Danskerne raser over Grand Prix-vinder: Derfor vandt Israels hønse-hit

Danmark gav 0 point til Israels Eurovision-vinder, men den har skabt fest og stemning i stuerne, mener Ole Tøpholm.

De danske seere var uenige med resten af Europa og gav ikke den israelske Eurovision-vinder ét eneste point. (Foto: Pedro Nunes © Scanpix)

"Hold kæft en omgang øregylle". "Helt ufatteligt, at den sang vinder". "Utroligt at Israel kan vinde med en så forfærdelig sang".

Det er ikke mange pæne ord, Israels kimonoklædte Eurovision-vinder Netta får med på vejen af DR1s Facebook-brugere dagen efter sin sejr i verdens største musikkonkurrence.

Og billedet går igen hos de danske seere.

Faktisk gav Danmark ikke ét eneste seerpoint til Israel. Kun seerne i Slovenien, Estland - og altså Danmark - brød sig så lidt om den hønsefeministiske #MeToo-sang 'Toy', at de slet ikke gav den nogen point.

Den blev til gengæld belønnet med masser af point fra 39 andre af de i alt 43 lande, der gav deres besyv med i finalen.

Tøpholm: Den har hele pakken

DRs Grand Prix-kommentator, Ole Tøpholm, mener, at den fest, der bygges op i løbet af sangens tre minutter, har virket på publikum.

- 'Toy' vinder, fordi den har haft hele pakken hos seerne. Jeg tror på, at den har skabt fest og stemning hjemme i stuerne rundt om i Europa. Men det var ikke noget, danskerne var med på.

Mens det altså måske har virket med pangfarvet kimono, hønseklukkende dansere og vinke-katte som en del af sceneshowet, så tror Ole Tøpholm også, at sangens feministiske budskab kan have været en medvirkende årsag til den israelske Eurovision-sejr.

- Det kan også være, at det har spillet ind med hele #MeToo-bevægelsen, som har været meget oppe i tiden det seneste år. Vi har set, hvordan det har fyldt i Hollywood - og i mediebilledet i det hele taget. Det kan have haft en påvirkning, fremfor hvis man havde sunget om så meget andet, mener Tøpholm.

"Man fik lyst til at være crazy og danse med"

Kirsten Siggaard og Sigmund Trondheim, der kommenterede Eurovision-finalen på dr.dk, er enige i Tøpholms analyse.

- Alt var unikt, men samtidig ikke for meget. Hun havde så meget charme, og man fik lyst til bare at være crazy og danse med, mener Sigmund Trondheim, der er danseinstruktør og tidligere på året blev nummer fire i X Factor.

Kirsten Siggaard, der har repræsenteret Danmark i Eurovision Song Contest i både 1984, 1985 og 1988, er enig med Sigmund:

- Det er også stemningen og farverne, og det er bare en god sang. Jeg er glad for, at Cypern ikke vandt, for det ville være på grund af udseendet, fremfor at det var en god sang.

- Eurovision er for alle, og det skal være for alle. Det beviser Israel med deres vindersang.

Facebook
Twitter