Deltog i dansk X Factor: I aften stiller hun op i Eurovision

Sangerinden Zhana Bergendorff, der repræsenterer Bulgarien i årets Eurovision, har en tæt relation til Danmark.

Zhana Bergendorff har tidligere boet i Danmark. I denne uge repræsenterer hun sit fødeland, Bulgarien, i Eurovision Song Contest. (Foto: Allan Hansen © dr)

- Jeg elsker Danmark!

Sådan lyder det fra 32-årige Zhana Bergendorff, der i aften går på scenen i den første semifinale i årets Eurovision Song Contest som en del af den bulgarske gruppe Equinox.

Godt nok er hun født i Bulgarien, men faktisk har den karismatiske sangerinde boet en årrække i Danmark, ligesom hun har været gift med en dansk mand, som hun har sønnen Leon med.

- Jeg boede sammen med min eksmand i Køge og Høje Taastrup, hvor jeg også studerede. Jeg havde et rigtigt godt liv i Danmark og elsker virkelig landet, fortæller Zhana Bergendorff, der i dag bor i Østrig.

Zhana Bergendorff (i midten) sammen med resten af gruppen Equinox, som i år repræsenterer Bulgarien i Eurovision. Bookmakerne spår landet en placering i top ti i finalen. (© EBU)

Stillede op i X Factor

Mens hun boede i Danmark, forsøgte Zhana Bergendorff sig også i den danske udgave af X Factor.

Det var i 2012, hvor hun gik videre fra audition, men ikke nåede hele vejen til liveshows. Dengang havde hun dog heller ingen ambitioner om at vinde.

- Jeg havde kæmpet med overvægt i nogle år, og det havde min stemme taget skade af. Men da den blev bedre igen, stillede jeg op i X Factor, fordi jeg gerne ville høre dommernes mening – og fordi, jeg gerne ville møde Pernille Rosendahl, som jeg var stor fan af, siger Zhana Bergendorff og tilføjer:

- Selvom jeg ikke nåede til liveshows, så gav dommernes positive feedback mig modet til at fortsætte med at synge.

Feedbacken fra det daværende X Factor-dommerpanel, som ud over Pernille Rosendahl bestod af Thomas Blachman og Cutfather, havde givet Zhana Bergendorff så meget blod på tanden, at hun allerede året efter forsøgte sig i X Factor i hjemlandet Bulgarien.

Her gik hun hen og vandt hele konkurrencen og har siden været et kendt ansigt i landet, hvor hun også har deltaget i en kendisudgave af Big Brother.

  • Zhana Bergendorff var tidligere på ugen samlet sammen med resten af den bulgarske gruppe og hele det danske vikingehold for at spille en klassisk omgang vikingespil. Se alle billederne her. (Foto: Allan Hansen © dr)
  • (Foto: Allan Hansen © dr)
  • (Foto: Allan Hansen © dr)
  • (Foto: Allan Hansen © dr)
  • (Foto: Allan Hansen © dr)
  • (Foto: Allan Hansen © dr)
  • (Foto: Allan Hansen © dr)
  • (Foto: Allan Hansen © dr)
  • (Foto: Allan Hansen © dr)
  • (Foto: Allan Hansen © dr)
1 / 10

Savner Danmark

Det er nu seks år siden, Zhana Bergendorff flyttede fra Danmark, men hun taler stadig en smule dansk – blandt andet fordi hendes søn er på besøg herhjemme minimum en gang om året – og der er da også flere ting, hun savner ved Danmark, fortæller hun.

- Jeg savner den der følelse af frihed, som er særlig for Danmark. Jeg mindes især stunderne på Christiania, hvor man bare kunne slappe af med en øl, et spil backgammon og møde en masse mennesker. Så savner jeg den smukke, danske arkitektur – og min tidligere svigermor, Susanne, siger Zhana Bergendorff med et smil.

I aften gælder det så semifinalen i årets Eurovision Song Contest, hvor hun som en femtedel af den til lejligheden sammensatte gruppe Equinox skal forsøge at synge Bulgarien i lørdagens store finale med nummeret 'Bones'.

- At få lov til at være en del af Eurovision er virkelig en drøm, der går i opfyldelse, siger hun og citerer den tatovering, hun har på sin højre arm:

- Music is my life!

Se den første semifinale af årets Eurovision Song Contest i aften på DR1 og DR TV fra klokken 21. Danmark deltager i den anden semifinale, som sendes på torsdag.

Facebook
Twitter