Dansk favoritland ude af Grand Prix

Det er ved at udvikle sig til en trist julekalender, hvor et nyt land næsten dagligt melder fra til Eurovision Song Contest i Malmö til maj.

(© EBU)

I sidste uge kunne vi her på dr.dk fortælle, at hverken Polen, Portugal eller Slovakiet vil være til stede, når europamesterskabet i popmusik afvikles i Malmö til maj. I dag har så endnu et land meldt fra, nemlig Bosnien-Hercegovina.

Den bosniske pendant til DR, BHRT, angiver i en pressemeddelelse, at afbuddet ligesom for de allerede frameldte lande skyldes økonomiske besparelser. Men tv-stationen har faktisk ikke haft råd til at deltage i flere år, mener journalist på P3, Adnan Sircic, der selv har bosniske rødder.

Nationale finaler har længe været sparet væk

- Man har haft et ekstremt lille budget, og det har også betydet, at man de sidste mange år slet ikke har afholdt nogen national finale, men blot givet tjansen til den, der har meldt sig. Der har dog været flere store nationale stjerner med, og så er Grand Prix'et blevet hypet i Bosnien-Hercegovina, siger Adnan Sircic og fremhæver blandt andre Dino Merlin, der har repræsenteret sit hjemland to gange - og er gået top ti begge gange.

Adnan Sircic tror ikke, at afbuddet vil medføre et ramaskrig blandt bosniske tv-seere, men det vil helt sikkert skabe noget debat og måske gøre lidt ondt i folkesjælen, siger han.

Populær hos danskerne

Hørt med danske ører er det dog et trist farvel til Bosnien-Hercegovina. Balkan-nationen, der debuterede i konkurrencen i 1993, har nemlig altid været en favorit hos de danske seere og jurygrupper. Hele otte gange siden 1999 har Bosnien-Hercegovina været i top4 hos danskerne, hvis man tæller både semifinaler og finaler med. Og ser man bort fra de fire nordiske lande, er Bosnien-Hercegovina faktisk det land, der har modtaget flest point fra Danmark siden 1993.

I semifinalen i 2004 scorede det års bosniske deltager, Deen, endda toppoint fra Danmark med sin "In the Disco".

Bosnisk tv holder stadig døren åben for et comeback i 2014.

Facebook
Twitter