Danmark har 2 vinderchancer i aften: Dansker står bag Tysklands Eurovision-hit

Danske Thomas Stengaard har skrevet Tysklands Grand Prix-bidrag ved den store Eurovision-finale i aften. Mød sangskriveren her.

Den danske sangskriver Thomas Stengaard står bag dette års tyske Grand Prix-hit. Og sangeneren Michael Schulte (til højre) taler faktisk dansk, fordi han er født og opvokset nær Flensborg. (Foto: Andres Putting/Privat © EBU)

Han har gjort det før.

I 2013 var Thomas Stengaard en af sangskriverne bag ’Only Teardrops’, der vandt det internationale Melodi Grand Prix for Danmark.

Og i aften kan han endnu engang hive stikket hjem på Danmarks vegne.

Thomas Stengaard har nemlig været emd til at skrive dette års tyske bidrag ved Eurovosion Song Contest. Og det betyder, at Danmark faktisk har to chancer for at hive en sejr i land ved aftenens storslåede finale.

Faktisk ligger Tyskernes sang ’You Let Me Walk Alone’ lige nu meget højt på listen over de sange, som bookmakerne spår til at løbe med hele molevitten.

0:00

Thomas Stengaard lægger da heller ikke skjul på, at han håber på sejr til Tyskland og sin egen sang, før han holder med Danmarks Rasmussen og vores bidrag ’Higher Ground’.

- Jamen jeg hepper da på min egen sang, lyder det med et stort grin fra Thomas Stengaard inden han fortsætter:

- Men det gode ved de her ting er, at det er ude af vores hænder. For mig at se, så var det meget mere nervepirrende at være med med 'Only Teardrops', hvor alle bookmakerne havde udvalgt os som klare vindere. Det ville jo være forfærdeligt at blive nummer to som vinderfavorit, siger han.

Vil hellere bringe skam over Tyskland

Som sangskriver i 2018 er man ikke bundet af landegrænser. Og Thomas Stengaard mener heller ikke, at man kan kritisere ham for at holde med sin egen sang først og fremmest.

- For det første, så arbejder jeg meget i Tyskland og har mange tyske venner. Så selvom Danmark er mit moderland og her, hvor jeg kommer fra, så har jeg været så meget i Tyskland, at jeg føler, det er okay. Og jeg tænker heller ikke så meget i landegrænser. Jeg har en jo en andel i at have skrevet denne her sang, så selvfølgelig håber jeg, at den klarer sig godt. Men samtidig håber jeg også, det går godt for Danmark. Vi skal have en stor fest, siger han.

Thomas Stengaard sammen med de to andre sangskrivere bag Eurovision-vinderen fra 2013, 'Only Teardrops', nemlig Julia Fabrin og Lise Cabble. (Foto: Betina Garcia © Ritzau Scanpix)

Og nu hvor bookmakerne har fået stor tiltro til det dansk-tyske bidrag, så bider Thomas Stengaard da også negle over, hvordan det hele skal ende med at gå i aften.

- Jeg er faktisk rigtig spændt. Det er en meget intim sang, og jeg håber, at produktionen og scenografi og setup gør, at den stemning som sangen er skrevet i, kan overføres til den store scene. Jeg håber, folk får det her moment, hvor seerne lytter efter teksten og ikke drukner i et hav af lydflader med store kor som på mange af de andre numre. Jeg håber, den kommer til at gøre det så godt, at tyskerne tænker ’Fedt, vi er med igen. Vi går ikke fra Grand Prix’et på røv og albuer, som vi plejer’, siger han.

Hvis sangen mod forventning skulle klare sig horribelt i aftenens konkurrence, er Thomas Stengaard imidlertid kun glad for, at det ikke er Danmark, han bringer skam over.

- Så vil jeg da hellere bringe vanære over tyskerne end danskerne, haha. Så kan jeg jo bare tage tilbage over grænsen til Danmark, hvor jeg ikke ville være ham, der formøblede det danske ry og rygte. Så på den måde er det en fordel, lyder det med en smil fra Thomas Stengaard.

Skrev tre sange på tre dage

Inden Thomas Stengaard tilbage i februar kunne fejre, at han havde været med til at skrive den tyske vindersang, gik der dog et intenst forløb forud for jublen.

Den danske sangskriver blev kontaktet af den tyske tv-station NDR, som ville have ham til Tyskland for at deltage i en såkaldt sangskriver-camp, hvor hovedformålet var at levere en række sange, der kunne klare sig godt ved Eurovision Song Contest.

- Vi var der i tre dage og skrev en sang hver dag. Man bliver smidt ind i rummet med de forskellige folk, og så kommer der en sang ud af det i den anden ende. Og så går artisterne hjem og overvejer, om der er kommet noget bedre, end det de ellers har lavet selv. De har jo deres egne sange i forvejen. Så jeg er jo ekstra stolt, når de så vælger mine sange, siger Thomas Stengaard.

Det er sangeren Michael Schulte, der i øvrigt sang Brødrene Olsens vindersang ’Fly on the Wings of Love’, da han var på besøg i torsdagens semifinale, som skal synge Thomas Stengaards sang på tysklands vegne i aften.

Og den danske sangskriver havde et godt samarbejde med Michael Schulte, der er født og opvokset nær Flensborg blandt de dansksindede sydslesvigere og således taler flydende dansk

- Da vi skrev sangen med de andre sangskrivere, talte vi faktisk engelsk hele vejen igennem, men han er faktisk rigtig god til dansk, og vi har også emailet på dansk. Det har i sær også været en hjælp, når man skriver en personlig sang. Så er det rart, at man kan udtrykke sig mere personligt på dansk, siger Thomas Stengaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter