Danskere vinder Melodi Grand Prix i Sydamerika

Sangskriverne Camilla Gottschalck og Christina Schilling og den islandske sangerinde Hera Björk vandt i nat hovedprisen på en prestigefuld musikfestival i Chile.

Sangskriverne Camilla Gottschalck og Christina Schilling og den islandske sangerinde Hera Björk vandt i nat hovedprisen på en prestigefuld musikfestival i Chile.

Det danske sangskriverpar Camilla Gottschalck og Christina Schilling vågnede fredag morgen op til en fantastisk nyhed: De har vundet Sydamerikansk svar på det internationale Melodi Grand Prix, festivalen Viña del Mar i Chile.

- Vi hørte det med søvn i øjnene kl. 7.30 i morges. Vores sangerinde, Hera, ringede og fortalte den gode nyhed. På det tidspunkt var klokken 3.30 i Chile, og hun var nærmest lige gået af scenen. Vi fejrede det med en god kop kaffe, det var for tidligt til champagne, griner de.

Sjovt og uvirkeligt

Hera er den islandske sangstjerne Hera Björk, som den danske duo har været med til at skrive nummeret 'Because You Can' til.

Og hvis det navn klinger bekendt, så er det fordi, Hera Björk var med i det danske Melodi Grand Prix tilbage i 2009, hvor hun blev nr. 2, og året efter vandt i Island og nåede til en 19. plads i finalen i det internationale Grand Prix i Düsseldorf.

Sangskriverduoen Camilla Gottschalck og Christina Schilling. (© Privatfoto)

- Hera er meget lykkelig, men det er stadig så nyt, at det endnu er lidt uvirkeligt for hende. Hun konstaterede dog meget ydmygt "at det faktisk er sjovt at vinde", og da hun ringede var hun helt stille af Hera Björk at være, men sagde "Tillykke, piger - så kom den!". Ellers var hun grinende og glad som altid, så vi nåede ikke at spørge hende, om hun formåede at gå i spagat på scenen, som hun havde lovet at gøre, hvis hun vandt, fortæller pigerne.

Et nåleøje at komme med

Festivalen Viña del Mar har eksisteret siden 1960 - altså næsten lige så længe som Eurovisionens Melodi Grand Prix. Og siden 1968 har også internationale sangskrivere og solister kunnet deltage.

Sangen 'Because You Can', som den danske duo har skrevet sammen med Hera Björk selv og svenske Jonas Gladnikoff og islandske Örlygur Smári, deltog i popkategorien og vandt for "Best Song", som er hovedprisen.

- 'Because You Can' var oprindeligt et nummer, vi havde skrevet til Hera Björks seneste album, og efter hendes deltagelse i Eurovision Song Contest 2010 var hun på turné i USA, hvor et pladeselskab fik øjnene op for hende. Det var dem, pladeselskabet, der udvalgte og indstillede Hera og 'Because You Can' til Viña del Mar, hvor hun slap igennem nåleøjet sammen med de fem andre artister, forklarer Christina og Camilla.

"Vi er ikke landsforrædere"

Christina Schilling er en rutineret Grand Prix-sangskriver og har haft sange med i både Danmark, Litauen, Irland, Spanien, Slovenien, Letland og Moldova, flere af dem skrevet sammen med Camilla Gottschalck.

Bedst klarede de sig, da sangen 'Et Cetera' vandt i Irland i 2009.

Hera Björk til pressekonference efter sejren i nat.

- Nu er vi jo for nyligt blevet kaldt for landsforrædere, fordi vi havde en sang med Letland. Men vi vil gerne understrege, at det er vi bestemt ikke! Vi er dog et moderne sangskriverteam og fungerer som sådan, så vi fortsætter, som vi hidtil har gjort - dvs. med at skrive sange til artister herhjemme såvel som i udlandet. Så nej, vi dropper ikke Europa, slår de to lykkelige sangskrivere fast.

Hvad sejren i Chile kommer til at betyde for dem, må tiden vise, siger de ydmygt.

- Det er et nyt eventyr, der lige er begyndt for os alle. For Heras vedkommende har det dog allerede betydet en enorm eksponering af hende som artist i Sydamerika og USA. Tidligere har konkurrencen været et trinbræt for store popstjerner som Shakira, så det bliver spændende!

Hør Hera Björks vindersang 'Because You Can':