jeg ude at holde foredrag, begyndte i 2003 på Dario Campeottos opfordring, Det er forholdsvis folk, der kan huske Melodi Grand Prix'et dengang som kommer, og de husker tydeligt kysset. Så det er faktisk her på min senere dage, at jeg virkelig har glæde af det kys. Den gang var man meget snerpede så man talte nødigt om det kys, så det gav mere negativ omtale end positiv. Jeg fik båndet med hele det internationale Melodi Grand Prix 1957 i 80'erne af Jørgen De Mylius, så det var faktisk først der jeg selv så det. Jørgen fik båndet fra BBC, da DR ikke selv havde det i arkivet. Da jeg ser det, havde jeg hørt en del om det, men huskede det ikke som så langt som da jeg så det. - Det var jo som sagt en teknisk fejl at det blev så langt, det var ikke meningen.

Hvorfor stoppede du som sangerinde?

- Fordi jeg tog et meget stort valg i mit liv, om at koncentrere mig om at være mor, som jeg lige var blevet. Da jeg altid var på farten og aldrig var hjemme, jeg havde ingen mand var alene mor, så det var en nødvendig ting for mig, jeg havde det dårligt når jeg var ude og rejse og væk fra min søn. Så det blev min beslutning at stoppe. Gik over til et borgerligt erhverv og er glad for det jeg gjorde, havde en pragtfuld tid som sangerinde, men også en god til i banken.

Har du aldrig savnet livet som en af Danmarks største sangerinder?

- I alle de år, hvor jeg var i banken og arbejdede, var jeg så langt væk fra det, det var to verdener der ikke talte sammen. Jeg måtte udvikle den venstre hjernehalvdel og gemme den højre og kunstneriske del af hjernen væk. Det var en nødvendighed for ikke at savne de hele. Når man siger en gang cirkus hest, altid cirkus hest så er det ikke løgn, jeg kigger stadig tilbage på den vidunderlige tid som sangerinde. Jeg har dog en enkelt gang i slutningen i 1973 haft et mindre comeback, men blev så syg og måtte stoppe det, så blev jeg klar over at jeg ikke skulle genoptage det med at synge. Havde dog en kort optræden i 1983, men ikke noget stort og så blev det helt slut med offentlige optrædener, indtil 2003 hvor jeg begyndte at holde foredrag om min tid som sangerinde. Dario foreslog mig først at tage ud og synge, men det ville jeg ikke, så sagde han jeg skulle holde foredrag, det prøvede jeg og det gik godt og siden er jeg forsat med det. Det var efter et årsmøde i Eurofans Denmark (Melodi Grand Prix fanklub red.) at jeg fik mod på at komme ud, da det gik godt. Det har været spændende og dejligt at møde de mennesker som jeg har mødt i den forbindelse.

Hvis du stadig ser Melodi Grand Prix, hvad synes du så om udviklingen, siden du selv deltog?

- Det er vanskeligt at svare på, det er jo totalt ændret fra at være et meget folkeligt Melodi Grand Prix for alle aldre til det i dag er et meget ungt Melodi Grand Prix. Men sådan har udviklingen jo været og det kan man ikke gøre noget ved. Det er de unge, der bliver foretrukket i stedet for de ældre. Da jeg var ung tænkte jeg ikke på at jeg blev gammel en dag, den gang var de ældre måske heller ikke så vilde med de unges musiksmag, sådan som det også er nu. Man glemmer let som ung at der er andre mennesker end de unge. Det er blevet meget ungt, kan høre ude på mine foredrag af de ældre falder fra, de gider ikke se det. Det er selvfølgelig lidt kedeligt, jeg ser det selv og følger stadig med.

Hvilken mgp/esc-sang fra alle de år, esc har eksisteret, er din favorit?

- Det er et godt spørgsmål, det er næsten umuligt at sige, der har været rigtig mange gode melodier og tekster, så jeg kan ikke fremhæve en specielt. Jeg kan ikke lige sige de bedste, der har været mange lige fra 'Ciao Ciao Bambino' og 'Volare', jeg elsker det italienske sprog. Der er også Cliff Richard med 'Congratulations' og ABBA, you name it! Der har været så mange gode gennem tiden både vindere og de andre. Jeg er også meget begejstret for Johnny Logan. Men jeg kan ikke fremhæve en.

Hvilken dansk Melodi Grand Prix-sang er din favorit fra i år?- Det er et godt spørgmål, der er flere gode i år, der er en god kvalitet, jeg tør ikke spå om noget, jeg er i øvrigt meget dårlig til at spå om hvem der bliver vindere. Jeg vil have det vanskeligt hvis jeg skulle sidde i et panel som dommer i år, der er flere som er rigtig gode, Da jeg så den første semifinale var jeg meget begejstret for UNITE, og det er jeg stadigvæk, og der var flere i den anden semifinale der var gode, så det er svært, jeg venter og ser til i aften. Jeg er jo oppe i årene og er ikke inde i de unges musik - og det er meget ungt musik.

Hvordan skal du se finalen i Dansk Melodi Grand Prix i aften?

- Jeg skal sidde og se det helt alene i fred og ro, så jeg rigtigt kan nyde det og se hvad de unge mennesker laver i dag, og hvordan man laver Melodi Grand Prix i dag. Hvis jeg sidder med andre mennesker bliver jeg forstyrret hele tiden. Jeg synes det er vanskeligt at bedømme det når man sidder i salen, man bliver alt for betaget, revet med af stemningen, der skal meget til før der er noget man er knap så begejstret for. Så jeg foretrækker at se det på TV, som de fleste andre også gør. Jeg kan godt lide der er ro omkring mig når jeg skal koncentrere mig.

Findes dine sange på "Best of" CD, og er en sådan plade i så fald til at opdrive?- Der blev lavet en opsamlings-CD med de bedste af mine sange - efter pladeselskabets mening - jeg blev ikke spurgt. Men det er så mange år siden at den ikke længere kan købes i butikker, så man være heldig på et loppemarked eller lign. Universal som ligger inde med alt mit materiale har ikke i sinde at udgive noget.

Facebook
Twitter