Da Seebach blev syndebuk

Kritikken haglede ned over Tommy Seebach, da Danmark blev udelukket fra det europæiske Melodi Grand Prix i 1994. Men det var EBU, der famlede rundt, mener Jørgen de Mylius. Se ham fortælle sine Grand Prix-erindringer fra nedturens årti – 90'erne.

Svigtende interesse fra seerne. Stribevis af bundplaceringer. Et år, hvor Danmark blev sorteret fra, og to år, hvor der slet ikke var nogen dansk finale. 1990'erne var én lang nedtur for Dansk Melodi Grand Prix.

- Det, der skete i 90'erne var nok, at jeg ikke var der som vært, griner Jørgen de Mylius, som i fjerde del af en serie her på dr.dk/grandprix fortæller sine Grand Prix-erindringer - denne gang fra det sorte årti.

Hele Østeuropa ville være medEfter 80'ernes guldalder med navne som Gry, Anne Herdorf, Birthe Kjær og Kirsten & Søren led den danske Grand Prix-stolthed et knæk i '93. Tommy Seebach fik en skuffende 22. plads ud af 25 mulige med 'Under stjernerne på himlen'.

- Bagefter udbrød der en hetz mod Tommy, som jeg var meget fortørnet over, hvor adskillige avisledere klandrede ham for, at vi ikke skulle med til Melodi Grand Prix året efter, fortæller Jørgen de Mylius og forklarer, hvorfor Danmark blev udelukket i '94.

- Med et slag var der kommet en hel masse nye lande ind - det var lige dér, hvor hele Østeuropa kappedes om at få lov til at være med i så meget vestligt som muligt. EBU stod og viste ikke, hvad de skulle gøre ved de her mange lande. Skulle der være to Melodi Grand Prix'er? Nej, det var diskrimination, synes man, at have det østlige for sig. Og så blev det sådan, at dem der var under nummer et eller andet, slet ikke skulle have noget Melodi Grand Prix - de kom i hvert fald ikke med til det internationale.

- Tommy fik virkelig en nedtur på det dér. Han syntes, han blev gjort til syndebuk for deres åndssvage regler og for en masse udtalelser, både i pressen og fra ledere inde i DR, lyder det fra Mylius.

"Vi kalder det noget andet"Det var ikke kun EBU, der famlede rundt i disse år. Også DR var i tvivl om, hvad de skulle stille op med Grand Prix'et.

- Nu ville man ikke have de kunstnere, som kunne minde om Dansk Top, så hvordan fik man så nogle andre mennesker - rocksolister - til at skrive sange? Hvordan fik man en Anne Linnet eller Anne Dorthe Michelsen til at skrive en sang? Vi lader som om, at det ikke er Melodi Grand Prix - vi kalder det noget andet. Det er en Musikevent. Så er der bare det, at vinderen går videre til det internationale Melodi Grand Prix, fortæller Jørgen de Mylius og hentyder til Grand Prix'et fra 1995, som blev omdøbt til Musikevent '95.

Selvom Aud Wilken faktisk fik en flot 5. plads med 'Fra Mols til Skagen' det år i Dublin, så slog forsøget på at genopfinde Dansk Melodi Grand Prix fejl. Først i 1999 ville DR igen lave et stort Grand Prix som i de glade 80'ere.

- Man kunne se, at Norge og Sverige og havde aldrig tabt gejsten. Så fandt DR pludselig ud af, at de gerne ville opgradere det igen, og det blev det så fra 1999. Det gjorde de klogt i, slår Mylius fast.

Se fjerde afsnit Grand Prix Nostalgi med Jørgen de Mylius her på siden. Femte og sidste afsnit i serien kommer næste uge her på dr.dk/grandprix.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53273f92a11f9d1b2c78b3bbhttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53273f93a11f9d1b2c78b3be

Facebook
Twitter