Dansk vikingetogt: Fire danskere er med i Melodi Grand Prix i Storbritannien

To af i alt seks sange i det britiske Melodi Grand Prix har danske sangskrivere, og Danmarks chancer ved Eurovision er blevet meget større.

RAYA og Liam Tamne er solisterne bag de to sange, der er skrevet af danske sangskrivere. (© BBC)

I mandags blev de ti solister i Dansk Melodi Grand Prix 2018 afsløret. Men det er ikke kun bidrag i det danske Grand Prix, der skal kæmpe for en dansk sejr i Eurovision Song Contest til maj.

I dag er deltagerne i det britiske Grand Prix, ’Eurovision: You Decide 2018’, nemlig blevet offentliggjort. Og her er danske sangskrivere bag to af de i alt seks bidrag.

Det gælder ’Astronaut’ med Liam Tamne, som er skrevet af Jeanette Bonde sammen med Jacob Pedersen, Rune Braager og Ashley Hicklin. Og 'Crazy' med RAYA, som danske Emil Rosendal Lei er én af sangskriverne bag.

- Det helt fantastisk at have en sang med ovre ved naboen. Jeg glæder mig rigtig meget til det, og jeg er så stolt af, at vi fra Danmark også kan bidrage med en sang, der kan være med i den britiske konkurrence, siger Jeanette Bonde.

Deltog selv i 2017

Jeanette Bonde er i øvrigt også sangskriver på dette års danske Grand Prix, nemlig på nummeret ’Signals’, som KARUI synger.

Og så var hun selv solist sidste år med sangen ’Hurricane’.

- Oven på sidste års Grand Prix, startede jeg et samarbejde med Artpeople Music Publishing, hvor jeg kom med til en sangskriversession, hvor formålet var at skrive sange til det britiske Grand Prix. Og rundt omkring i huset sad der folk i studier og skrev andre sange. Så vi brugte fire dage på at skrive al den musik, vi kunne. Så jeg er så stolt over, at det lige blev vores sang, fortæller Jeanette Bonde.

Jeanette Bonde blæser Boxen omkuld med 'Hurricane' ved Melodi Grand Prix 2017.

En sproglig udfordring

Emil Rosendal Lei, der står bag den anden danskskrevne sang 'Crazy', er også stolt af at være kommet gennem nåleøjet.

- Det er megafedt. Der er jo sindssygt mange med i puljen. Så dét, at vi har fået en sang med blandt de seks finalister er fuldstændigt vanvittigt. Og at vi oven i købet kan sende så stor en dansk delegation derover er virkelig fedt, fortæller en stolt Emil Rosendal Lei, der tidligere har sendt sange ind til det danske Grand Prix uden held.

Og det har da også været en anden udfordring at skrive en sang til det britiske Grand Prix i forhold til det danske.

- Vi var jo spærret inde på sangskriversessionen med folk fra England, der selvfølgelig har sproget som modersmål. Og det gør, at de kan sige ”hov det lyder underligt for en englænder”. Så der var lidt større krav, til at sangene ikke ”skar i ørerne”, hvor danske lyttere måske ikke tænker lige så meget på sproget i en engelsksproget sang.

Det var i øvrigt en danskskreven sang, der vandt Melodi Grand Prix sidste år i Storbritannien, nemlig ’Never Give Up On You’ af vores egen Emmelie de Forest.

Om en af de to danske sange går hen og vinder ’Eurovision: You Decide 2018’ bliver afgjort 7. februar ved et liveshow på BBC Two.