Danske Jakob skrev Grand Prix-historie: Sendte politisk hilsen på live-tv

Da Jakob Sveistrup i 2005 repræsenterede Danmark i Eurovision Song Contest, gjorde han noget, der siden har skrevet ham ind i historiebøgerne.

(Foto: Nils Meilvang/Scanpix)

Jakob Sveistrup sang sig i 2005 ind i danskernes hjerter, da han vandt det danske Melodi Grand Prix med sangen 'Tænder på dig'.

Men hvad han efterfølgende gjorde på scenen til Eurovision burde også smelte hjerter.

I 2005 var Ukraine vært for Eurovision, men konkurrencen blev afholdt kun få måneder efter, at landet havde gennemlevet den såkaldte orange revolution.

For at vise sin sympati for det nye Ukraine valgte Jakob Sveistrup at gøre noget, som ingen andre danske Eurovision-deltagere før ham havde gjort; han sendte en politisk hilsen fra scenen.

Det gjorde han ved at bære et par orange sneakers under sin optræden.

- Det var min helt egen beslutning at bære en smule orange for ligesom at sende et statement, siger Sveistrup, der fandt de orange sko hjemme i privaten.

Ukrainerne var stolte

Under Jakob Sveistrups ophold i Ukraine kunne han mærke den nyfundne, ukrainske frihed.

- Folk gik rundt med løftede pander på grund af det, og fordi de havde gjort det på den bedst tænkelige måde, siger han og fortsætter:

- De var stolte over deres land. De havde en mission.

Den gode gestus var ikke just den kønneste, og det ved Jakob Sveistrup godt.

- Det var ikke lige det fedeste outfit. Folk undrede sig nok over, at jeg havde et par kiksede, orange sko på til et jakkesæt, siger han grinende og tilføjer, at hans fire korsangere i øvrigt også havde fået orange elementer ind i deres ellers sorte scenetøj.

Jakob Sveistrup i sine orange sneakers under Eurovision 2005. På billedet kan man desuden se, at der også er elementer af den orange farve på korsangernes tøj. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix)

Den orange symbolik

I efteråret 2004 vandt den russiskvenlige Viktor Janukovitj det ukrainske præsidentvalg. Hans modkandidat, Viktor Jusjtjenko, var i september blevet indlagt med forgiftning og alt tydede på, at der var tale om et mordforsøg.

Efter Janukovitjs sejr begyndte den fredelige, orange revolution, hvor masseprotester i gaderne og beskyldninger om valgfusk førte til et omvalg. Den orange farve, der fyldte gaderne, var Jusjtjenkos kampagnefarve.

Orange var Viktor Jusjtjenkos kampagnefarve, og den revolution, som det ukrainske folk startede i 2004, fik da også navnet "Den orange revolution". (Foto: VASILY FEDOSENKO/Scanpix)

I januar 2005 vandt Jusjtjenko omvalget med 51,99 procent af stemmerne - og i maj stod han så på Eurovision-scenen, hvor han overrakte vindertrofæet.

Skaber stadig debat

I disse uger er Ukraine igen vært for Eurovision Song Contest.

Og ligesom i 2005 har værterne igen været indblandet i et storpolitisk drama midt i Eurovisions ekkocenter.

I marts valgte Ukraines regering nemlig at forbyde den russiske deltager, Julia Samoylova, indrejse i landet.

Baggrunden for udelukkelsen var, at Julia Samoylova i 2015 optrådte på den omstridte halvø Krim - hvilket er et brud på ukrainsk lovgivning.

Selvom Ukraine altså blot har holdt sig til landets love, faldt beslutningen om udelukkelsen af den russiske deltager ikke i god jord hos den overordnede arrangør af Eurovision Song Contest, European Broadcasting Union (EBU), der i stedet tilbød russisk tv at optræde over satellit.

Godt råd til Anja

I år, hvor Eurovision Song Contest er tilbage i Ukraine, er det Anja, der skal repræsentere Danmark med sangen 'Where I Am'.

Og Jakob Sveistrup har et godt råd med på vejen til den 21-årige sangerinde:

- Man skal huske at bevare sig selv i det. For jo mere man lader folk omkring sig bestemme, hvordan man skal være udadtil, jo mere mister man også sig selv.

FacebookTwitter